Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Dizüstünde çeyrek asırlık hikâye

Taşınabilir bilgisayar teknolojisinde 25 yılda çok şey değişti. Disket, CD, hatta USB girişler bile değişti. IBM markası olarak Japonya’da tasarlanan ThinkPad’i Çinli Lenovo satın alırken, dayanıklılığını, ergonomik klavyesini ve kırmızı nokta tuşunu değiştirmedi

Teknolojiyle ilgili haberlerin değişmeyen klişe sözü "Teknoloji hızla değişiyor" cümlesidir. Peki 25 yıllık dizüstü bilgisayar macerasına bakacak olursak, neredeyse her girişi, depolama alanı ve ekranı önemli değişimler geçirdi. Ancak bazı dizüstü bilgisayarların alametifarikası olan tasarımlar değişmedi. 2005'te Çinli Lenovo tarafından satın alınan ve 130 milyondan fazla satan efsane dizüstü bilgisayar modeli ThinkPad'in kendine has tasarımı da değişmedi. Kırmızı nokta tuşlu ergonomik klavyesi ve yüksek dayanıklılık kriterleri hâlâ onu iyi bir iş bilgisayarı yapıyor. 2005 yılında IBM çatısı altında 15 milyon adet satan Thinkpad, sonraki 13 yılda 115 milyon sattı. Şimdi de çeyrek asırlık ömründe sınırlı sayıda üretilen ThinkPad, Anniversary Edition 25 ürünüyle kutluyor.

YAMATO LAB'DE DOĞDU
ThinkPad'in 25'inci doğum günü ürünü, tasarlandığı Japonya'daki Yamato Labs'te düzenlenen özel bir etkinlikte kutlandı. Yamato Lab aslında Japonların mikro elektronik ve optik konusundaki tartışmasız üstünlüğünün eseri olarak biliniyor. 70'ler, 80'ler ve 90'lı yıllar Japonların mikro elektronik konusunda uzmanlığı, taşınabilir bilgisayarın öncü modellerini geliştirmelerine sebep oldu. IBM belki de bu yüzden ThinkPad serisi dizüstü bilgisayarları Japonya'daki Yamato Labs Ar-Ge merkezinde geliştirdi.



THINKPAD'E İŞKENCE
Tüm Thinkpad serisi ürünler Yokohama'da bulunan Yamato Lab'de yoğun teste tabi tutuluyor. Cihaza öyle acı çektiriyorlar ki, kanadından tutup esnetiliyor, çöl sıcağında veya kutup soğuğunda cihazın nasıl tepki gösterdiği ölçülüyor. Sadece bununla kalmıyor elektro manyetik testler cihazın bir telefonun çağrı aldığında veya elektrostatik bir yüklenme olduğunda neler olduğunu önceden test ediyor.
Lenovo yetkililerinin kullanıcı hatasına verdiği örnekler dikkat çekici. Örneğin, dizüstü bilgisayara en çok zararı klavyenin üstüne kazayla düşürülen kahve ve çay gibi sıvı ile temas oluşturuyor. Cihaz bu konuda da test ediliyor. Ancak bu suyun altında kullanabileceğiniz anlamına tabiki de gelmiyor!

DİZÜSTÜNDE 25 YILDA NELER DEĞİŞTİ?
Kablosuz internet bağlantısıyla dizüstü bilgisayar hem hafifledi hem de inceldi.
Disket, CD, DVD sürücüler ortadan kalktı.
Sabit diskler yerini SSD depolama cihazlarına bıraktı.
Hızlı internet bağlantısı ve yüksek depolama kapasitesi yerine bulut üzerinden çalışma alışkanlığını getirildi.
Tabletlerden sonra dokunmatik ekranlı tasarımlar geri döndü. Çok işlevli dizüstü bilgisayarlar doğdu.

KANATLARINI AÇAN KELEBEK
Yıl 1995 ve Micrososoft Windows 95 rüzgârının estiği, renkli ekranların piyasada yaygınlaştığı bir dönem. ThinkPad 701, kelebek etkisi yaratarak karşımıza çıktı. Bilgisayarın ekranını yukarı doğru kaldırdığınızda tam ölçülere sahip klavye kelebek gibi kanatlarını açarak kullanıma hazır oluyor.

?SINIRLI SAYIDA ÜRETİLEN 25'İNCİ YILA ÖZEL ÜRÜN
Çeyrek asırı deviren ThinkPad'in 25'inci yıla özel tasarımının en dikkat çeken özelliği, renkli ThinkPad logosu oldu. 14-inç dokunmatik HD ekrana sahip olan ürün, Intel Core i7-7500U işlemci ve NVIDIA GeForce 940MX grafik kartı ile destekleniyor. Yani oyun ve video düzenleme uygulamaları için performansı yüksek bir ürün. ThinkPad Anniversary Edition 25, sınırlı sayıda piyasaya sunulacak.

KIRMIZI ALARM RENGİ MİNİ JOYİSTİK OLDU
IBM taşınabilir bilgisayar tarafında iddialı bir bilgisayar tasarımı için çalışırken, iş insanlarının yanından ayırmadan kullanacağı cihaz tasarladı. Ancak benim için ThinkPad'in asıl benzersiz yanı ergonomik tuş takımı (Keyboard) oldu. Hızlı ve hatasız yazmak için kavisli tuşlar özel olarak hazırlanmış. Amato Labs'in eski başkanı ve ThinkPad'in yaratıcısı olarak bilinen Arimasa Naitoh ile özel kutlama yemeğinde bir araya geldik. Bize kırmızı joyistiğin daha önce sadece sunucularda acil durum tuşu olarak kullanıldığını söyledi. Yani kırmızı silgi ucu gibi duran joyistik özellikle dokunmatik dörtgenler olmadan önce hayat kurtarıyordu. Arimasa Naitoh, ThinkPad serisindeki başarının sırrını anlatırken, "Biz ekip olarak uzun yıllar sıkı çalıştık" dedi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA