Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

Bir ödül hikâyesi (1)

Lord Wolfson eşine az rastlanan biri. Cambridge'teki Radley and Trinity College'de hukuk okudu. Parlak dereceyle mezun oldu ama öğrenimiyle zerrece ilgisi olmayan bir meslek seçti: 1991'de konfeksiyon grubu"Next"te satıcı olarak çalışmaya başladı. "
Next", İngiltere'nin en büyük konfeksiyon ve hazır giyim zinciri. 500 butiği ve 40 bini aşkın çalışanı var.
Şirkette çok hızlı yükseldi Lord Wolfson: 1997'de pazarlama bölümü başkanı sıfatıyla yönetim kuruluna girdi, 1999'da başkan yardımcısı oldu, 2001'de de yönetim kurulu başkanı ve genel müdür. Yani, CEO.
Onun yönetimin başına geçmesinden sonra "Next" gerçekten uçtu: Kârı ikiye katlanarak 500 milyon sterlini aştı, hisse senetleri yüzde 125 prim yaparak 10 sterlinden 25 sterline çıktı.
Eh, kendi de iyi kazandı tabii. Ama kazancının hepsini cebine atmadı, "Wolfson Charitable Trust" adıyla bir yardım vakfı kurdu.
Muhafazakâr-Liberal koalisyon hükümetinin 2010'da "Lord" payesiyle soylular arasına kattığı Wolfson, Avrupa Birliği'ne de AB'nin tek parası avroya da kuşkuyla bakıyor. Sadece kuşkulanmakla kalmıyor; özellikle Avro Bölgesi'nin geleceğini de pek iyi görmüyor.
Kafasına taktı: "Avro Bölgesi bir gün dağılırsa ne olur?"
Bu sorunun yanıtını iktisatçıların ve bu konuda uzman geçinenlerin bulmasını istedi.
Bunun için de geçen yıl ekim ayında "Wolfson Ekonomi Ödülü" adıyla bir yarışma açtı. Kazanan 250 bin sterlin ödül alacaktı. Nobel Ekonomi Ödülü'nden sonra en yüksek tutarlı yarışma.
Lord Wolfson bu büyük ödüllü yarışmaya karar vermesinin nedenlerini şöyle açıkladı:
"Siyasal ve ekonomik baskıların bir ya da birçok devleti Avro Bölgesi'nden ayrılmaya zorlayabileceğini bugün artık herkes kabul ediyor. Böyle bir süreç iyi yönetilemezse Avrupa ekonomileri ve istihdamı için tehdit oluşturabilir, ayrıca uluslararası bankacılık sisteminin istikrarını da bozabilir.
Düzenlediğim yarışmanın amacı, avronun nasıl yeniden yapılandırılıp daha istikrarlı bir paraya dönüştürülebileceği konusunda kaliteli fikirlerin ortaya çıkmasına imkân vermektir.
Yarışmacıların avrodan sonra Avro Bölgesi'nin neye benzeyeceği, geçiş döneminin nasıl olacağı, istihdamın, tasarrufların ve alacaklıların haklarının nasıl korunabileceği konularına eğilmeleri gerekecektir.
Ayrıca Avro Bölgesi'nin dağılmasının uluslararası bankacılık sistemine potansiyel etkilerinin yönetimi konusuna özel bir önem verilmesi de herhalde şart olacaktır."
Lord Wolfson 250 bin sterlin ödüllü yarışmanın sadece bir kereliğine düzenlendiğini kamuoyuna duyurdu. Yarışmanın yönetimini de Londra'daki bağımsız düşünce kuruluşu "Policy Exchange"e emanet etti.
31 Ocak 2012'de sona eren yarışmaya iktisatçılardan, bankacılardan, akademisyenlerden, yatırım fonlarından 400 eser katıldı. Geçen Nisan'da biten inceleme sonrası 5 yapıt finale kaldı.
Ve yarışmanın galibi iki gün önce açıklandı. Özellikle makroekonomik konularda uzmanlaşmış olan ve tüm kıtalarda şubeleri bulunan danışmanlık şirketi "Capital Economics"in başkanı ve baş iktisatçısı Roger Bootle'un senaryosu birinci oldu.
Peki, senaryoda neler öngörülüyor? Onu da yarın anlatayım.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA