Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AHMET ÇAKAR

Ligin kaderini hakemler belirler!

Duayen yazarımız, hakemlerin ligin ilk devresindeki performansını analiz etti: Ligin sonu yaklaştıkça çalınacak her yanlış düdük bir takımın ya haksız şampiyonluğunu ya da küme düşmesini getirecektir. Böyle bir tabloda hakemler başroldedir

- Ligin ilk yarısında çok tartışılan büyük hakem hataları yaşandı. Genel olarak bu performans için ne diyeceksiniz?
Genel olarak Türk hakemliğinin performansı kötüdür. Zaten bunun da doğal sonuçları yaşandı. Merkez Hakem Kurulu Başkanı istifa etti ve Türk hakemliğinin başından ayrıldı. Tehlike şu, eskiye döner gibiyiz.
Ezilenler genelde Anadolu takımları oluyorlar.
Hatalar genelde onların aleyhine yaşanıyor.
Yoksa büyük İstanbul takımlarının maçlarına baktığımızda, artısı ve eksisiyle 3 büyükler ilk yarıda genelde hakem hatalarından nemalanmış durumda.
- Ligin ikinci yarısında da bu hatalar devam ederse ligin kaderini hakemler mi belirler?
Şöyle düşünelim, mevcut puan tablosuna baktığımızda Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaray at başı şampiyonluğa koşuyorlar.
Ligde geriye 18 maç kaldı... Ben uzun yıllardır ilk defa devre arasında bu kadar sıkışık bir puan tablosu görüyorum.
Ligin dibi de aynı şekilde...
Görünen o ki 5-6 takım düşmemek için mücadele edecek. Balıkesir gitti diyorduk ki onlar da toparlandılar.
Bundan sonra çalınacak her düdük şampiyonluğu mutlak belirleyecektir. Ligin sonu yaklaştıkça çalınacak her yanlış düdük bir takımın ya haksız şampiyonluğunu ya da küme düşmesini getirecektir. Böyle bir tabloda hakemler başroldür. İkinci yarının başlangıcından itibaren ve ligin sonuna doğru görün bakalım spor medyasında, televizyonlarda bakın bakalım en çok kimler konuşulacak; tabii ki hakemler.

HALİS ÖZKAHYA VE KAFASINDAKİ TİLKİLER...

- İlk yarıdaki hakem performanslarını değerlendirince en çok kimi beğendiniz?
Beğenmediğiniz isim ya da isimler kim?
En çok şunu beğendim demek yine kolay değil.
Cüneyt Çakır dünyanın en iyilerinden biri ama o da zaman zaman hata yaptı.
Çok fazla öne çıkmış bir hakem yok. Fakat gariptir Fırat Aydınus, FIFA listesinden çıkarıldıktan sonra iyi maçlar yönetmeye başladı. Ama tüm bunlara rağmen ilk yarının en iyi hakemi şudur diyebilmek mümkün değil.
Birçok hakem çok kötü maçlar yönetti.
Birçok hakem çok abuk subuk kararlarla maçın skorunu etkiledi ama biri var ki beni çok şaşırttı. Halis Özkahya bence Türkiye'nin en yetenekli hakemlerinin başında geliyor ama onun yönettiği Torku Konya-
Beşiktaş maçını unutamıyorum.
Verdiği yanlış penaltıdan bahsetmiyorum, yanlış penaltıyı herkes verebilir.
Hepimiz verdik, Dünya Kupası'nda da veriliyor.
Ama eski bir hakem olarak kesinlikle anlayamadığım kabul edemediğim ve ölene kadar soru işaretiyle karşılayacağım bir kırmızı kart var. Özkahya, Atiba'yı 3 santim uğruna attı. Neymiş efendim ayağı 3 cm ceza alanı içindeymiş.
Bundan dolayı ikinci sarıyı verdi ve kırmızıyla oyundan attı. Böyle bir şeyi kabul edemiyorum.
Çünkü bundan sonra verdiği veya vereceği penaltılarda en az 10 oyuncu ceza alanına girmiş olacak. Atiba'yı bu nedenle atarsan ben sana taraf tutan adam demem ama o anda beyninin içindeki tilkilerin koşu yollarını eski bir hakem olarak romanlaştırabilirim. Atiba'nın kırmızı kartı kabul edilemez.

FATİH TERİM'İ ANLAYAMADIM

- Terim Türk futbolu kötü dedi ancak hakemlerden hiç bahsetmedi. Ülkemizdeki kötü futbolda hakemlerin rolü nedir?
Hakemler sadece ülke futbolunda değil dünya futbolunda çok önemli bir yer işgal ederler. Çünkü tüm başarı veya başarısızlıklar onların düdükleriyle geliyor veya gidiyor. Dolayısıyla hakem futbolda çok önemlidir. Kararları bir takımın oyuncularını, bir teknik adamın hatta bir ülkenin geleceğini belirler. Sayın Fatih Terim'in bundan bahsetmemesini de anlayabilmiş değilim.

NAMOĞLU EFSANE OLABİLİR

- Zekeriya Alp istifa ederek görevini bıraktı. Yusuf Namoğlu neler yapar, bu değişiklik bir şeyleri değiştirir mi?
Değiştirir veya değiştirmez demek şu anda zor. Namoğlu ateşten bir gömlek giydi. Hakemliğin dibe vurduğu bir zamanda göreve geldi. Başarılı olursa efsane olur ama başarısız olduğunda da Haziran'daki TFF seçimlerinde de o da Zekeriya Alp gibi görevden ayrılmak zorunda kalır.

TRABZON'UN DA CANI YANDI KARABÜK VE ANTEP'İN DE!.

- En çok "Canım yandı" diyen kulüplerden biri de Trabzonspor. Bordo-mavililer bu isyanlarında haklı mı?
Hayır, bunu kabul etmek doğru olmaz. Hakem hatalarından en fazla başı yanmış takım Trabzonspor dersek diğer bazı Anadolu kulüplerine biraz haksızlık yapmış olabiliriz. İlk etapta Gaziantepspor ve Kardemir Karabükspor'un hakemler tarafından çok daha fazla olumsuz etkilendiklerini düşünebiliriz.

ÇİZGİ HAKEMLERİNİN YETKİLERİ ÇOK FAZLA

- Çizgi hakemleri, orta hakemleri yanıltıyor veya rehavete sokuyorlar diye eleştiriliyorlar... Bu tespit sizce doğru mu?
Çizgi hakemliği yanlış bir müessese değil. Özellikle topun çizgiyi geçip geçmediği diğer bir deyimle gol olup olmadığı konusunda büyük katkıları olabilir. Ama hata şurada; çizgi hakemlerine verilen yetkiler çok fazla. Yani çizgi hakemine 5 metre, orta hakeme 10 metre olan bir pozisyonda defans oyuncusunun eli yukarı kalkmış. Topa değmiş ya da top çarpmış. Burada kesinlikle karar çizgi hakeminde olmamalı. Burada kararı orta hakem vermelidir. Bunun en büyük örneği K.Erciyes-Fenerbahçe maçında yaşandı. Herkes gördü ama Hüseyin Göçek 'devam' dedi. Ondan sonra çizgi hakemi 'penaltı' deyince Göçek'in niye düdük çaldığını anlayamadım. Hakemlerimizin çok ciddi bir konsantrasyon sorunu var. Sen görmüşsen, kararını vermişsen çizgi veya yan hakemi dikkate almayacaksın.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA