Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Tesisatçılar duvarın arkasını görecek

IFA Next’te zanaatkârlar da unutulmadı. Tesisatçılar akıllı telefon sayesinde duvarın arkasını görüp tadilat yapıyor

Berlin'de düzenlenen Avrupa'nın en büyük tüketici elektroniği ve akıllı ev aletleri fuarı IFA geleceğin girişimlerinin de ürünlerini sergiledikleri alanlara sahip. IFA Next içerisinde yer alan 160 girişim oldukça ilginç projelere imza atıyor. Önemli bir bölümü küresel kitlesel fonlama platformu kickstarter desteği alan girişimler sağlıktan eğitime, iletişimden görüntüleme teknolojilerine farklı projelere imza atıyor. 26 numaralı salonda her gün 20 girişimci hem sunum yapıyor hem de ürünlerini sergileme fırsatı buluyor. Walabot adını verdiğimiz sensör duvarın arkasını görüyor. Çatı şirketi Vayyar olan bu girişim tesisatçıların gözünün duvarın arkasını görmesini sağlıyor. Yani alışkanlıkları ortadan kaldırıyor. Akıllı telefona eşlik eden bir sensör ve uygulama tüm iş yapma biçimini değiştiriyor.

HER ALAN DA ÇÖZÜM
Kurban Bayramı'nı IFA'da geçirince, robotlarla bayramlaşmanız doğal bir sonuç. Robotlara artık duygusal tepkiler vermesi öğretiliyor. Yani robotlar kullandıkları yapay zeka ve derin öğrenme yazılımları sayesinde ne zaman duygusal tepki vereceklerini öğrenir hale geliyor. Çevrenizdekilerin gelen aramalarını duymak için farklı araçlar da geliştiriliyor. Parmağınızı iletken hale getirip kemik üzerinden titreşimleri sese çeviriyor. Böylece koşarken konuşulanları duymak için parmağınızı kulak kemiğine bastırmanız yeterli oluyor. Aslında akıllı saatlere takılan çok küçük bir bant gelen aramaları sesi dışarı vermeden doğrudan kulağınızdan almanızı sağlıyor.

Evinizin boruları patlatılmayacak
Tesisatçılar şimdi daha çok teknolojiden faydalanabiliyor. Walabot adlı sensor akıllı telefon uygulamasıyla tesisatçının duvarın arkasını görmesini sağlıyor. 10 santimetre kalınlığa kadar kesin sonuç veren bu dedektör duvarın arkasında plastik ya da metal boruları görmeyi sağlıyor. 99 euroya satılan sensör ve Android telefonlara yüklenen ücretsiz uygulamayla tadilata başlamak mümkün.

Berhudar ol robot evladım
Bayramın ilk günü IFA fuarının da ilk gününe denk gelince, robotlarla bayramlaşır gibi görüntü vermek kaçınılmaz oldu. Robotun kafasını okşadığınızda ekranda kalpler ve gülücük görüyorsunuz. Önümüzdeki dönemde robotlarların daha fazla duygusal tepkileri kopyaladığını göreceğiz. Bunu çocukların tepkilerinden görebilirsiniz

Parmağım kulağımda dinliyorum
Google Glass kullandığım ilk kemik üzerinden sesi ileten cihaz olmuştu. Sgnl akıllı bant, telefona bağlı saate gelen aramaları titreşimle parmağınızdan kulağınıza ulaştırıyor. Telefona gelen aramalar bluetooth üzerinden akıllı saate aktarılıyor. Akıllı saat sesi titreşimle parmağınızı bastırdığınız kulak kemiğine iletiliyor. Böylece çevredekiler sizi duymadan gelen aramaları veya ses kayıtlarını dinleme şansınız oluyor.

Evde sözünüz geçsin
Ellerimiz doluyken buzdolabının ya da fırının kapısını açmak isteyebiliriz. Vestel'in yeni nesil buzdolapları için geliştirdiği yeni buzdolabı teknolojilerinden biri de Vestel Sesli Komut Teknolojisi. Bu teknoloji sayesinde, buzdolabının kapısı sesli komut ile açılıp kapatılabiliyor. Yakında diğer ürünlerde de kullanıldığını görebiliriz. Bu sadece basit sesli komut yeteneği. Bir de Alexa platformunda geliştirilen yetenekleri de Vestel ürünlerinde göreceğiz

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA