Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Cepten internete girmeye alışın

2006 yılında kablosuz internet erişimi konusunda rekabet artacak gibi görünüyor. Kablosuz yerel ağlar (WLAN) konusunda da gelişmeler oldukça hızlı. Pekçok kafe ve restoranda kablosuz internet yaygınlaşıyor. 2005 yılında 400 binin üzerinde dizüstü bilgisayar satıldığı tahmin ediliyor. Bunların yarıdan fazlası kablosuz internet bağlantısı özelliğine sahip. Sadece dizüstü bilgisayarlar değil, cep telefonları da WiFi özelliği ile yerel ağ üzerinden (WLAN) kablosuz internet bağlantısına sahip. WIMAX ve 3G (3'üncü nesil cep telefonu) lisanslarının dağıtılacağı konuşuluyor. 3. Nesil telefonlar hazır, ancak hızla yaygınlaşması beklenmiyor. 2 yıl önce Vodafone Başkanı Arun Sarin'in yakındığı 3. Nesil uyumlu telefon eksikliği kalmadı. Piyasada oldukça çok telefon var. Üstelik uygulamaların sayısı da artıyor. Ayrıca teknolojiyi geliştiren birden fazla firma var. Yani tek firmaya bağımlılık söz konusu değil.

WIMAX HAZIR DEĞİL
Intel tarafından standartları geliştirilen WIMAX teknolojisi için deneme izni alan internet servis sağlayıcılar ortaya çıkmaya başladı. Üstelik Yozgat'ta ilk deneyi yapıldı. Ancak hâlâ dizüstü bilgisayarlar, cep telefonları konusunda üretimde belirsizlik sürüyor. Sadece Samsung ilk prototipi Las Vegas'ta tanıttı. İlk yatırım yapanlar cihazların hazır olmaması yüzünden zarar görebilir ve teknoloji geliştirmede tek firmaya bağımlılık ileride ciddi krizlere neden olabilir. Ayrıca yerleşmiş bir ticari uygulama yok.

Nokia N80
3 megapiksel fotoğraf özelliğinin yanı sıra en önemli özelliği kablosuz internet (WiFi) bağlantısı. Ayrıca 3. Nesil telefon özelliğine sahip. Yani hızlı internet bağlantısı için farklı alternatiflere sahip oluyorsunuz. Bu yılın ilk çeyreğinde piyasaya çıkması bekleniyor.

Sony Ericsson P990
SONY Ericsson P800'ün gördüğü ilgi telefonun iyice gelişmesine neden oldu. Telefon hem kablosuz internet erişimine açık hale geldi hem de 3. Nesil uyumlu bir telefon oldu. En önemli yanı da aylardır yeni uygulamalarla destekleniyor olması.

İlk WIMAX telefon
SAMSUNG WIMAX istasyonlarının üretimini yaptığı için telefon konusunda ilk adım atan şirketlerden biri oldu. Ancak prototip telefon hakkında çok detaylı bilgi yok. İlk olarak Las Vegas tüketici elektroniği fuarında görücüye çıktı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA