Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Sabit diskten bulut kuşağına

1992’de tanıştığımız ilk ThinkPad dizüstü bilgisayarın disket girişi, 240 MB sabit diski ve 10.4 inç ekranı vardı. 2017 model ThinkPad 14 inç OLED dokunmatik ekrana sahip. Terabayt seviyesinde olan cihaz, bulutta sonsuz depolama alanına sahip

Bilgisayara hala IBM denilen günler ve yıl 1992. Sadece 120 MB disk, IBM 486 işlemci, 10.4 inç ekran. Çözünürlük kelimesinin karşılığında VGA yazıyor. İşte ThinkPad efsanesinin başlangıç ürününün konfigürasyonu. Bugüne baktığımızda herşey değişti. Akıllı telefonun depolama alanını bir kenara bırakın giriş seviyesi üründe cihazın belleği bile minimum 1GB oldu.
Disket dediğimiz şeyi hatırlayan kuşağın saçları çoktan ağardı. Herşey değişti ama değişmeyen şeyler de oldu. İşaret parmağımızla dokunup fare yerine kullanılan kırmızı joyistik, kırmızı çizgilerin altında sağ ve sol tık değişmedi. 2017 model ThinkPad'in bile alametifarikası bu minik kırmızı detaylar oldu.

MELEZ DÖNEM ÜRÜNLERİ
IBM'in PC bölümünü 2005 yılında Çinli Lenovo satın aldığında ThinkPad efsanesi 25 milyon adet satılmıştı. Şimdi Lenovo'nun Transform etkinliğinde yeni nesil ürünler veri merkezlerini bile dönüştürdüğü dönemi yaşıyoruz. 2014 yılında satış adedi 100 milyonu geride bıraktı.
120 MB sabit disk yerini terabaytlar seviyesinde flaş belleklere bıraktı. Artık cihazın kendisine kaydetmek yerine buluta yükleyip ihtiyacın olduğunda kullanmak temel alışkanlık halini aldı. Şimdi sabit disk kuşağı ile bulut kuşağı çatışmasının yaşandığı melez döneme ait ürünlerin piyasaya hakim olduğu zamanda yaşıyoruz.
Harici depolama ürünlerinde disketi bir kenara bırakın, CD, DVD dönemleri bile geride kaldı. 2000'li yıllardaki dizüstü ve internet patlamasından sonra onları unutmaya başladık. Artık tüm içerik servislerine bulut üzerinden erişen kuşaklar hakim. O yüzden yakın dönem ürünü USB belleklerin kapasitesi bile terabayt seviyesine ulaştı.



ŞİMDİ GÖZLER EKRANDA
Melez dönemin işareti sadece sahip olduğumuz fotoğraf, video ve dosyaları depoladığımız araçlar değil. Şimdi yüksek çözünürlüğe sahip dokunmatik ekranlar oldu. 2011 yılında ortaya çıkan tablet kategorisi dokunmatik ekranlı dizüstü bilgisayarların ortaya çıkmasına sebep oldu. Şimdi sadece ekran değil, sanal ve artırılmış gerçeklik teknolojisi konuşuluyor. Büyüyen ve çözünürlüğü artan ekranlar dokunmatik yetenekler kazanınca pil teknolojileri peşinde koşmaktan yoruldu. Ancak 1 günü rahat tamamlayacak pile sahip olduk.



EKRANDA GÖREREK EVİNİZİ ALIN
Dev 6.4 inç ekrana sahip Lenovo Phab 2 Pro aslında gelecekteki telefonların habercisi. Artırılmış gerçeklik uygulamaları için geliştirilen telefon, Google Tango projesinin iş ortağı Lenovo tarafından geliştirilmiş. Büyük ekranda evinize almak istediğiniz bir koltuk takımını rengine ve kapladığı alana göre odanızda görmeniz mümkün. Eğer çocuğunuz artırılmış gerçeklik teknolojisiyle evde dinazorlarla mücadele etmezse, yeni 157 ekran televizyonun ne kadar yer kapyacağını canlı olarak mekanda görebilirsiniz. Yani evde plan yaparak çarşıya gitmeden online ortamda siparişi verebilirsiniz. Artık pek çok e-ticaret sitesi artırılmış gerçeklik teknolojisini kullanarak hizmet veriyor. Yani telefonlar sadece iletişim, sosyal medya paylaşım aracı veya kamera değil. Aynı zamanda geleceğin artırılmış gerçeklik teknolojisinin bir parçası.

KOLAY KATLANABİLİR EKRAN
Dokunmatik ekranda her şey denendi. ThinkPad efsanesinin 25'inci yılında ürünün fanatikleri yeni tasarımları heyecanla bekliyor. Lenovo yetkilileri otomobil üreticileri gibi konsept ürünü sunumda birkaç saniye gösterip kapattılar. Artık daha az enerji tüketen, kağıt kadar kolay bükülen yüksek çözünürlüklü Thinkpad konsepti konuşuluyor. Sadece konsept halinde olan ürün henüz piyasaya sürülmedi.

DİZÜSTÜNDE 25 YILLIK EFSANE THİNKPAD
1992 yılında piyasaya ilk çıktığında IBM 486 işlemci, 10.4 inç ekran ve 120 MB depolama alanı vardı. 1993 yılında depolama kapasitesi 340 MB üstüne çıkınca sevinçten deliren de olmuştur.
1995 yılında ultraportable yani cihazı insan taşıyor diyerek 2 kilo civarına taşımayı başardılar. Aynı yıl Microsoft Windows 95 ile altın dönemini yaşamaya başlamıştı 1997 harici depolama ve medya tarafında disket girişi suyu ısınmaya başlarken ThinkPad serisinde DVD çalar ile tanıştık.
2000'li yıllar internet devrimiyle melez ürünler başladı. Kablosuz ağ bağlantısı ThinkPad'in hafiflemesini de sağladı.
2005 yılında IBM PC bölümünü Çinli Lenovo satın alırken X41 ilk tablet ThinkPad karşımıza çıktı.
2008 yılı ThinkPad hafiflemesi için uçak malzemesi diye bilinen dayanıklı ve hafif karbon fiber malzeme kullanmaya başladı.
2011 yılında yüksek çözünürlük ve pil ömrü hafif tasarımla buluştu. Tabletten etkilenen ThinkPad serisi ürünleriyle tanıştık.
X1 serisi daha sonraki yıllarda dokunmatik ekrana kavuştu.
2017 yılında Lenovo tarafından geliştirilen Yoga ile ThinkPad X1 buluştu. Ürün artık katlanarak tablet gibi kullanılmaya başladı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA