Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Anne babalara dijital rehber

Çocuklara verilen akıllı telefon ve tabletler onları zararlı içeriklere açık hale getiriyor. Uzmanlar, bunu önlemek için ailelerin özel hesaplar oluşturmalarını öneriyor

Çocuğu susturmak için çok küçük yaşta önüne konulan tablet ve telefonlar hem bağımlılığı tetikliyor hem de zararlı içerik konusunda önlem almayan aileler yüzünden tehditler artıyor. Üstelik çocuğun beyin gelişimini de engelliyor. Oysa çok basit tedbirler alarak çocukları tuzaktan korumak mümkün. "Çocuğum kaç yaşında telefon, tablet veya bilgisayar kullanmaya başlasın? Çocuğuma sosyal medya ve internet konusunda nasıl rehberlik yaparım?" gibi sorulara yanıt aramaya çalıştık. Sosyal medya veya internet oyunları değil çocukları ailelerin ilgisizliği etkiliyor. Aileler çocuklarına internet ve sosyal medyada rehberlik yapmayarak sorumluluktan kaçtığı sürece tehditler devam edecek.

YASAKLAMAYIN REHBER OLUN
Uzmanlar, çocuklara interneti yasaklamanın istenilen sonucu vermeyeceğini, bunun yerine büyüklerin yol gösterici olmasını öneriyor. Uzmanlar, "Ebeveynler sorumluluk almalı. Sosyal medya hesabı için de çocuğunuzun en az 13 yaşında olmasına dikkat edin" diyor.

2 YAŞINDA İNTERNET TEHLİKELİ
YouTube'da "acemi anne" kanalıyla anne babalarla deneyimini paylaşan Berna Eriş, John Medina'nın "Bebekler için beynin kuralları" kitabından çok etkilendiğini söylüyor. Eriş, "2 yaşına kadar beyin gelişimleri farklı oluyor. 3 boyutlu dünyayı algılamadan dijital dünya ile mesafeli olmalı" diye konuştu.

AİLERE KİTAP VE LİNKLER
İnternet
www.guvenliweb.org.tr/dijitalmedyavecocuk.bilgi.edu.tr

Kitap
Ferhan Odabaşı "Dijital Yaşamda Çocuk"
John Medina "Bebekler için beynin kuralları"

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA