Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BÜLENT TİMURLENK

Paris her zaman iyi bir fikirdir

Audrey Hepburn’ün Sabrina filminde dediği gibi “Paris her zaman iyi bir fikirdir.” Futbol tarihinin 222 milyon euro ile en pahalı transferi ünvanının yeni sahibi Neymar’ın Barselona’dan Paris’e giden yol hikayesi

Avrupa'nın en güzel şehirlerinden birinde yaşayan, gerçekten de bir kulüpten ötesi olan Barcelona'da forma giyen, paslaştığı ve gol sevinci yaşadığı adamlar Messi ve Luis Suarez olan bir futbolcu neden önce "Gitmek istiyorum" der ve sonra da 'Gider'. Futbol tarihi geçen yıl Pogba'nın Manchester United'a transferi sonrasında üç haneli rakamlarla tanışmış ve 100 milyon üstü görülmüştü. Doğrusu kimse bir yıl sonra o rakamın ikiye katlanıp bir de üzerine 22 eklenebileceğini tahmin etmemişti.
Paris Saint Germain'in yıllardır süren yıldız transfer politikası bugüne kadar bir süperstara imza attırmayı başaramıştı. Messi'nin fiyatı 300 milyon, Ronaldo'nunki ise 1 milyar euro'ydu, üstelik iki isim de artık 30'lu yaşlarına gelmişti.



İkilinin ardından gelen 25 yaşındaki Neymar için Barcelona'dan serbest kalma bedeli olan 222 milyon euro'yu gözden çıkarmak ilk bakışta bir transfer çılgınlığı olarak görülebilir ama gelin üç cepheden de bu tarihi imzaya mercek tutalım...
Neymar neden gitmek istedi? 30 yaşında olan Messi'nin en az dört yıl daha bir numaradan inmeyeceği gerçeği Brezilyalı yıldıza Barcelona'da alsam alsam yardımcı oyuncu Oscar'ı alırım dedirtti. Artık formasını giyeceği PSG'yi geçen sezon altı atıp Şampiyonlar Ligi dışına ittikleri unutulmaz maçın kahramanı Neymar'dı ama Katalan kulübü ve şehrin spor gazeteleri Messi'yi manşete çıkarmışlardı. Karakter oyuncusu kalmak daha 20'sinde ülkesi Brezilya'da bir ikon haline gelen Neymar için doğru senaryo değildi.

KARŞILIĞI ALINACAK MI?
Bu elbette sadece ego meselesi değil, sponsorluk anlaşmalarından kazandığı para kulübünden aldığı yıllık ücretten yüksek olan Brezilyalı şimdi PSG'nin poster adamı olacak ve bu kontratlara yenilerini ekleyecek. Fransız kulübüne kazandıracağı Şampiyonlar Ligi Kupası, Altın Top ödülü almasını sağlayacak ve Neymar bonuslarla birlikte Paris ekibinden yılda 35 milyon euro alacak.
Paris Saint Germain bu paranın karşılığını alabilecek mi? Neymar bireysel oyunuyla ön plana çıksa da bugün dünya futbolunun üç numarası ve Fransa'da sezonu sırtına alabilecek yetenekte bir isim. Paris Saint Germain uzun yıllardır futbol endüstrisinin duayen profesyonelleri tarafından yönetilen ve süperstar transferi için doğru zamanı kollayan kulüptü. Fransa Ligi'nin dünyada izlenme oranı son yıllarda bu kulübün transfer politikasıyla arttı ve Neymar da sadece bu takımın değil Fransa Ligi'nin de yüzü olacak.

ÖZGÜRLÜĞÜNÜ ELDE ETTİ
Peki Barcelona en az yedi-sekiz sezon daha banko forma giyecek bu yeteneğinden neden vazgeçti? İspanya'da transfer kuralı gereği serbest kalma rakamı belirlemek zorunda olan her kulüp gibi Barça da Neymar için bir rakam belirlemişti.
222 milyon euro onlara göre ödenebilecek bir rakam değildi. Neymar da özgürlüğünü işte bu parayı ödeyerek aldığında, Barcelona yönetiminin yapabileceği bir şey kalmamıştı.
Tabii perde arkasında gece hayatını çok seven, teknik adamlarla sorun yaşayan, taktik disiplini zayıf olduğu için Luis Enrique'nin haşladığı Neymar, elbette vakti zamanında dağıtan ve Napoli'ye postalanan Maradona değildi ama Katalanlar, Luis Figo'nun Real Madrid'e imzasından sonra hayatın gerçeğiyle tanışmış ve "Senden nefret ediyoruz çünkü seni çok sevmiştik" sözünü kalplerine de kazımışlardı...
Futbol tarihi Willie Greves'in 1893'te 115 euro'ya transfer olduğu günden 114 yıl sonra 222 milyon euro ile tanıştı. Peki Neymar, 222 milyon ediyorsa; Maradona bugün oynasa kaç milyon euro ederdi. Arjantinli efsane 1984'te Napoli'ye gittiğinde İtalyan kulübü Barcelona'ya 5 milyon 750 bin euro karşılığı liret ödemişti.
10'dan fazla parametreyle futbolcuların değerini hesaplayan ve Neymar'a yakın zamanda 180 milyon değer biçen Playratings'e göre Maradona'nın fiyatı 181 milyon euro. Bir de hesabın içine serbest kalma kriterini koyduğunuzda bugün Maradona'yı almak isteyen bir kulüp 345 milyon euro ödemek zorundaydı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA