Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Yolların kralı oldu

2015’te yüzde 46 büyüyen SUV pazarı, otomotivcilerin iştahını artırdı. Pazardan daha fazla pay almak isteyen markalar, yeni SUV modellerini Paris’te sergiledi

Avrupa'da kompakt SUV araçlara olan talep her geçen gün artıyor. Yeni nesil SUV'lar arazi yetenekleri sınırlı olmasına karşın, yerden yüksek olmaları nedeniyle büyük ilgi görüyor. 2010'da 270 bin adet olan pazar, yeni modellerin yollara çıkmasıyla 2015'te yüzde 46 büyüyerek 1 milyon adeti aştı. Pazarın 5 yıl içinde katlanarak 2.2 milyon adete çıkacağı tahmin yapılıyor. Otomotiv firmalarının iştahını artıran bu tablo, Paris Otomobil Fuarı'nda daha net görüldü. Birçok marka yeni SUV modellerini ilk kez Paris'te sergiledi. SEAT, Skoda, Peugeot, Toyota, Audi ve Dacia, SUV segmentinde iddiasını artıran markalar arasında yer aldı.

PEUGEOT'DAN SUV AÇILIMI
Peugeot iki SUV modelini Paris'te tanıttı. Yeni 3008, C-SUV segmentine iddialı bir giriş yaptı. Yeni 3008, Paris Otomobil Fuarı'nın ardından birkaç hafta içinde tüm dünyada satışa sunulacak. Markanın Paris'teki ikinci yeniliği ise 5008, 7 koltuklu büyük bir SUV olarak yepyeni bir alanda yer almaya başlıyor. 2017'de satışa sunulacak 5008, ilk kez Paris'te otomobil severlerin beğenisine sunuldu. SUV segmentine giren bir başka marka da SEAT oldu. SEAT, Ateca adı verilen yeni SUV modelinin off-road kapasitesi olan versiyonu Ateca X-Perience'i Paris'te tanıttı. 190 bg güç üreten 2.0 TDI motora sahip ATECA X-perience'de 7 ileri DSG şanzıman bunuluyor. Orta konsolda yer alan sürüş deneyimi butonu ile Eko, Konfor, Spor, Kar, Off-road ve kişisel modlardan biri seçilebiliyor.

350 MİLYON EUROLUK YATIRIM
Japon Toyota da kompakt SUV segmentine C-HR ile giriş yaptı. Markanın Türkiye'de 350 milyon euroluk yatırımla ürettiği yeni C-HR'nin seri üretim hali ilk kez Paris'te sergilendi. Türkiye'de üretilmiş olan ilk hibrit ve ilk crossover olacak olan Toyota C-HR ile birlikte, Sakarya fabrikasının kapasitesi 150 binden 280 bine çıkacak. Toyota CH-R, 1.2 Turbo benzinli, 1.8 Hybrid ve 2.0 benzinli olmak üzere üç farklı motor seçeneğine sahip olacak. 1.2 Turbo versiyonu, 6 ileri manuel vitesli önden çekiş veya CVT otomatik şanzımanlı dört tekerlekten çekişli olmak üzere iki farklı şanzıman ve çekiş tipiyle üretilecek.

SKODA'DAN PARİS 'TE SUV ATAĞI
Çek üretici Skoda'nın SUV atağındaki en önemli adımı olan Kodiaq, Paris'te ilk kez vitrine çıktı. Markanın ilk büyük SUV modeli Kodiaq, şubatta Türkiye'de satışa sunulacak. Kodiaq, 5 koltuklu veya 7 koltuklu olarak tercih edilebilecek. Sınıfının en büyük bagaj hacmini sunan Kodiaq'ta ikisi dizel, 1.4 lt ile 2.0 lt arasında hacimlere sahip 5 farklı motor seçeneği bulunuyor.

TOYOTA'NIN GELECEĞİNDE TÜRKİYE İMZASI
Toyota Başkanı Akio Toyoda, Türkiye'de üretilecek C-HR modelinin üretim versiyonunun ilk kez sergilendiği Paris Otomobil Fuarı'na katıldı. Akio Toyoda, Paris'te yaptığı konuşmada Toyota'nın Avrupa pazarına bağlılığının en büyük kanıtının Türkiye'de üretilecek olan Toyota C-HR olduğunu belirtti. Otomobilleri daha eğlenceli, daha güvenli hale getirip çözümler üretmek için ara vermeden çalıştıklarını kaydeden Toyoda, "Toyota C-HR ile C-crossover segmentinde yeni bir sayfa açılacak. Kasımdan itibaren satışa sunulacak olan C-HR modeli, sportif özellikleri ve gelişmiş teknolojisiyle yeni bir dönemin başlangıcı olacak" dedi.

?PAZAR PAYI YÜZDE 15'E ÇIKACAK
Türkiye'de de SUV'lara olan ilgi büyüyor. 2015'de Türkiye'de SUV satışları yüzde 31 artarak 106 bin adede yükseldi. Toplam pazardan aldıkları pay yüzde 14.6'ya çıktı. Bu yıl sonunda SUV'ların payının yüzde 15'in üzerine çıkması bekleniyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA