Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Tarlaya bereket bilgiyle geliyor

Çiftçiler bereketli bir mahsul için bilgi teknolojisinden faydalanıyor. Elektronik şirketinin tarla sensörü olan Nooli ile iklim ve tarım bilgi veritabanı sayesinde çiftçinin riski azalıyor ve verimliliği artıyor

Bilgi tabanlı girişimler çiftçilerin elde ettiği verimi artırırken kullanımı da oldukça kolay. Tarlasını kayıt altına alan çiftçi toprağın durumunu sensörlerle kayıt altına alırken hava durumu bilgisiyle de doğa koşullarına göre tarlasını hazırlıyor. Böylece kötü sürprizler ortadan kalkarken akıllı telefon ihtiyacına da gerek kalmıyor. Ancak akıllı telefon kullanan çiftçiler daha detaylı verilere de ulaşıyor.
Her tarladaki yerel hava durumu, toprak bilgisi ve bitki gelişimi için kurulan modeller sahada neler olduğunun ve olacağının ipuçlarını veriyor.
Geçmişe, şimdiye ve geleceğe yönelik oluşturulan uyarılar çiftçinin karar verirken riski önceden hesaplamasını sağlıyor.
Böylece çiftçinin sürdürülebilir, kârlı, verimli ve çevreci gıda üretiminin önündeki engelleri kaldırıyor.
Deneme aşamasındaki tarla sensörü Nooli toprağın sıcaklığını ve nemini, havanın sıcaklığını ve nisbi nemini ölçüyor. Sahip olduğu algoritmayı kullanarak çiftçinin doğru zamanda sulama, gübreleme ve ilaçlama yapmasını sağlıyor. Böylece çiftçinin yüzünü güldüren verimlilik ortaya çıkıyor.

KISA MESAJLA UYARI
Tarla.io kısa SMS servisi her tarla ve tarladaki bitki için özelleşmiş ilk erken uyarı bilgi servisi olarak karşımıza çıkıyor. Tarla.io SMS ülkemizdeki her tarlayı 7 gün 24 saat takip ediyor. Portföyündeki bitkilere yönelik uyarı ve alarmlar üretiyor. Erken uyarılar ve alarmlar sayesinde çiftçiler bilinmeyenleri azaltıyor, doğru adımlar atarak hem tasarruf sağlıyor hem de verim artışı elde ediyor. Çiftçilerin tarlalarını kâr merkezleri haline getirmesinin önü açılıyor.
Akıllı telefonunuz olmasa da SMS ile tarlanız için klasik ve zirai hava durumunu, bitkinize özel önerileri ve bölgenizdeki riskleri (don, fırtına, sel) size önceden bildiriyor. Doğru zamanda doğru hamleler ile iklime uyum sağlıyor ve kârınızı artırıyorsunuz. Bu hizmetin aylık bedeli, bir paket sigaradan daha ucuz.



GÜBREYİ NE ZAMAN VERELİM?
Çiftçiler için doğru zamanlama ile iş yapmak kritik önem taşıyor. Bilgi tabanlı tarımda çiftçiler tarlada sulama ve gübreleme zamanını hava durumu ve toprağın durumuna göre belirleyebiliyor. Toros Gübre uygulaması Tarım.oi veri tabanını kullanarak çifçilere doğru gübreleme zamanını belirlerken yardımcı oluyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA