Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Dijital çağın meslekleri

Gelişen teknoloji ve genişbant internet altyapısı; veri madenciliği, yapay zekâ, kullanıcı arayüz tasarımı ve tüketici deneyimi uzmanları gibi dijital çağın yeni mesleklerinin odak noktasında büyük veri var. Değişen alışkanlıklar meslekleri de değiştiriyor

Üniversite tercihlerini yapan gençler için meslek seçiminde hazır bir çözüm yok. Ancak dijital çağın yeni meslekleri üniversitelerde gördüğümüzden genelde çok farklı. Klasik eğitim sistemleri yeni meslekler edinmemiz konusunda yeterince yardımcı olmuyor. İnternet tüketiminin video, sosyal ağlarda paylaşımlar ve kullanılan uygulamalarla sürekli arttığını düşünecek olursanız, yeni çağın tüketicileri için daha fazla çalışana ve yeni meslek türlerine ihtiyaç var. Gazetecilerden beklentiler bile değişirken, yeni meslekler için adım atmak şart. Üniversiteler kadar eğitim döneminde yapılan stajlar daha çok belirleyici oluyor. En önemlisi üniversitelerin değil, meslek liselerinin de değişmesi gerekiyor.

SOSYAL ÇIKTI OKUNUYOR
Değişen alışveriş alışkanlıkları tüketicinin internetteki davranışlarının takip edilmesini sağlıyor. Artık bir sağlık hizmeti tasarlarken önümüzdeki dönemde şeker hastalığının yoğun bir şekilde olması beklenen bölgeleri bir yemek dağıtım şirketlerinin verilerinden ölçümlemek hiç uzak bir ihtimal değil. Yani veri madenciliği veya büyük veri üzerinde uzmanlaşan doktorlara, mühendislere, çevre ve siyaset bilimcilere daha çok ihtiyaç var. Ağa bağlanan milyonlarca insanı ve onların ihtiyaçlarını yok sayan mesleklerin yerini yenilerine bırakması kaçınılmaz bir sonuç. Artık başarılı yazılım mühendisleri sosyal çıktıları doğru okumayı bilenlerden oluşacak.

DEĞİŞEN ALIŞKANLIKLAR
Bilet alırken, otomobil sürerken, seyahat ederken, evde dinlenirken veya eğlenirken bile alışkanlıklarımız değişiyor. Ekrana bakan kuşağın beklentileri ve tercihleri zaman içinde değişime uğruyor.

YENİ GİRİŞİMLER HAZIR
Üniversite eğitimi sadece yeni meslekler değil, yeni girişimler için de bir adım oldu. Seçilen lise ve üniversitenin kodlama ve girişimcilik konusunda yeterince olanağa sahip olup olmadığını öğrenmek şart. Girişimler son dönemde büyük şirketlere göre daha fazla insanın keyifle çalıştığı ortama sahip oluyor. Üstelik kendi hayallerine erken dönemde yatırım yapmalarını sağlıyor.

YENİ GİRİŞİMLER HAZIR
Üniversite eğitimi sadece yeni meslekler değil, yeni girişimler için de bir adım oldu. Seçilen lise ve üniversitenin kodlama ve girişimcilik konusunda yeterince olanağa sahip olup olmadığını öğrenmek şart. Girişimler son dönemde büyük şirketlere göre daha fazla insanın keyifle çalıştığı ortama sahip oluyor. Üstelik kendi hayallerine erken dönemde yatırım yapmalarını sağlıyor.

DÜNYANIN MERKEZİ HIZLI İNTERNET
Tam da Nasrettin Hoca hikâyesi gibi sınırsız interneti bulan dünyanın merkezinde olduğunu düşünüyor. Dijital doğanlar için dünyanın merkezinin tanımı genişbant internetten geçiyor. İnternet bağlantısını bulunduğunuz her yere taşımanın yolu mobil genişbant altyapısınadan geçiyor. Mobil genişbantı WiFi bağlantısına dönüştüren çözümler hayatı kolaylaştırıyor. Yaz tatiline giderken internet bağlantısını yanında götürmek çok büyük rahatlık. Evde internet kotası biten çocukların taleplerini karşılamak kolay değil. Mobil interneti şifreli WiFi bağlantısıyla seyahat halindeyken bile paylaşmak mümkün. Ancak böyle bir ürünü kullanmadan önce yaz ve kış aylarında seyahat edeceğiniz bölgede ve yazlığın kapsama alanında olup olmadığını kontrol etmenizde fayda var. Bağlantı hızı yüksek, 2.4 GHz ve 5 GHz çift bant WiFi desteğinin olmasına dikkat edin. Eğer kalabalık bir ekipseniz veya bir minibüs dolu arkadaş gidecekseniz, kullanacağınız mobil WiFi cihazınızın kaç kullanıcıya kadar destek verdiğini mutlaka araştırın.

YAZ AYLARI TABLET OLMADAN GEÇMEZ
Yaz aylarında bilgisayar taşımaktansa tablet kullanmak hayatı kolaylaştırıyor. Uzun pil ömrü, kolay taşınması ve bir de iyi bir ses kalitesine sahipse tabletin keyfi bir başka oluyor. Lenovo, Tab3 A7-10 tablet çok yönlü özellikleriyle teknoloji severlerin elinde düşmeyecek. 3450 mAh bataryası ile maksimum 10 saate kadar pil ömrü sunan Tab3 A7-10 ile tabletinizi şarj etmeden art arda film izleyebilir, oyun oynayabilir ya da sosyal medyada gezinebilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA