Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Devlet ve şirketler siber tehditle iç içe

100 ülkede yapılan araştırmaya göre Türkiye’de casus yazılıma bulaşma oranı yüzde 42.6. Devlet kurumlarının güvenlik açığı, şirketlerin ise fidye yazılımla başı dertte. Bu yazılımlar izleme ve dinleme amaçlı kullanılabiliyor

Türkiye uzun bir süredir FETÖ'nün çökertmeye çalıştığı güvenlik tehditleriyle uğraşırken, siber saldırılar da yüksek risk oluşturuyor. Siber saldırıların boyutu ve verdikleri zarar sürekli artarken, en kritik kurumlarda zafiyete yol açabiliyor. Güvenlik açığı olanların tüm konuşmaları dinleniyor, bilgileri ele geçirilebiliyor. Microsoft Siber İstihbarat Raporu siber tehditlerin arttığını gösteriyor. Türkiye'de kötü amaçlı yazılıma bulaşma oranı 2016 başında Nijerya'nın üstüne çıkarak yüzde 42.6'ya yükseldi. Bundan 3 ay önce bu rakam yüzde 21 civarındaydı. Bu rakam dünya ortalamasından 2.5 kat daha yüksek.

DEVLETİN KAPISI AÇIK
Microsoft Türkiye Genel Müdürü Murat Kansu, "Kopyalanmış yazılım kullanan bilgisayarların yüzde 64'ünde güvenlik problemi var. Zafiyetin önemli bölümü güncellenmeyen cihazlarda oluşuyor. Artık destek verilmeyen Windows XP kullanan bilgisayarların oranı hâlâ çok yüksek. Bunlar da tehdide açık" dedi.
Türkiye'nin 2015'te uğradığı siber saldırıda atakların önemli bir bölümünün içeriden geldiğini vurgulayan Kansu, "Kopya yazılımların yüzde 78'i bilgisayar korsanlarının bilgisayarın kamerasını devreye almasına izin veren, kullanıcının masaüstünü takip etmesini sağlayan casus yazılımlar içeriyor. Yüzde 36'sı ise truva atı yazılımı ve reklam destekli yazılım içeriyor. Korsanlar bu yazılımlarla cihazın mikrofon veya kamerasını açabiliyor.
Yani bilgi hırsızlığının sınırlarını görmek olanaksız" dedi.

Ayda 300 milyar kimlik doğrulanıyor
MIcrosoft'un ayda 300 milyar kimlik doğrulaması yaptığına dikkat çeken Kansu, analizler yaparak kurumları uyardıklarını belirtti. Kansu, "Her ay 1 milyar Windows cihazı güvenlik açısından güncelleme alıyor. Her ay 200 milyar adet e-posta spam ve zararlı yazılım için analiz ediliyor" dedi.

Fidye yazılımla tehdit ediyorlar
KOBİ'lerin siber saldırılar yüzünden işini kaybetmek zorunda kaldığını söyleyen Kansu, Anadolu'da pek çok firmanın korsan yazılımlı güncellenmeyen bilgisayarlar nedeniyle hack'lendiğini söyledi Kansu, firmaların verilerini geri alabilmek için fidye ödemek zorunda kaldıklarını vurguladı.

Note 7 ABD'de uçağa girmeyecek
Samsung'un, Galaxy Note 7 telefonu ABD'deki tüm uçuşlarda yasaklandı. ABD Ulaştırma Bakanlığı tüm havayolu şirketlerine gönderdiği uyarıda, Note 7'nin güvenlik gerekçesiyle bagajlarda veya uçak içinde yolcular tarafından taşınamayacağını bildirdi. Samsung 2.5 milyon adet telefonu geri çağırırken, Türkiye'de de çağrısını yineledi. ABD'de havayolu şirketleri belli boyutların üstünde lityum ion pil bulunduran cihazlara yasaklama getirdi. Hoverboard'ların bagajda taşınması bile yasak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA