Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Otomotiv hedef büyüttü

Tarihi rekora hazırlanan otomotiv sanayisi yıl sonu hedeflerini revize etti. Üretimin yılsonunda 1 milyon 700 bin adede, ihracatın ise 1 milyon 400 bin adede çıkacağı öngörülüyor

Üretim ve ihracatta tarihi rekor kırmaya hazırlanan Türkiye otomotiv sanayisi, yılın ilk yarısında gerçekleşen rakamlar sonrasında 2017 hedeflerini yukarı yönlü revize etti.
Otomotiv sanayisi, 1 milyon 650 bin adetlik üretim tahminini 1 milyon 700 bin adete, 1 milyon 350 bin adet olan ihracat tahminini ise 1 milyon 400 bin adede çıkardı. 27 milyar dolar olan ihracat geliri tahmini ise 28 milyar dolara yükseldi. Böylece 2017 sonunda üretim 2016'ya göre yüzde 14.4, ihracat adet bazında yüzde 22.6, ihracat geliri ise yüzde 15.7 gibi yüksek oranda artacak.



Otomotiv Sanayi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, küçülen iç pazara özellikle de ticari araç pazarındaki daralmaya karşın, üretim ve ihracatta yeni rekorlara koştuklarını söyledi.
2017 Ocak-Haziran döneminde toplam satışların yüzde 9 düştüğünü belirten Önen, "Yılın ilk aylarında başlayan iç pazardaki daralmanın üretimimizi negatif etkilemesinden endişe ediyorduk. Ancak AB pazarlarındaki istikrarlı büyümenin devam etmesi ve sanayimizin otomobil grubunda üretimine başladığı yeni ürünlerin etkisiyle üretim ve ihracatta sanayi tarihimizin en yüksek rakamları ile yeni rekorlara ulaşılacak bir yıl olmasını bekliyoruz" dedi.

ÜRETİM VE İHRACAT ARTIYOR
İlk altı ayda toplam üretim yüzde 20, otomobil üretimi ise yüzde 36 arttı. Bu dönemde toplam üretim 869 bin adet, otomobil üretimi ise 602 bin adet düzeyinde gerçekleşti.
Toplam otomotiv ihracatı adet bazında yüzde 29 artarken, otomobil ihracatı ise yüzde 48 artış gösterdi. Bu dönemde, toplam ihracat 714 bin adet, otomobil ihracatı ise 504 bin adet düzeyinde gerçekleşti.
Toplam otomotiv ihracatı dolar bazında yüzde 22, euro bazında yüzde 26 arttı. Bu dönemde toplam ihracat 14.5 milyar dolar, otomobil ihracatı yüzde 71 artışla 6.1 milyar dolar oldu. Euro bazında otomobil ihracatı ise yüzde 76 artarak 5.6 milyar euro seviyesine yükseldi.

Beyaz eşya gibi destek lazım
Ticari araç pazarının son iki yılda yüzde 18 küçüldüğünü söyleyen Önen, beyaz eşya, elektronik ve mobilya sektöründeki gibi pazarı canlandırıcı tedbirler alınması gerektiğini anlattı. Önen, "Ticari araçlarda acil çözüm ile pazar geliştirilmezse, yeni yatırımlara gidilmesi olasılığı düşüyor. OSD olarak önerimiz, öncelikle yaşlı araçların parktan çekilmesi, ticari araç satışlarının desteklenmesi ve ticari araç kiralama sistemi için gerekli şartların oluşturulması" dedi.

İhracattaki tehlikeye dikkat
Otomotivde yatırım ve sürdürülebilir büyüme için iç pazarın önemli olduğunu söyleyen Önen, şöyle devam etti: "Türkiye gibi net ihracatçı ülkeler için ihracat pazarlarındaki büyüme, üretim hacmindeki artışta en önemli etmen. Fakat önümüzdeki yıllarda ana ihracat pazarları AB ve ABD'de de satışların büyük artış göstermeyeceğini görüyoruz. İhracat hacmindeki azalmadan kaynaklanan üretim dalgalanmalarını dengelemek için iç pazarın büyümesi gerekiyor."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA