Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MERYEM GAYBERİ

Kimler erken seçimi istemiyor?

Önceki gün Meclis'in 25. Yasama dönemi yemin töreniyle başladı. Hayırlı uğurlu olsun.
Darbe dönemlerinde kalma, okuyanı da dinleyeni de kasan, uzun ve bozuk bir metni okumak zorunda kaldı vekiller.

Yemin metni elbette değişmeli. Bu ülkenin milleti sadece Türklerden değil Kürt, Arap, Çerkes, Boşnak, Laz, Ermeni, Gürcü, Roman her renkten oluşuyor. Tamam "Türk milleti" ifadesi, Türkiye'yi oluşturan 'milletimiz' anlamında kullanılıyor ama bunu etnik bir vurgulama olarak algılayanlar da var. Daha doğrusu yıllardır jakoben Kemalizm ve Batıcı ulusalcılık her türlü dayatmayla bu algıyı pekiştirdi.

HDP'li vekillerin jet hızıyla yemin etmesi, AK Partili vekillerin vurgusuz ifadelerini hepimiz gördük. Andımız'ın kaldırılması gibi bu sembolik yemin metninin de ya kaldırılması ya da içeriğinin güncellenerek daha evrensel ve kısa bir şekle dönüşmesi gerekiyor.

***
Ravza Kavakçı'nın 16 yıl önce Meclis'ten kovulan ablası Merve Kavakçı'nın başörtüsüyle yemin etmesini, derin bir sembolizmden öte, yakın tarihin acı bir hatırası olarak seyrettim. Nereden nereye geldi Türkiye?

Bir kadın milletvekilinin kıyafeti yüzünden, rejim kavgası çıkmıştı adeta. Dönemin Başbakanı Ecevit tarafından "Bu kadına haddini bildirin" denilerek kışkırtılan 'sosyal demokrat' vekiller "Dışarı!" diye tempo tutmuştu.

Şimdi yine "Cumhurbaşkanı devirmece" oynayan medya o zaman da başroldeydi. Savcı Kavakçı'nın evine baskına giderken kameralar da ilkokula giden çocukların peşinde onları "taciz" ediyordu.

***
Bir milletvekilinin "başörtüsü" rejim için sorun olurdu da "Dili" olmaz mıydı? 1991 yılında, yani tam 24 yıl önce Leyla Zana'nın elleri kelepçeli şekilde Meclis'ten götürülmesi geldi gözümün önüne. Zana yemin töreninin ardından Kürtçe "halkların kardeşliği" temennisinde bulunduğu için inanılmaz bir baskıya maruz kalmıştı. Ve bu dönemde siyasi yasağı katlığı için o da tekrar Meclis'e girdi.

***
Ancak bu yakın tarihle ilgili acı hafızamıza rağmen 80 vekille Meclis'e giren HDP'den daha yapıcı bir rol bekliyoruz artık. Daha seçim akşamı Beyaz Türkleri, marjinal sol grupları, CHP'lileri vs. gücendirmemek için "Emanet oyların farkındayız" diyen HDP, Çözüm Süreci'ni başlatan AK Parti'ye ise aynı 'hassasiyeti' göstermiyor.

HDP, "Emanet" dediği oyları CHP'den değil AK Parti'den aldı. Kimlikçi politikaların ve milliyetçiliğin yükselmesi HDP'nin barajı aşmasında çok etkili oldu. AK Parti'nin Seçimlerde tek başına iktidar olamamasının en büyük nedeni; "AK Parti hükümette kalsın, HDP de barajı aşsın" diyerek HDP'ye giden AK Parti'nin Kürt oylarıydı.
Kürt Milliyetçilerinin oyu arttığı için Türk milliyetçilerinin oyunun artması da normaldir. Kimlik politikaları birbirini besler. Eğer HDP Seçimlere parti olarak girmeseydi AK Parti yine tek başına iktidardı. Ama "oyun" bu defa büyüktü.

***
AK Parti daha geçen yıl, gizli ve açık her türlü darbe girişimine göğüs gererek yüzde 52 ile Cumhurbaşkanını seçtirdi. Özellikle sınırlarımızın hemen ötesinde büyük bir oyun kurgulanıyor. Ortadoğu'da kimlikçi ve etnikçi rüzgârlar estirenler Türkiye'deki seçim sonucunu da "başarı" sayıyor.

Baksanıza Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın parti liderlerine "Uzlaşın yoksa düğümü millet çözer" sözüne karşı neler yapıldı? Diktatörlükte bile görülmeyen şekilde Almanya'nın 6 ulusal gazetesi aynı manşetle çıktı; "Erdoğan'dan muhalefete tehdit!"

Yer Almanya. Ve 6 tane ulusal gazetenin manşetleri aynı; Erdoğan! Kendi ülkeleriyle ilgisi olmayan, komşuları bile olmayan bir ülkenin liderini hedefe koyup aynı başlıkla çıkmaları rezalet ve skandaldır!

***
Hepimiz bu çirkin oyunu görüyoruz. Millet de çok iyi gördü. O yüzden CHP, HDP, Doğan medya, TÜSİAD ve Paraleller aynı şeyi söylüyor: "Türkiye bir erken seçimi daha kaldıramaz!"
Yani, "Aman seçim olmasın, AK Parti tek başına yeniden iktidara gelmesin!"

AK Parti'nin şimdiden, giden Kürt oylarını geri kazanmak için kolları sıvadığını düşünüyorum.
Bazıları başardıklarını zannetseler bin yıllık kardeşlik bir günde bitmez.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA