Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Siri bana yardım et!

Apple'ın akıllı asistanı Siri, en yakın eczaneden kısa mesajlara, dinlemek istediğiniz sanatçıdan tweet göndermeye kadar pek çok işlevi Türkçe komutla yerine getiriyor

Teknoloji devi 3 şirket Google, Apple ve Microsoft akıllı cep telefonunda bu kez asistan yarışına girdi. Apple Siri'yi Türkçe söz dinler hale geldi. Google Now ve Microsoft Cortana daha akıllı ama Siri daha pratik çıktı. Siri ile en yakında eczane ve hastaneyi aradık, Tweet attık, mesaj gönderdik ve ne kadar söz dinliyor sizin için denedik. Apple iPhone kullanıyorsak 'Siri', Android işletim sistemi kullanan bir telefonsa 'Google Now', Windows Phone işletim sistemi kullanıyorsak Cortana asistan olarak peşimizde dolanıyor. "Siri" Türkçe konuşurken Cortana ve Google Now için hâlâ zaman var! Google, uzun süre önce Türkçe arama yapmayı destekliyordu.

ÖĞRENEN ASİSTAN
Google Now, Türkiye Google Play markette henüz aktif değil. Cortana ise nazlanıyor. Ancak her ikisini marketleri farklı bir ülke gösterdiğiniz anda kullanıma başlıyorsunuz. Google Now ve Microsoft Cortana kullanıcı davranışlarını öğrenerek yeni önerilerde bulunuyor. Siri ise daha çok komuta dayalı hizmet veriyor. Google Now ve Cortana daha önceki hareketlerinizi takip ederek önerilerde bulunuyor. Ayrıca karışık cümlelerden doğru sonuçları çıkarma konusunda daha iyi olduklarını söylemek mümkün. Ancak Apple pratik ve Türkçe sesli komutları anında yerine getirmede rakiplerinden daha deneyimli.

EN YAKIN HASTANE NEREDE?

Siri'yi sadece iOS tabanlı cihazlar değil, masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarda da kullanılıyor. Türkçe destekli Siri'yi iPhone'da kullanmak için iOS8.3 güncellemesini yapmak gerekiyor. Sonra en yakın hastaneyi veya pizza restoranını sorduğunuzda size telefonla arama ya da yol tarifi arasında hangisini tercih edeceğinizi soruyor. Ancak yabancı kelimeleri Türkçe karakter gibi okumaya alışmalısınız. Yine Siri ile takvime randevu girdim, alarm kurdum. "Sabah yedi alarm kur" dedikten sonra tarih sormuyor, doğrudan ertesi güne alarm oluşturuyor. Kısa mesaj oluşturup gönderiyor ve gelen e-postaları okuyor. Siri, ana ekran (Home) tuşuna basmadan da aktif hale getirilebiliyor. Ancak bunun için şarja takılı olması gerekiyor. Bu şekilde pil tüketimi hızlanıyor, elde taşınmadığı için sesli komuta hazır hale geliyor.

KAFASI KARIŞMIYOR DEĞİL
Siri Türkçe komutlara oldukça iyi yanıtlar veriyor. Ancak Türkçe'yi unutan yer adları yüzünden kafası oldukça karışık. "Uptown Mayadrom", "Almond Hill" gibi yabancı isim hayranlığı ile konulan isimlerde Siri'nin kafası karışıyor. "Conrad" otel e olduğu gibi yabancı isimli otel, hastane isimleri de başınıza iş açacaktır. Kendi dilimize yabancı oluşumuzun acı sonucu. İçimizdeki yabancı sözcük hayranlığının bedelini Siri ile ödüyoruz. Buna Siri'nin hatası demek yerine sorunu kendimizde aramak için güzel bir örnek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA