Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Sağlıklı hayatın sırrı telefonda

Yeterince koşmadığımız ve hareket etmediğimiz zaman sigorta primini yükselten akıllı sağlık teknolojileri çok da uzak değil. Olağandışı durumlar sensörlerle ölçülüp sağlık kurumuna bildirilirken ayakkabılar da kişileri yürüyüşünden tanıyacak

Akıllı telefonlar artık kablosuz olarak haberleştiği bileklik ve saatlerden ne kadar hareket ettiğimizi, ne kadar enerji harcadığımızı ve hatta nabzımızı dahi öğreniyor. Bazı uygulamalar ise yeterince hareket edilmediğinde kullanıcıyı uyaran bildirimler bile gönderiyor. Hayatımızda giderek daha çok önem taşıyan bu bilgiler, gelecekte sağlık ve hayat sigorta pirimlerinin belirlenmesinde etkin rol alabilir. Yeterince hareket etmeyen ve sağlıklı beslenmeyen kullanıcılar daha fazla sigorta pirimi ödeyecek. Bu cihazları kullanmayanların da sigorta pirimi yükselecek. Tıpkı evde alarm kullanan bir müşterinin daha az sigorta pirimi ödemesi gibi.

HASTALIK OLUŞMADAN

Yaşam kalitesinin sadece yaşlılıkta değil, hastalıklar oluşmadan genç yaşlarda ölçülmesi daha anlamlı. Bu yüzden insanların hareket bilgisini en çok kullanacak kurum sağlık dışında sigorta şirketleri olacak. Özellikle bazı mesleklerde uyku ve spor aktivitelerini yeterince yapmayan kişiler sadece uyarı almayacak. Aynı zamanda sigorta pirimleri azalacak. Bu tür cihazları kullanmak zorunlu olmasa da prim indirimleriyle kullanıcıların ikna edilmesi kolaylaşacak. Yani akıllı bileklik ve saatler sadece basit ölçümleme yapmayacak. Yaptığı ölçümlerle hayat kalitesini artırırken sigorta maliyetini düşürecek.

YÜRÜYÜ ŞÜNDEN TANIMA
Üstelik kişilerin yürüme ve koşu analizleri alınarak bilekliği kullanan kişinin tanımlanması sağlanacak. İnsanları parmak izi gibi yürüyüşünden de tanımak mümkün olacak. Adidas, Nike gibi spor ayakkabı tasarımcısı şirketler kişisel yürüyüş şeklimizi tanımlayan ayakkabılar üzerinde çalışıyor. Bu ölçümü daha rahat ayakkabı seçimi için kullanırken, bir yandan da kişi bilgisini de tanımlamak mümkün olacak. Bunu sadece ayakkabı ile değil, kullanıdığınız özel bir iç tabanlık veya aksesuvar sayesinde de yapmak zor değil.

YAŞLANAN AVRUPA'NIN İLACI TEKNOLOJİ
Evlerdeki kablosuz telefonlardan tanıdığımız Alman Gigaset firması şimdi akıllı telefon yarışına giriyor. Çinli yatırımcının katkısıyla etki alanını genişleten şirket, akıllı telefon rekabetine iddialı hazırlanıyor. Kraliyet At yarışı Royal Ascot'a sponsor olan şirket, akıllı telefon yarışına gireceğini Londra'da açıkladı. Gigaset, insanların sağlık durumlarını, uzaktan kontrolünü ve yaşam kalitelerini artıracak teknolojilere yatırım yapmaya devam edeceğini belirtti. Ağustos ayının sonunda Berlin'de basına tanıtacak olan telefon 22 megapiksel kamerası ve büyük ekranıyla dikkat çekecek.

SİGORTA PRİMİ YÜKSELECEK
Akıllı saat ve bilekliklerle günlük spor aktivitesi yapmayanların sağlık sigorta priminin yükseleceğini söyleyen Gigaset Başkan Yardımcısı Hasan Palandöken, "Ev ve mobil hayatta geliştirilen yeni teknolojiler insanlara daha kaliteli bir yaşam sunmayı amaçlıyor" dedi. Palandöken, mobil hayata akıllı telefonlar aracılığıyla adım atarken, evdeki teknolojilere bulut teknolojisi ve diğer akıllı çözümlerle yatırım yapacaklarını da ifade etti.

ÇOCUĞUNUZ OKULDAN GEÇ GELDİ
Gigaset Elements ev içinde bir takım sensörlerle güvenlik ve sağlık problemlerini haber verebiliyor. Elements ürünü duvara monte etmek için uğraştırmayan kapının açılıp kapandığını, ortamda duman veya ev içinde hareket olup olmadığını bildiren sensör ve bilgilerin saklandığı bulut servisinden oluşuyor. Bu servis iOS tabanlı iPhone veya Android cihazla kullanılabiliyor. Çocuğunuzun okuldan geç gelip gelmediğini veya evden kaçta çıktığını görebiliyorsunuz. Yine evdeki pek çok cihaz uzaktan akıllı telefonla kontrol ediliyor ve sensör ölçümleri takip ediliyor. Henüz Türkiye'de satılmayan cihazı yakında test etme olanağı bulacağız.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA