Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Liderlik yolundayız

Sektörde liderlik hedefiyle ilerlediklerini söyleyen Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Gökhan Öğüt, 2015'te Vodafone Arena inşaatının bitmesiyle artık yeni bir eve sahip olacaklarını belirtti. Vodafone 4G testini de yeni evinde yapmayı planlıyor

Geçtiğimiz yıl Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanlığı görevini üstlenen Gökhan Öğüt, bir yıllık deneyimini ve 2015 hedeflerini SABAH'a anlattı. Öğüt, "Liderlik yolunda olduğumuzu söyleyebiliriz. Bütün yatırımlarımızı ve adımlarımızı buna göre atıyoruz. Bütün satış kanalı, altyapı yatırımları ve organizasyonu bu gözle değerlendiriyoruz" dedi. Liderliğin sadece yatırım değil, tutarlılık da gerektirdiğinin altını çizen Gökhan Öğüt, "Biz tutarlı iş planları ve hedeflerle, çalışanlarımıza ve iş ortaklarımıza güvenerek yola çıktık. Bu liderlik yolculuğunda daha yapacağımız önemli işler var. Türkiye'nin dijital dönüşümünde herkesin desteğine ihtiyacımız var. Tüm kurumlarla Türkiye'nin geleceği için birlikte çalışmalıyız" diye konuştu.

ZAM DEĞİL YATIRIM İSTESİNLER
Özellikle iş dünyasının rekabet gücünü artırmak için dijital dönüşüm çabalarına hız verdiğini belirten Öğüt, geçtiğimiz günlerde yaşadığı bir tecrübeyi şöyle paylaştı: "Geçtiğimiz aylarda büyük bir organize sanayi sitesi yönetimi baz istasyonlarına 6 kat zam yapmak istedi. Ben de arkadaşlara 'Zam yapmayın. Ancak isterlerse onlara hızlı internet bağlantısı için daha fazla yatırım yapabileceğimizi söyleyin. Kabul etmezlerse bizi çıkarsınlar' dedim. Halbuki, bizden daha hızlı internet altyapısı için yatırım yapmamızı istemeleri lazım. Rekabet gücü için teknolojiyi daha iyi kullanması gereken girişimcilere biz zaten destek oluyoruz. Bütün koşullarımızı zorlayarak internet altyapısının güçlenmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Sadece organize sanayi kuruluşlarının değil, belediyelerin de daha iyi hizmetin ve altyapıya zenginlik katacak unsurun fiber altyapıda olduğunu görmeleri gerekiyor."

2 YILDIR KAZI YOK
Avrupa'nın dijital dönüşümde geride kalmaya başladığını görerek önlem almaya çalıştığını belirten Gökhan Öğüt, "Avrupa şimdi 2017'ye kadar 312 milyar euro yatırım yapıyor. Türkiye'de de geri kalmaktan korkuyorum. 2 yıldır İstanbul'da fiber kazıları yapılmış. Ancak 4G konusu fiber altyapı ile eş zamanlı çözülmek zorunda. Yönetmeliklerde iyiye gidiş var ama sonuç yok" diye konuştu. Dijital dönüşüm hedeflerinden şaşmadıklarını belirten Öğüt, her eve fiber için öneride bulundu: "Kentsel dönüşüm çalışmaları yapılırken sadece su, elektrik ve gaz değil, 'fiber hattı var mı' diye sorulmalı."

UCUZ TARİFE GELECEĞİ KAYBETTİRİYOR
Avrupa Birliği'nde regülasyon kurumlarının ucuz konuşturalım derken geleceği kaybettiklerinin altını çizen Gökhan Öğüt, "Avrupa tüketiciyi ucuza konuşturmak isterken aceleci davrandı. Tarifeleri ucuzlatmaya çalışınca kârlar eridi ve tüketici geleceğini riske etti. Bir pazarda 70 tane mobil operatör olunca tüketici 'ucuza tarifem var' dedi ama önündeki 15 yılı kaybetti. Sektördeki kâr 70'e bölününce yatırım yapacak şirket kalmadı. Şimdi herkes Asya ve ABD'nin gerisinde kalındığından dem vuruyor" diyerek regülasyon hatalarının yatırımı engellediği vurgusu yaptı.

YATIRIM 150 MİLYON DOLAR
Beşiktaş Kulübü ile yapılan 145 milyon dolarlık anlaşmanın son ihtiyaçlarla 150 milyon dolara ulaştığını belirten Gökhan Öğüt, yatırımla ilgili şunları söyledi: "İletişim altyapısını Huawei yapıyor. Tüm içerik yönetimi de Cisco tarafından hazırlanıyor. Beşiktaş iş birimi ortaya çıktı. Proje 145 değil 150 milyon dolara çıktı. Sistem odası ve diğer ihtiyaçlar yüzünden 5 milyon dolar daha arttı. Beşiktaş iş birimi çalışmalarını yakından takip ediyorum. Her cuma çalışmalarla ilgili detaylı bir rapor bana ulaşıyor. 2G, 3G, 4G ve WiFi noktaları, iş akışları ve mobil uygulama olacak. Bu işleri eş zamanlı, ayrı ayrı götürmeye çalışıyoruz. Tüm konum tabanlı hizmetleri Oksijen tarafından yapılıyor."

'BİR EVE SAHİP OLMAK İSTEDİK'

Vodafone Arena'nın temelinde bile pek çok insan için duygusal bağ yaratacak bir başlangıç olduğunun altını çizen Öğüt, 27 bin kişinin çocuklarının göbek bağını inşaatın temeline gömdüğünü ve kendileri için önemini şu sözlerle anlattı: "Bizim için önemli olan, bir eve sahip olmaktı. İstanbul'da büyük organizasyonları karşılayacak ve şehrin merkezinde bir alan yoktu. İstanbul Calling toplantısını düzenlerken Başkan Fikret Orman ile konuştuk. Seçimden hemen önceydi. Geçen yıl Londra'daki toplantıda asıl kararı verecektik. İş planları yapıp yazdığımız da 150 milyon dolarlık bir teklifti. Vodafone Group CEO'su Vitorio Colao da İstanbul'u ziyaret ettiğinde gördü. Bu grubun da ilk projesiydi. Vodafone için ilk deneyim olacak. Bu deneyimi önemsiyorlar. İstanbul'un göbeğinde, hatta ben Türkiye'nin kalbi diyorum. Üstelik Dolmabahçe Sarayı gibi tarihi bir mekana çok yakın bir evimizin olması çok önemliydi."

4G TESTİ VODAFONE ARENA'DA
Vodafone Arena'da 4G testi için Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu'na (BTK) başvuru yaptıklarını belirten Öğüt, "50 bin kişi aynı anda mobil internet kullanacakmış gibi yatırım yapıyoruz. Vodafone Arena bizim için yeni fikirlerin buluştuğu yer olacak. Eski stadyumdan 10 metre aşağısına inmek zorundaydık. İstanbul'un göbeğinde çalışmalara devam etmek zor. Bazen kazılarda daha önceden öngörülmeyen sorunlar çıkıyor. Bir kamyon bazen 3 saatte stadın bir ucundan diğerine geliyor" dedi. Beşiktaş'ın yeni stadyumunu Türkiye'nin ilk akıllı stadyumu haline getireceklerini belirten Öğüt, "Avrupa ve Amerika'nın birçok yeni stadyumunda hayata geçirilen zengin içerikli dijital ekran çözümleriyle genişbant mobil ve Wi-Fi ağıyla donatılacak Vodafone Arena, taraftarlara ve ziyaretçilere maç günleri unutulmaz bir deneyim yaşatacak" dedi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA