Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Bursa bayrağı devraldı ABD ihracatı yüzde 113 arttı

Yılın son günlerinde otomotiv sanayinin ana pazarlarına yapılan ihracatta ciddi düşüşler yaşandı. Almanya, İngiltere, Fransa ve Rusya gibi ülkelere yapılan ihracat geriledi.
İhracatta sevindirici haber okyanus ötesinden, uzaklardan geldi. Amerika pazarına yapılan ihracat yüksek oranda arttı.
Kasımda ABD ihracatı yüzde 113 büyüdü. 2013 Kasım'ında 27 milyon 354 bin dolar olan ihracat, bu yılın aynı döneminde 58 milyon 306 bin dolara çıktı. Bu dikkat çeken yükselişte, otomotiv yan sanayi ihracatının yüzde 42, binek otomobil ihracatının yüzde 100 artması etkili oldu.

BAYRAĞI DEVRALDI

Amerika'ya gerçekleşen ihracatın artmasının nedeni ise Tofaş'ın ABD pazarı için geliştirdiği Doblo'ların ilk partisini kasımda göndermeye başlaması.
360 milyon dolar yatırımla yenilenen Doblo, Amerika'da Ram markası ile Promaster City ismiyle satışa sunuldu. Böylece Bursalı Doblo, Gölcüklü Transit Connect'ten 'ihracat bayrağını' devraldı. Doblo otomotivin ana vatanına ihraç edilen ikinci Türk malı araç unvanına sahip oldu.
Transit Connect'in 2009'da başlayan Amerika macerası üretimin İspanya'ya kaydırılması nedeniyle 2013 Eylül'ünde sona erdi. Ama Ford Otosan, bugüne kadar ihraç ettiği araçların yedekparçalarını ihraç etmeye devam ediyor.
Ford Otosan, bugüne kadar toplam 176 bin adet Transit Connect ihracatı gerçekleştirdi. Yaklaşık bir milyar 782 milyon euro gelir elde etti.

EZBERLERİ BOZDU
Şimdi sıra Tofaş'ta… Türk mühendis ve işçilerinin emeğiyle üretilen Doblo'dan Amerika'ya 2021'e kadar 175 bin adet ihraç edilmesi planlanıyor.
Transit Connect, büyük motorlu ve devasa boyutlu araçların tercih edildiği ABD'de ezber bozmuş, Amerikalı tüketiciler tarafından yoğun talep görmüştü. Türkiye, Gölcüklü Connect'den sonra şimdi de Bursalı Doblo ile ezberleri bozmaya devam edecek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA