Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Telefonun mutfağında yapay zekâ var

Akıllı telefonların işlemcilerine yapay zekâ yeteneklerini taşıması, kullanıcı alışkanlıkları ve kamera yetenekleri açısından avantajlar sağlıyor. Çinli Huawei, Mate 10 serisi telefonlara Kirin 970 işlemciyle yapay zekâ enjekte ediyor

Akıllı telefonların birçok işlevi arasında kullanıcılarının önceliklerine ve beklentilerine göre performans sağlamasını beklemek zor geliyor. Ancak yapay zekâ cihazların kullanım senaryolarını bile etkilemeye başladı. 2017 yılı ikinci çeyrekte akıllı telefon satışlarında iPhone'u ikincilik koltuğundan indiren Çinli Huawei Mate 10 serisi, yeni akıllı telefonunu duyurdu. Çinli firma telefonu tanımlarken öğrenen akıllı bir cihaz olduğuna dikkat çekiyor.
Telefonun Mate 10 Lite, Mate 10 ve Mate 10 Pro olarak adlandırılan 3 farklı modeli olacak. Türkiye'de Mate 1O Lite ve Mate 10 Pro modelleri satılacak. Yani Türkiye'de ekonomik veya en üst modeline ilgi göstereceği düşünülerek bu tercih yapılmış.

ÇİFT LIECA KAMERA
Mate 10 Pro'nun 6 inç ekranı, 5.5 inç ekrana sahip olan iPhone 8 plus ile aynı boyutlarda. Yapay zekanın belki de en etkili kullanıldığı yerlerden biri de Mate 10'un arka yüzündeki çift Leica mercek. 20 MP ve 12 MP çift kamera var. Ön tarafta geniş açılı 8 MP kamera bulunuyor. Fotoğraf çekerken profesyonel efektler vermek işinizi kolaylaştırıyor. Ayrıca profesyonel fotoğrafçı tarifiyle alan derinliği ayarları işinizi kolaylaştırıyor. 1.6'lık diyafram açıklığı da daha çok ışık toplayarak düşük ışıkta video ve fotoğraf performansını artırıyor. Ayrıca Kirin 970'de yapay zeka destekli akıllı fotoğrafçılık için yeni ikili bir İSS bulunuyor. Özelleştirilmiş NPU, Huawei'nin yenilikçi HiAI mobil bilgi işlem mimarisiyle beraber Kirin 970'in yapay zeka ile ilgili işlemlerde yüzde 20 daha iyi performans ve yüzde 50 daha fazla enerji verimliliği sağlıyor.

SUYA DAYANIKLI
Türkiye'de satışa sunulacak Mate 10 Pro, 178 gram ağırlığa sahip. Suya ve toza dayanıklı IP 67 sertifikası var. Suyun 1 metre altında 30 dakika nefesini tutuyor. 3.5 mm kulaklık girişi Mate 10 Pro'da da yok. Cihazın USB C girişinden müzik dinlenebilirken şarj da edilebiliyor.

PİL TÜKETİRKEN CİMRİ
Huawei Mate 10 ve Huawei Mate 10 Pro, akıllı pil yönetim sistemi özelliğine sahip 4 bin mAh yüksek yoğunluklu pille birlikte sunuluyor. Huawei'nin şarjı, dünyanın ilk TÜV Hızlı Şarj Güvenlik Sertifikası'na sahip.

5G TELEFON 2018'DE PİYASADA
Akıllı telefonların internet modem hızları 1 GHz'nin üstüne çıkmaya başladı. Ancak tüketici 5G özellikli akıllı telefonlara uzak bulunuyorken, geçtiğimiz gün Qualcomm tarafından düzenlenen etkinlikte 5G uyumlu akıllı telefonlara o kadar da uzak olmadığımız ortaya çıktı. Qualcomm mobil cihazlara yönelik 5G modem yongası üzerinden başarılı bir 5G veri bağlantısı gerçekleştirdiğini duyurdu. Qualcomm Snapdragon X50, 5G modem yongası gigabit hızına ulaşırken, veri bağlantısını 28GHz mmWave radio frekans bandı üzerinde gerçekleştirerek 5G NR özellikli mobil cihazların tüketicilerin erişimine sunulacağı günü daha da yaklaştırıyor. Qualcomm 5G teknolojisini akıllı telefonlar için en uygun hale getirmeyi amaçlayan ilk 5G özellikli akıllı telefon referans tasarımını da test etmeye başladı.

XBOX ONEX 4K GÖRÜNTÜ İLE GELİYOR
Oyun konsolu rekabeti yıl sonuna doğru hızlanırken 4K görüntü kalitesi konsola da taşınıyor. Microsoft Project Scorpio takma adıyla anılan yeni XBox OneX oyun konsolunun Türkiye fiyatı 2 bin 699 TL oldu. Microsoft'un yeni oyun konsolunda 8 çekirdekli Jaguar işlemci, 12 GB DDR 5 RAM bulunuyor. 7 Kasım'a kadar ön sipariş verilen modelde 1 terabayt hard disk ve 4K yüksek çözünürlüklü yayın öne çıkıyor. Microsoft yetkilileri yeni Xbox OneX'in şimdiye kadar en güçlü ve üretilmiş en küçük XBox oyun konsolu olduğunu iddia ediyor.

MİCROSOFT SURFACE 2 SAHNEDE
2 yıl önce tanıtılan SurfaceBook'un ikinci kuşak modelleri ortaya çıktı. 16 Kasım'da satışa çıkacak SurfaceBook 2, 13.5 ve 15.5 ekranla karşımıza çıkıyor. US B C girişiyle tüm cihazlarda olduğu gibi aynı girişi olan cihazlar karşımıza çıkıyor. Windows 10 Pro işletim sistemiyle gelen cihazlarda Intel'in 8'inci kuşak Kaby Lake işlemcisi kullanılıyor. Cihaz bin 499 dolardan başlayan fiyatlarla satışa sunulacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA