Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

Önyargılar ve aydınlar

Eskiden "Aydın" veya "Entelektüel" denince akla düşünürler gelirdi.
Günümüzde ise "Aydın" kavramı daha çok kendi doğrularını veya peşin kabullerini topluma dayatmaya kalkışanları simgeliyor.
Daha vahimi, modern zamanlar aydınlarının doğruları veya peşin kabulleri genellikle önyargılarından oluşuyor.
Bu neo-aydınları en iyi, yaşayan önemli düşünürlerden Noam Chomsky anlatıyor: "Günümüz entelektüelleri, aslında iftira uzmanlarından, siyasal komiserlerden, ideoloji müdürlerinden başka bir şey değil..."

***
Beni "Aydın sorunu"na kısaca da olsa değinmeye, bir e-mail yöneltti.
Paris'te yaşayan, bir Fransız'la evli değerli bir hanım okurum var. Adı: Celine Cotton. Ara sıra mail gönderir. 30 Mart seçimlerinden iki gün sonra bir mail'i daha ulaştı elime. Bakın ne diyor:
***

"1 Nisan şakası değil; inanın ki değil...
Dün saat 18 civarında aksam alışverişi için evimin yanındaki ekmekçiye gittim.
Arkamdan biri 'Bu güzel hanım kim' diye seslendi. Konuşma Türkçe olduğu için dönüp baktım: Mahallemizde oturan az sayıdaki Türkler'den bir beyefendi.
Hal hatır sorduktan sonra 'Bak gördün mü dinciler yine kazandı' dedi. Ben de 'Aaa, sakın ha, ben de oy kullanabilseydim AK Parti'ye verirdim' dedim.
Demez olsaydım! Paris'te olduğumuzu unutan beyefendi başladı sıralamaya: 'Senin gibi okumuş, modern, yabancı ile evli, iyi aile kızı, vs. vs. saydı saydı, nasıl AK Parti'ye oy verir' diye.
Ben de 'Sizin gibi CHP'lilerin yanıldığı ve yanılgısını kabul etmediği konu, AK Parti seçmenini tanımaması ve tanımak istememesidir' diye açıklamaya gayret ettim. Çünkü bey benden yaşlıydı, fazla konuşmak istemedim. Kıpkırmızı oldu, 'İyi geceler' dedik, ayrıldık.
Sonra düşündüm: Bu ne biçim kafa yapısı? Kemikleşmiş ve affedin at gözlükleriyle bakış açısını kendilerine ilke edinmiş bu insanlar, neden birazcık da olsa hatalarını anlamak çabasına girmeyip, nasıl böyle genelleme yaparak kendilerini rahatlatma kolaylığına saparlar?
Maalesef bunu ben çok yaşadım. AK Partili olmak için ille başörtülü olmalı diye bir şartı mı var AK Parti'nin? Hayır yok, bilakis her kesimi kucaklıyor. Hatta Müslüman olmayanlar bile AK Parti'ye oy vermedi mi?
Şaşkınlığımı sizinle paylaşmak istedim. Gülmek mi düşünmek mi lazım?
Benim CHP'lilere tavsiyem, AK Partili seçmen üzerine mastır ve doktora tezi yapsınlar. Çok şaşırtıcı sonuçlar çıkacak inanın...
***

Yorumu siz yapın...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA