Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Fidyeciye bilgisayar bırakmayın

Wannacry adlı fidye yazılımdan etkilenerek bilgisayarlarını kaptıranlara adım adım kurtulma yöntemi. İsterseniz küçük ister büyük şirket olun mutlaka sistemlerinizi yedekleyin

Siber saldırılarla kapattığımız 2016 yılından sonra bu yıl, 'gelen gideni aratır' demek mümkün. Fidye yazılım saldırıları bugün popüler olsa da, her gün binlerce farklı tür saldırı yapılıyor. Bu saldırılara alışık, siber güvenlik için binlerce dolar harcayan bankalar ve finans kurumları ile büyük şirketler siber saldırılardan olumsuz etkilenirken, küçük şirketler ne yapacak?



Biz de bunun yanıtını aramaya çalıştık. Türk bilişim güvenliği şirketi Innovera Genel Müdürü Gökhan Say aslında siber saldırıların bir çoğunun mevcut açıklardan hareket ettiğini söylüyor. Say, önerilerini şöyle sıralıyor: "Sadece elinizdeki telefon, tablet ve akıllı telefonların güncellemelerini yapmak bile pek çok açığın kapanmasına yardımcı olur. Böylece daha sorun oluşmadan önlem alırsınız. Düzenli yedekleme alışkanlığına mutlaka sahip olun. Bunu otomatik olarak yapabilirsiniz. Bu yedekleme işlemi pahalı değildir. Üstelik sadece siber saldırı değil, başka saldırılara da tedbir alırsınız. Bulut yazılımları bu konuda daha güvenli olmanızı sağlar."

HER TEMASTA GÜVENLİK
Büyük şirketlerde ve kurumlarda daha profesyonel güvenlik tedbiri almak şart. Ancak temelde kurumların dışarıyla temasını sağlayan eposta, USB bellekler gibi her noktada güvenlik tedbirleri alınması şart. Bu yüzden güvenlik sadece bir yazılım değil, sürekli takip edilmesi ve davranış tarzına patrondan çalışanlara herkesin takip edeceği bir süreç.

GÖZÜNÜZ VE AKLINIZ ÇOCUĞUNUZDA
İnternete bağlı cihazlar güvenlik için de kullanılıyor. Akıllı çocuk saatleri, hem çocukların hem de anne babaların ihtiyaçlarını karşılayacak güvenlik özelliklerine sahip.



Alcatel'in çocuklara özel Move Time Akıllı Çocuk Saati ile çocuğunuzu anbean takip edebilirsiniz. Çocukların ebeveynler tarafından belirlenen kişilerle iletişim kurmaları da sağlanıyor. 5-9 yaş arası çocuklar için tasarlanan saat, ebeveynlere çocuklarını arama ya da çocuklarına sesli mesaj gönderme imkânını tanıyor. Çocuklar, ebeveynlerin önceden belirlediği 10 kişi tarafından aranabilir ve sadece tanımlanan kişilere arama yapabilir.

SALDIRI ANINDA
Saldırıya maruz kalan kişi ve KOBİ'lerin atması gereken adımları şöyle sıralamak mümkün.
Dizüstü bilgisayar, tablet ve telefonları formatlamak ya da sıfırlayarak fabrika ayarlarına getirmek gerekir.
Sonra kurtarma yazılımı yüklenmeli.
Daha önce yedekleme alınan yerden veya hizmet sağlayıcıdan verilerin geri yüklenmesini sağlayabilirsiniz.
Eğer tüm veriler buluttaysa ve bulut sağlayıcı saldırıya uğramadıysa o zaman verilerine 15 dakika gibi kısa bir sürede ulaşılabilir
Bunların hiçbiri yapılmadıysa sizin için verilerin önemine göre pazarlık yaparak maliyeti düşürmek ve verilerin geri alınmasını sağlamak şart.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA