Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BÜLENT TİMURLENK

Kortlarda heyecan başlıyor

Gram Slam heyecanı yarın Avustralya Açık'la başlıyor. Gözler her zaman tek erkekler ve tek kadınlar maçlarında olacak ama çift erkekler, çift kadınlar ve karışık çiftlerle birlikte turnuvada toplam 160 tenisçi ter dökecek

Futbolseverler nasıl şampiyonlar Ligi'nin müziğini duymak istiyor, basketbolseverler nasıl NBA ve Euroleague'nin ilk maçını iple çekiyorsa, tenisseverler de her yıl Grand Slam'lerde atılacak ilk servisin yolunu gözlüyor. İşte o tarih geldi. Avustralya Açık ile başlayacak olan Grand Slam heyecanı her yıl olduğu gibi Fransa Açık ve Wimbledon ile devam edecek ve Amerika Açık'ta son bulacak. Melbourne Park'ta yarın başlayacak ve 1 Şubat'taki erkekler finaliyle son bulacak Avustralya Açık öncesinde gelin hafızalarımızı tazeleyelim. Geçen yıl Avustralya Açık'ta erkeklerde şampiyon olan İsviçreli Stanislas Wawrinka'nın karşısında bu yıl ilk turda bir Türk raket bulacak. Tommy Haas ve Jack Sock'un ardından Radek Stepanek'in de Avustralya Açık'tan çekilmesinin ardından ana tabloya yükselen Marsel İlhan, sezonun ilk Grand Slam'inde ter dökecek. Dünya 104.'sü olan Marsel, 2010'daki Avustralya Açık'ta ikinci tur görmüştü. Kadınlarda son şampiyon Çinli Li Na, eylül ayında tenisi bıraktığını açıkladı. Ben bu satırları yazarken elemelerdeki ilk kazanan Çağla Büyükakçay da inşallah Marsel gibi ana tabloya girmeyi başarır.

AH ŞU AŞIRI SICAKLAR

24 Mayıs'ta başlayacak olan Roland Garros'u geçen yıl İspanyolların medarı iftarı Rafael Nadal kazanmıştı. Kadınlarda ise kortları yeteneği kadar güzelliğiyle de şenlendiren Maria Şarapova Paris'ten zaferle ayrılmıştı. Grand Slam'lerden Avustralya ve Amerika Açık sert zeminde oynanırken, Roland Garros toprak zeminde oynanıyor. Tek çim zemin ise Wimbledon'da. İngilizlerin klasiği bu yıl 29 Haziran-12 Temmuz tarihleri arasında sahne alacak. Geçen yıl erkeklerde Novak Djokoviç, kadınlarda ise Çek raket Petra Kvitova Londra'dan zaferle ayrılmıştı. Sezonun son Grand Slam'i ise 31 Ağustos-13 Eylül tarihleri arasında New York'ta düzenlenecek olan Amerika Açık. Son şampiyonlar ise erkeklerde Marin Cilic ve kadınlarda Serena Williams. Avustralya Açık'ta erkeklerde finallere 128 raket katılacak. 104 tenisçi direkt dünya sıralamasından finallerin yolunu tutarken, 16 tenisçi elemeler sonrasında ana tabloya girecek. Avustralya, Fransa ve ABD ile yaptığı anlaşma gereği iki ülkeden dört sporcuya dört wild card verirken, kalan dört wild kartı ise kendi turnuvalarından gelen tenisçilere ayırıyor. Kadınlarda 128 raketin, 108'i sıralamadan ana tabloya girerken 12 sporcu elemelerden, sekiz raket de wild card ile finallerin yolunu tuttu her yıl olduğu gibi. Gözler her zaman tek erkekler ve tek kadınlar maçlarında olacak ama çift erkekler, çift kadınlar ve karışık çiftlerde de toplam 160 tenisçinin ter dökeceğini bir kenara not düşelim. Avustralya Açık'ta tenisçileri en fazla zorlayan ne zemin ne de rakipler. Aşırı sıcaklar. Wimbledon yağmurla her yıl mücadele ederken yaz mevsiminin yaşandığı Avustralya'da bu yıl tenisçiler 30 derecenin üzerindeki havada ter dökecek. Turnuva tarihindeki rekor sıcaklık ise 2009 yılında gölgede ölçülen 34.7 derece.

100 YILLIK BİR GELENEK

Biraz da rekorlara bakalım. Avustralya Açık'ı erkeklerde en genç yaşta kazanan isim 1953'te 18 yaşındayken zafere ulaşan Ken Rosewall. Bununla da kalmamış Ken Rosewall. 1972'de 37 yaşında Avustralya Açık'ta bir kez daha en büyük olan turnuva tarihinin en yaşlı şampiyonu olmayı da başarmış. Kadınlarda en genç şampiyon 16 yaşında Melbourne'u fetheden Martina Hingis. Andre Agassi, Roger Federer ve Novak Djokoviç gibi büyük ustaların Avustralya Açık'ta dört şampiyonlukları var. Grand Slam organizasyonu öncesinde Avustralya'da Margaret Court 11 kez finallerde gülerken, Avustralya Açık'ı en fazla kazanan kadın tenisçi beş kez ile Serena Williams. Grand Slam'ler arasında en genç organizasyon da Avustralya Açık. Melbourne'daki ilk turnuvayı Avustralyalılar 1905 yılında düzenlerken, Wimbledon'da İngilizler 1877'de, Amerikalılar 1881'de ve Fransızlar da 1891'de çoktan kortlara çıkmıştı bile. 1969 yılına kadar Avustralya Şampiyonası adı altında oynanan ve 1972'den beri de ev sahipliğini sadece Melbourne'un yaptığı Avustralya Açık'ta bu yıl tenisçilere toplam 35 milyon dolar ödül dağıtılacak. Erkekler ve kadınlarda şampiyonlar 3 milyon 100 bin doları kasalarına koyacaklar, finalde kaybedenin ödülü ise 1 milyon 550 bin dolar olacak. İlk turda maç kazanan bir raketin alacağı rakam ise 34 bin 500 dolar. Çiftlerde şampiyonların ödülü ise 575 bin dolar. Avustralya Açık'ta toplam seyirci rekoru 2007 yılına ait. O sezon finalleri 554 bin 858 tenissever izledi. Bu yıl da rakamın 500 binin üzerine çıkacağına kesin gözüyle bakılıyor. 300 top toplayıcı çocuğun görev yapacağı turnuvada finallerin sonuna gelindiğinde Wilson'un tedarik ettiği 40 bin topun kullanılması bekleniyor. Yeme-içme istatistiklerini toplam seyirci ile karşılaştırdığımızda Avustralyalı tenisseverlerin günü çoğunlukla su içerek geçirdikleri ortaya çıkıyor. Geçen yıl turnuva boyunca 160 bin dondurma ve 37 bin sosisli sandviç satılmış... Ekran başındakilerin iki hafta boyunca bunun yüz katını tüketeceği kesin!..

AVUSTRALYA AÇIK'TA İLK 10

Tek Kadınlar

1. Serena Williams
2. Maria Sharapova
3. Simona Halep
4. Petra Kvitova
5. Ana Ivanovic
6. Agnieszka Radwanska
7. Eugenie Bouchard
8. Caroline Wozniacki
9. Angelique Kerber
10. Ekaterina Makarova

Tek Erkekler

1. Novak Djokovic
2. Roger Federer
3. Rafael Nadal
4. Stanislas Wawrinka
5. Kei Nishikori
6. Andy Murray
7. Tomas Berdych
8. Milos Raonic
9. David Ferrer
10. Grigor Dimitrov

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA