Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Uzaya girişimci bileti

Dünyanın en büyük girişimci ve araştırmacı ekosistemine sahip Silikon Vadisi’ni ve Nasa’yı da içine alan Kaliforniya, 2015’te bin 773 girişim, 33.6 milyar dolarlık sermaye yatırımı anlaşması imzaladı

Obama Yönetim Ofisi tarafından desteklenen Küresel Girişimcilik Zirvesi'nin (Global Entrepreneurship Summit - GES 2016) davetlisi olarak katıldığımız basın turunun ikinci durağı dünya devi teknoloji şirketlerinin olduğu San Francisco ve Silikon Vadisi oldu. Dünyanın en büyük girişimci ve yatırımcı ekosisteminin bulunduğu Kaliforniya'da Google, Facebook gibi teknoloji devleri, Nasa gibi uzay araştırmalarının merkezinde yer alan yatırımcılar yer alıyor. PricewaterhouseCoopers (PwC) ve Ulusal Girişimci Sermayesi Birliği (National Venture Capital Association - NVCA) MoneyTree raporuna göre eyaletin girişimci ekosistemi, Nasa'nın içinde olduğu değişik yatırımcı fonlarıyla 2014'te bin 872 girişimci 29.3 milyar dolarlık anlaşma imzaladı. 2015'te girişimci, sayısı bin 773'e düşerken, toplam yatırım miktarı 33.6 milyar dolara ulaştı. Girişimcilik konusunda uzmanlaşan TechCrunch editörlerinin dediği gibi çok büyük bir kesime ulaşmasa da Kaliforniya aslan payını alıyor.

UZAY GİRİŞİMCİSİ BİLE VAR
Amerika'nın en büyük uzay araştırmalarının sahibi Nasa, kiraladığı dev hangar ve arazilerin gelirleriyle dünyanın en büyük uzay araştırmaları ekosistemini kurmaya gayret ediyor. Google, Singulary Üniversitesi gibi 70'e yakın partnerle anlaşma imzalayan Nasa, uzay araştırmalarına yeni girişimci ekosistemini de dahil ediyor. Nasa'nın desteklediği başarılı girişimciler arasında astronotların hayatını kolaylaştıracak 3 boyutlu (3D) yazıcı çözümü geliştirenler de var.

ARAŞTIRMALARIN KALBİNDE
Nasa'nın Silikon Vadisi'nin kalbinde yer alan Ames araştırma merkezinin direktörü Mejghan Haider, Google ile imzaladıkları uzun dönemli kiralama anlaşmasıyla ilgili bilgi verirken şunları söyledi: "Devletin girişimci ekosisteminin en büyük yatırımcı olduğunu unutmamak gerek. Nasa Ames araştırma merkezinin arazisini devlet, özel şirket ve üniversitelerle paylaşıyoruz. Nasa bir emlak şirketi değil. Silikon Vadisi'nin kalbinde yer alan bu araziden milyarlarca dolar gelir elde edebiliriz. Ancak biz uzun vadeli iş ortaklığı yapacağımız kurumları tercih ediyoruz. Uzay konusunda girişimci ekosistemimizi destekleyen projelere kaynak yaratıyoruz. Böylece sahibi olduğumuz değerli alanları uzay hayallerinin girişime dönüştüğü merkez olmayı hedefliyoruz."

GES 2016 SİLİKON VADİSİ'NDE BAŞLADI
Dünyanın en önemli girişimcilik etkinlikleri arasında yer alan ve birçok ülkeden başarılı girişimcileri bir araya getiren GES, (Global Entrepreneurship Summit) bugün Silikon Vadisi Stanford Üniversitesi kampüsünde başladı. ABD Başkanı Barack Obama'nın da konuşmacıları arasında yer aldığı GES, daha önce ABD, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, Malezya, Fas ve Kenya'da düzenlenmişti. GES'in bu yıl en önemli etkinlikleri arasında kadın ve genç girişimcilere özel olarak düzenlenen GES+ yer aldı.

YATIRIMCI EKOSİSTEMİ '500 STARTUPS'
Silikon Vadisi'nde teknoloji devlerinin de öncelikli alanlarındaki yatırımları yönlendiren '500 Startups' gibi özel oluşumlar yer alıyor. Girişimin arkasında Google ve Facebook gibi internet devleri de var, özel yatırım şirketleri de. TechCrunch gibi başarılı internet yayınları destekledikri etkinliklerle de girişimci ekosistemine katkı sağlıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA