Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Sürücülerin gözü kulağı teknolojide

Teknoloji, otomotiv sektörünün de odağına girdi. Artık kazaların geleceğini anlayan akıllı otomobiller, teknoloji sayesinde sürücüye uyarılar gönderiyor

Sürücüsüz otomobil testleri yapılsa da ne teknoloji ne de kanunlar bu araçlara hazır değil. Bayram trafiği kazaları ise malum. Ancak aslında bunların pek çoğu teknoloji sayesinde önlenebiliyor. Mercedes E-Class serisinde kullanılan yeni teknolojiler sürücü ve yolcuların sağlığını koruyor. Otomobilde kullanılan sensörler her an verilerin ölçülmesini sağlarken, sürücüye yardımcı pilot gibi uyarılar gönderiyor. Kazalar oluşmadan önlem alıyor. Eğer kaza önlenemez duruma gelirse saliseler önce önlem alarak sürücü ve yolcuları koruyor. Yandan çarpmalarda kazadan birkaç salise önce sürücüyü omuzundan iterek tehlikeyi azaltıyor.

SİSTEM YORGUN ŞOFÖRÜ UYARIYOR

Yaklaşık 70 yıldır güvenli sürüş konusunda testler yaparak veriler toplayan Mercedes, yeni otomobil tasarımlarında bu deneyimden faydalanıyor. Yeni E-Class serisinde kullanılan sensörlerin sayısı oldukça fazla. Bu, toplanan verilerin de artmasını sağlıyor. Alınan önlemler kazadan önce sadece sürücüyü değil, yolcuları, hatta kaza sonrası çevrede seyir halindeki Mercedes sürücülerini de uyarıyor. Sürücünün yorgunluğunu ve oluşacak riskleri sensörler vasıtasıyla ölçerek uyarılar gönderiyor. Otomobillerde sadece sensörlerin değil, bilgisayarların sayısı da artırılmış durumda. Mercedes E-Class serisiyle farklı markalar arasında karşılaştırma yapan kurumlara, yönetici otomobili için seçenek sunuyor.

AKILLI TELEFONDA ANAHTAR SAKLI
Mercedes E-Class serisi araçlar için anahtar olarak akıllı telefon kullanılabiliyor. Yakın temassız NFC iletişim teknolojisi uyumlu telefonlar otomobil anahtarı olarak kullanılacak. Üstelik sadece kapı açıp kapamak için değil, otomobili park ederken de pratik çözüm sunuyor. Uzaktan otomatik park için önce uygulamayı akıllı telefona indirmek gerekiyor.

KULAĞI KORUYAN ÖZEL SES VERİLİYOR
Mercedes E-Class serisinde kullanılan teknolojilerden biri de kaza öncesi kulağı koruyan özel ses. Kaza sonrası sürücü ve yolcuların kulağında travma sonrası oluşan hasarı minimuma indirmek için özel bir çözüm geliştirilmiş. Kaza anından saliseler önce müzik sisteminden çok özel bir ses otomobil içine verilince insan kulağı kendisini korumaya alıyor. Böylece travma etkisi minimuma indiriliyor.

İLERİDEKİ KAZAYA DİKKAT EDİN!
Otomobil kazaları trafikteki diğer araçlar için de risk oluşturuyor. Mercedes'in geliştirdiği yeni uyarı sistemi kaza sonrası aynı marka ve güvenlik sistemi yüklü diğer araçlara uyarı gönderiyor. Ancak bu sistemin başarısı için farklı markaların aynı dili konuşması daha büyük önem taşıyor. Yani hangi marka ve model araç olursa olsun tüm araçların aynı dili konuşması ve birbirlerine haber göndermesi sürüş güvenliği için önemli.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA