Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Patent sayısı 300 kat arttı

Otomotiv devi Fiat-Chrysler’in Avrupa’daki en büyük ikin Ar-Ge merkezinden biri olan Tofaş’ın son 3 yılda patent sayısı yüzde 325 arttı. Tofaş, cirosunun yüzde 3’ünü Ar-Ge’ye ayırıyor

Türkiye'de Ar-Ge faaliyetlerine öncülük eden otomotiv firmalarından biri olan Tofaş, bugün 700 çalışanı ve 45 milyon euroluk altyapı yatırımıyla Fiat Chrysler Automobiles'ın Avrupa'daki en büyük iki Ar-Ge merkezinden biri konumunda bulunuyor. FCA içinde küresel ürün geliştirme ortağı olarak faaliyet gösteriyor. Tofaş'ın teknoloji geliştirme konularında ulusal ve uluslararası bilimsel makale yayınları da yıllar içinde arttı. Patent sayısı son 3 yılda yüzde 325 arttı. Tofaş, yerli araştırma projelerinin yanı sıra AB çerçeve programı dahilinde de önemli bir yere sahip. Şu ana kadar farklı Avrupalı ortaklarla birlikte tamamlan 10 araştırma projesi var. İki proje ise hâlâ devam ediyor.

25 YIL ÖNCE KURULDU
Ar-Ge merkezinin yaklaşık 25 yıl önce kurulduğunu söyleyen Tofaş CEO'su Cengiz Eroldu, Ar-Ge faaliyetlerinde önemli bir bilgi birikimine ve mirasa sahip olduklarını söyledi. Ar-Ge çalışmalarına başladıkları nokta ile bugün ulaşılan nokta arasında çok büyük fark olduğuna dikkat çeken Eroldu, "Her gün üzerine biraz daha katarak ilerliyoruz. Hem hafif ticari hem de binek araçlar için dünyanın çeşitli pazarları için ürün geliştirebilen ve bu ürünlerin mühendislik yönetimini yapabilen Türkiye'nin öncü Ar-Ge merkezi konumundayız" dedi. Tofaş'ın son 10 yılda cirosunun yüzde 3'ünden daha fazlasını Ar-Ge harcamalarına yatırdığını ifade eden Eroldu, bu oranın ülke ortalamasının oldukça üzerinde olduğunu söyledi.

İHRACATA KATKI SAĞLIYOR
Ar-Ge harcamaları ile ihracata yönelik üretim hacminin arasında olumlu bir ilişki olduğuna değinen Eroldu, şöyle devam etti: "Ar-Ge harcamalarını takip eden yıllarda ihracatın ne şekilde arttığını özellikle 2005-2009, 2014-2016 dönemlerinde net şekilde görmek mümkün. Ar-Ge yatırımları, küresel pazarlarda rekabet edebilecek ürün projelerinin ülkemize çekilmesine, bu ürünlerin Türkiye'de geliştirilmesi ve üretilmesine dolayısıyla ihracat hacmimizi artırarak ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlamamıza olanak sağladı.Yaklaşık 7 bin metrekarelik ofis alanı ve 11 bin metrekarelik laboratuvar alanı bulunan Ar-Ge Merkezi'mizde dünyanın her bölgesindeki müşteri ihtiyaçlarını tam anlamıyla karşılayan heyecan verici araçlar ve teknolojiler üretmek hayali ile çalışıyoruz."

SESSİZ ODADA KALP ATIŞLARI BİLE DUYULUYOR
Tofaş Ar-Ge Merkezi'nde 2009'da faaliyete geçen sessiz oda, Avrupa genelinde otomotiv testleri için kullanılan en sessiz yarıyankısız odalardan biridir. Türkiye'de bu büyüklük ve kapsamda yalnızca Tofaş'ta bulunan ve yeni araç geliştirme için kullanılabilecek seviyede, otomotiv akustiği için özel olarak tasarlanmış, 250 metrekare genişliğindeki yankısız odada kalp atışlarını bile duymak mümkün. Burada genel olarak daha sessiz, daha konforlu araçlar sunabilmek üzere aracın kabin içi gürültü seviyesi, motor sesi, emme / egzoz sesi, izolatörlerin ses yutum performansları, aracın pek çok bölgesinde titreşim seviyeleri ölçülüyor.

TÜRKİYE BİRİNCİSİ OLDU
Tofaş Ar-Ge bugün geldiği noktada, hem Türkiye'de hem de uluslararası değerlendirmelerde yetkinliklerini farklı alanlarda ispat eden örnek gösterilen merkezlerden biri konumuna erişti. Tofaş, Avrupa Scoreboard sıralamasında Türkiye birincisi oldu. Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı'nın yaptığı değerlendirmeye göre yine son iki yılda Türkiye'nin en başarılı Ar-Ge merkezi seçildi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA