Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Telefonum soruyor, kimsin sen

Akıllı telefonlarda internet erişimi, konuşma için önemli ücretler ödesek de e-posta, sosyal medya, fotoğraf-video paylaşma için ücret ödemiyoruz. İnternet şirketleri de verilerimizden elde ettiği bilgiyi reklam gelirine dönüştürüyor

Telefon ve uygulamalar kimliğimizi nasıl tanıyor? Akıllı telefon ve bilgisayarda bedava diye kullandığımız uygulamalar, bizi veri trafiğinden tanıyarak elde ettiği bilgiyi gelire dönüştürüyor. Aslında kullandığımız servisler ücretsiz değil. Karşımıza çıkan reklamlar da tesadüf değil.
Kişisel verilerin gizliliğine ilişkin hassasiyet her gün biraz daha artarken AB bu konuda önlemler almaya başladı. Her uygulamanın izinsiz topladığı veriler için sıkıntılar yüksek sesle söylenmeye başladı.
Peki uygulamalar bizi nasıl tanıyor? Akıllı telefon, tablet ve bilgisayarda kullandığımız uygulamalar bizi tanıdıkça kullandıkları yapay zeka teknojilerini geliştirerek bir sonraki isteğimizi tahmin etmeye çalışıyor. GPS ve baz istasyonu bilgisiyle konum bilgimizi, ne sıklıkla nereleri ziyaret ettiğimizi ya da hareketsiz kalma süremize göre ev ve iş adresimizi öğrenebiliyorlar. En çok yazıştığımız en çok paylaştığımız insanlar bizim kim olduğumuzu ele veriyor. Yani anlık yazışmalar, gruplarda paylaşılanlar "bana takip ettiğin arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyim" sözünü dijital ortamda hatırlatıyor. Beğendiğim, kızdığım, üzüldüğüm her şey kayıt altında. Beğendiğim renk, markalar ve filmler tüketim alışkanlıklarıma ait önemli ipuçları veriyor.
Yani sevdiklerimi bilerek tekliflerini isabetli yapmaya başlıyor. Aslında bizi ailemizden eşimizden daha iyi tanıyan bir canlı varlığı cebimizde büyütmeye devam ediyoruz.



GPS GEÇMİŞİNİ KAYDET VE İZLE
Huawei P10 Süper Şarj teknolojisi yarım saate dolan pili sayesinde seyahatseverlerin, Endomondo ve Strava uygulamarı ile gezilerinin kesintisiz kaydedilmesini, GPS geçmişlerini anı olarak kaydetmelerini, dilediklerince fotoğraf çekmelerini sağlıyor. Huawei P10'da bulunan hızlı ve güvenli şarj teknolojisi kısa sürede akıllı telefonun uzun saatler kesintisiz çalışabilecek kadar şarj olmasını sağlıyor. Huawei daha yüksek akıma sahip düşük voltajı sayesinde şarj sırasında fazla ısınmıyor.
Süper Şarj, güvenlik açısından voltaj, yoğunluk ve sıcaklık olmak üzere üç parametrenin kontrol edildiği beş bağımsız noktada ölçülüyor. Bu durum şarj sırasında toplamda 15 bağımsız güvenlik önlemi sağlıyor. Süper Şarj cihazı akıllı şarj protokolü aracılığıyla akıllı telefon ile iletişim kuruyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA