Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SİNAN ÖZEDİNCİK

Turizmin Davos'u İstanbul'da toplanıyor

Bu yıl ikincisi düzenlenen World Turizm Forum'da İstanbul, dünya turizm devlerini ağırlayacak. Forumun Başkanı Bulut Bağcı, 10 milyon dolarlık bir ekonomi yaratması beklenen forumda terörün masaya yatırılacağını söyledi

Dünya turizmine yön veren liderler 4-6 Şubat tarihlerinde World Tourism Forum kapsamında İstanbul'da bir araya gelecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde ve katılımıyla, Turkuvaz Medya ana sponsorluğunda Türkiye'de ikinci kez düzenlenecek forumda tüm dünyadan sektör liderleri ağırlanacak. Forumun açılış konuşmacıları arasında dünyaca ünlü turizm şirketlerinin yöneticileriyle, AB Komisyonu eski başkanı Jose Mario Barroso bulunuyor. Dünyanın her yerinden milyonlarca takipçisi olan 50 bloger, Huffington Post'un turizm editörü ve New York Times'ın yazarları da Türkiye'ye geliyor. Çırağan Sarayı'ndaki gala gecesinde ise 36 kategoride "turizmin oskarları" dağıtılacak. World Tourism Forum Başkanı Bulut Bağcı, İstanbul'un ardından mayısta Abu Dhabi, eylülde ise Şangay'da forumun diğer ayaklarının yapılacağını ifade etti. Türk turizmcilerini dünya turizmine yön veren yöneticilerle bir araya getirmeyi planladıklarını belirten Bağcı'yla beklentilerini konuştuk...

Forumu düzenlerken neyi amaçladınız?
Bu forum, medeniyetlerin bir arada yaşamasının önemini anlatıyor. Biz de medeniyetleri bir arada yaşatan İstanbul'a yakışır, genlerimizde olan misafir ağırlama kültürünü yansıtacak bir organizasyon yapmak istedik. Forumun üç ayağı var. Ayakların biri, turizmimizin amiral gemisi olan Akdeniz Çanağı olacak. Bunu Akdeniz ülkeleri toplantısı olarak değerlendirdik. Diğer ayağımız ise Körfez ülkelerinin konuşulduğu Abu Dhabi olacak. Asya toplantıları için ise Şangay'daki toplantıyı projelendirdik.

Tüm bunlarla yapılmak istenen nedir?
Tabii ki anahtar kelime turizm olacak. Ayrıca Türkiye'nin özellikle yurt dışında yanlış tanıtılmasını basın yansımalarıyla bertaraf etmek. Esas hedefimiz bu. Çünkü ülkemize daha fazla turistin gelmesi gerekir. 38 milyon turistle altıncı sıradayız. Geçen yıl 12.5 milyon turist alan İstanbul dünyanın en büyük metropolleri arasında. Biz bunu daha da geliştirmek, yüksek harcama yapan turisti ülkemize çekmek için bu fuarı kurguladık.

Bu yılki organizasyonun ana teması nedir?
Ana temamız turizm sektörünün yönetici, yatırımcı ve sektör temsilcilerini bir araya getirmek. Bu seneki toplantıya Kempinski otellerinin CEO'su geliyor. Dünyada 150'ye yakın otelleri var, Çırağan Sarayı'nı da işletiyorlar. Marriot ve Starwood'un Avrupa başkanları geliyor. Dünyanın en önemli otel gruplarının bölge direktörleri ya da grup CEO'ları geliyor.

Türkiye'den kimler katılıyor?
Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan 6 Şubat'ta bu seneki etkinliğin kapanış konuşmasını yapacak. Sayın Başbakanımızın katılımı söz konusu, bakanlarımızdan da teyid aldık.

10 MİLYON DOLARLIK ORGANİZASYON

Toplantıda terör gündeme gelecek mi?
Turizm, terörden ciddi anlamda etkileniyor. En önemli başlıklarımızdan biri sınır güvenliği, bölgesel güvenlik ve iç güvenlik olacak. İnsanlarda terör bilincini geliştirmeyi amaçlıyoruz. Çünkü terör sadece bir ülkeyi değil, tüm dünyayı, insanlığı hedef alıyor.

Katılımcılar nerede kalacak?
Çırağan Sarayı, Point Otel Barbaros, St. Regis ve W Otel'de ağırlama yapacağız. Tranfer için 150 araç kullanacağız. Şu ana kadar 800'e yakın uçak bileti kesildi.

Ne kadara mal oluyor?
Sponsorluk ve ayni destekler hariç toplam maliyeti 3 milyon dolar. Konuklar 3 gün kalacak. 3 milyon dolar biz harcıyoruz, 3 milyon dolarlık da destek alsak, 4 milyon da gelenler harcasa 10 milyon dolarlık organizasyondan söz ediyoruz.

YURTDIŞI TEMASLARIMIZ OLDUKÇA GÜÇLÜ

2008'de Genç Turizmciler Derneği'ni kuran Bulut Bağcı, şunları anlattı: "Konuşulmayanı konuşalım mantığıyla ilerledik. Sektörümüzde körler sağırlar birbirini ağırlar durumu vardı. Buna mesafeli baktık. Bugüne kadar birçok uluslararası organzasyona imza attık. Yurtdışı temaslarımız da çok güçlü. Bu organizas yonla çalışmalarımıza ivme kazandırmış olacağız."

KAÇ KONUŞMACI OLACAK?

Toplantıda 123 konuşmacı olacak, 5 bin kişi katılıyor. Facebook'un başkan yardımcısı, Tripadvisor'un bölge direktörü, Trivago'nun CEO'su geliyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA