Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Aman Trump duymasın!

Türkiye, Ford’un dünyada en çok yatırım yaptığı 5’inci ülke. Ford’un yurtdışında yatırım yapmasına kızan ABD Başkan adayı Trump, anlaşılan Türkiye’deki yatırımı henüz duymamış

Finansal krizden Amerikan hükümetinden kredi almadan, sahip olduğu markaları satarak çıkan Ford Motor Company, son 5 yılda tüm dünyada büyük yatırımlara imza attı. Şirket, sadece ABD'de 10.2 milyar dolarlık yatırım yaptı. Ford'un ABD dışındaki en büyük yatırımı 4.8 milyar dolarla Çin'de gerçekleşti. Çin'i, 2.7 milyar dolarla İspanya, 2.4 milyar dolarla Almanya izledi. Türkiye ise Ford'un en büyük yatırım yaptığı dünyadaki 5'inci Avrupa'daki 3'üncü ülke oldu. Amerikan Ford'un Türkiye'deki ortağı Koç'la birlikte son 5 yılda yaptığı yatırım ise 2 milyar doları buldu. 2016'da Türkiye'de 215 milyon euroluk yatırım planlanıyor. ABD Başkan adaylarından Donald Trump, Ford'un Türkiye'de yaptığı yatırımlardan haberi olsa ne tepki verirdi bilinmez. Ancak, Ford'un ve diğer Amerikan otomotiv markalarının üretim maliyetlerini düşürmek amacıyla Meksika'da fabrika yatırımı yapmalarını eleştiriyor.

MEKSİKA'DA YATIRIMA KARŞI
Trump, geçtiğimiz aylarda yaptığı bir konuşmada Ford'u yerden yere vurmuştu. Ancak, Ford bu eleştiriden kısa bir süre sonra Meksika'da küçük otomobil üretimi için 1.6 milyar dolarlık yatırım yapacağını açıkladı. 2020'de üretime başlayacak fabrika 2 bin 800 kişiye istihdam sağlayacak. Bu arada Ford, ABD'de de 1.6 milyar dolarlık yatırım açıkladı. Michigan'daki vites fabrikası için 1.4 milyar, Ohio fabrikası için ise 200 milyon dolar harcayacak.

FORD OTOSAN'DAN 2 MİLYAR $'LIK YATIRIM
Amerikan Ford ve Koç Holding ortaklığı Ford Otosan, 2011-2016 arasında 2 milyar dolarlık yatırım yaptı. Bu yatırım tutarı içinde Yeniköy fabrikası, Courier, Custom, yeni Transit, Cargo, Ecotorq motor ve Ar-Ge merkezi harcamaları bulunuyor. Ford Otosan, 2016 için 215 milyon euroluk yatırım açıkladı.

SARKOZY DE KARŞIYDI
Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine karşı olan eski Fransa Devlet Başkanı Nicolas Sarkozy de, otomotivcilerin Türkiye'de yatırım yapmalarına karşıydı. Sarkozy, kriz döneminde otomotiv sektörüne destek için "Fransa dışında yatırım yapmayın" şartı getirmişti.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA