Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Avrupa’nın ezberini bozduk

Avrupalılar, Türkiye’de üretilen modeller sayesinde sedanı sevdi. Avrupa’daki talep, Tofaş’tan sonra Honda Türkiye, Oyak Renault ve Toyota’nın ihracatına yansıyacak

Türkiye, Avrupalı otomobil severlerin ezberini bozdu. Hatchback'ten başka bir modele yüz vermeyen Avrupalı tüketicilere sedanı sevdirdi. Batı Avrupa'da sedan pazarının büyümesine neden oldu. 2015'de 50 bin adet sedan aracın satıldığı Batı Avrupa'da, sedan pazarının 100 bin adeti zorlaması bekleniyor. Batı Avrupa'da devrim gibi değişimi Tofaş başlattı. 1 milyar dolarlık yatırımla Türkiye'de geliştirip üretilen Egea-Tipo sedan, Batı Avrupa'da beklenenin üzerinde ilgi gördü. İlk etapta 10 bin adet ihracat planlayan Tofaş, 3 kat taleple karşılaştı.

AVRUPA'YA COROLLA İHRACATI
Talebin artması, sedan otomobil üreten Honda Türkiye, Oyak Renault ve Toyota Türkiye'ye de yarayacak. Batı Avrupa'ya gerçekleştirdikleri ihracat adetleri büyüyecek. Yoğun olarak Avrupa'ya ihraç edilen, Toyota Corolla'nın da Avrupa'da büyüyen sedan pazarından olumlu etkilenmesi bekleniyor. Toyota Türkiye, 2013'de 150 milyon euroluk yatırımla 11'inci nesil Corolla'yı üretmeye başladı.

CIVIC SEDAN ÜRETİMİ BAŞLADI
Honda'nın 123 milyon TL'lik yatırımla Türkiye'de ürettiği Civic Sedan, Kuzey Afrika, Ortadoğu ülkelerinin yanı sıra Avrupa'ya da ihraç edilecek. Honda Türkiye Başkanı Hideto Yamasaki, Civic Sedan'ın üretildiği platform nedeniyle markanın global ve Avrupa pazarındaki en önemli modeli olduğunu kaydetti. Yamasaki, "Önümüzdeki dönemde Accord modelinin satılmayacak olması, Civic Sedan'ın daha popüler olmasını sağlayacak. Yeni ürün markamıza büyük güç katacak" şeklinde konuştu.

TOFAŞ BÜYÜTTÜ
Tofaş CEO'su Cengiz Eroldu, Bursa fabrikasında talebe yetişmekte zorlandıklarını söyledi. Batı Avrupa'da sedan pazarının Tofaş sayesinde büyüdüğünü ifade eden Eroldu, "2015'te toplam 50 bin adet sedan aracın satıldığı Batı Avrupa'da, şimdiden 30 bin Egea Sedan satıldı. Bu yıl sonunda Egea ailesinin toplam ihracat hedefini 120 bin adet olarak belirlemiştik. Ancak sedan talebi nedeniyle ihracatımızı 150 bin adede revize ettik" dedi.

200 milyon euroluk yatırımla 7 yıl aradan sonra yeniden Türkiye'de üretilmeye başlanan Renault Megane sedan modelinin, Avrupa'da büyüyen sedan pazarında ilgi görmesi bekleniyor. Oyak Renault, Megane Sedan'dan toplam 500 bin adet üretecek.

C3 YOLA ÇIKIYOR
Citroen'in 3.5 milyon satan modeli C3, baştan aşağı yenilendi. Paris Otomobil Fuarı'nda vitrine çıkan, C3, hem segmentinde hem de otomotiv sektöründe ilklere imza atmaya hazırlanıyor. Yeni C3'de 68 bg, 82 bg ve 110 bg gücünde PureTech 3 silindirli benzinli ile 75 bg ve 100 bg gücünde BlueHDi dizel motor seçenekleri var. C3, Türkiye'de kasım sonunda satışa sunulacak. Türkiye'de 2017'de yeni C3'ten 7 bin adet satmayı hedefliyor.

RİO HEDEF BÜYÜTTÜ
Koreli Kia, en çok sattığı modeli Rio'nun dördüncü neslinin dünya prömiyerini Paris Otomobil Fuarı'nda yaptı. Önceki nesile göre daha modern bir görünüme kavuşan Rio'nun iç mekanı ise daha ferah ve konforlu. 2015'te 473 bin adetle markanın dünyada en çok satan modeli olan Rio, Paris Fuarı'nın ardından yollara çıkmaya başlayacak. Yeni Rio Türkiye'ye ise 2017 yılının ikinci çeyreğinde gelecek.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA