Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

General'in yol haritası

Sisler dağılmaya başladı. Suriye'de Beşar Esad sonrası geçiş döneminde en stratejik görevi yakışıklı General ya da Şam'daki namıyla "Playboy General" Menaf Tlas üstlenecek.
İki hafta önce ülkesinden ayrıldıktan sonra Paris'e gittiği söylenen Tlas özellikle ABD'nin verdiği destekten sonra Suriye krizinin önemli aktörleriyle dirsek temasına geçti.
Önce "Umre" farizesini yerine getirmek bahanesiyle Suudi Arabistan'a gidip Kral Abdullah yönetimiyle görüştü, oradan Ankara'ya geçip Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'la bir araya geldi.
General Tlas'ın misyonunu ve yol haritasını anlatmadan önce iki can alıcı ayrıntıyı vurgulamakta fayda var:
1- General Tlas ülkesinden firar etmedi, Esad'ın bilgisi dahilinde ve izniyle ayrıldı. Elbette Esad çevresindeki danışmanların ya da askerlerin baskıları sonucu Tlas'a yol vermiş olabilir. Bu bir olasılık.
Ama Esad'ın onu pekala yumuşak geçişi sağlamakla görevlendirmiş de olabileceği ihtimalini de göz ardı etmemek gerekiyor.
2- General Tlas bugüne kadar verdiği demeçlerde kesinlikle Esad'a "Çekil" ya da "Bırak" çağrısı yapmadı. Sadece "Bundan böyle Esad'lı bir Suriye görmüyorum" gibi yumuşak eleştirilerle yetindi.
Bu da ikinci olasılığa ister istemez güç katıyor.

***

Gelelim, Tlas'ın misyonuna...
Suriye Ulusal Konseyi'nde sözünü geçirecek bir lider adayının bir türlü ortaya çıkmaması, üstüne üstlük gerek iç ve dış muhalefet arasındaki çekişmelerin, gerekse iki muhalefet cephesinin kendi içlerindeki kavgaların "Esad sonrası dönemde bunlar Suriye'yi nasıl yönetecek" kaygılarına yol açması, başta ABD olmak üzere "Suriye'nin Dostları Grubu"nu bezdirdi. Ve de başka arayışlara yöneltti.
İşte Tlas bu arayışlar sonucu ortaya çıktı.
Yakışıklı General'in yol haritası da aşağıyukarı şekillenmeye başladı. Muhalefetin bir bölümünün "Ne Baas rejiminin yetkililerine, ne de generallere yeni dönemde yer yok" diklenmelerine aldırmayın. Başta ABD olmak üzere
"Suriye'nin Dostları Grubu", Suriye ordusunu ülkenin bütünlüğü ve istikrarı için tek güvence olarak görüyor.
O nedenle de Tlas'ın geçiş dönemi yol haritası, muhalefet saflarına geçmiş generallerin yanı sıra rejime sadık kalmış ama "Ellerine kan bulaşmamış" yüksek rütbeli subayları da içerecek bir "Yüksek Askeri Konsey" veya Amerikalılar'ın formülüyle "Güçlendirilmiş Askeri Komutanlık" kurmayı öngörüyor.
Bunun yanı sıra bir de geçiş dönemi hükümeti oluşturulacak.
Tüm muhalefet unsurlarının yanı sıra Müslüman Kardeşler'in de yer alacağı ama kesinlikle ağırlıkta olmayacağı bu hükümete Baas rejiminin temiz unsurları da girecek.
Zaten aksini düşünmek mümkün değil: General Menaf Tlas'ın babası Mustafa Tlas, 30 yıl boyunca Hafız Esad'ın değişmez ve güçlü Savunma Bakanı olarak Baas rejiminin kilit isimlerinden biriydi. General Tlas da Baas rejiminde büyüdü, Baas rejiminin askeri olarak bugünlere geldi.
Ve de nihayet kim ne derse desin, Esad devrilse veya bıraksa bile Baas rejimini bir çırpıda yıkmak ya da safdışı bırakmak o kadar kolay değil...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA