Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İSKENDER GÜNEN

Yönetim ve yanlış tercihler

Trabzonspor'un iki senelik İbrahim Hacıosmanoğlu yönetiminde 5. teknik direktörü Şota Arvaladze oldu. Bu değişim hakkındaki düşünceniz nedir? Şota Arvaladze sizce doğru isim mi?
Başkan İbrahim Hacıosmanoğlu geldiği günden bu yana kadar 5 teknik adamla çalışma başarısı gösterdi! Bu nasıl bir yönetim? Eğer Trabzonspor'un başında yönetim kurulu olmasa herhalde daha doğru tercihler yapılabilirdi diye düşünmemek son derece zor.
Hami Mandıralı ligi 4. bitirmesine rağmen Halilhodzic macerası. (Halilhodzic gelmeden önce yapılan transferler ve geldikten sonra transferlerin büyük çoğunluğu Trabzonspor forması giymeden başka takımlara yollandı ve yeni baştan akıl almaz transferler yapıldı) Ve alınan başarısız sonuçlardan sonra yine kurtarıcı olarak Yanal.
Ligin başlamasına kısa bir süre kala ise Yanal ile yollar ayrılarak yine gelecek sezon şampiyonluk için Şota ile anlaşma.
Her zaman belirttiğim gibi neden diye sormak şart. Neden Şota? Şota, daha önce teknik adamlık yaptığı Kayseri sonra da Kasımpaşa'da çok mu başarılı oldu?
Gördüğümüz o ki her iki takımda da istenilen başarıyı yakalayamadı. İki yıllık anlaşma yapmak ise bir başka yanlış. Hem de verilen ücret göz önüne getirildiğinde yazık demekten başka söylenecek sözümüz yok.

3-4 ayda ne değişti acaba?
Şota'nın Mart'ta bir TV yayınında söylediği, "Trabzon'a gitmek istemem. Orası sevdiğim bir yer; onlar da beni çok seviyorlar. Bu sevgi kaybolmasın" sözlerini
nasıl değerlendiriyorsunuz?
Böyle bir sözü gündeme getirdikten sonra ne oldu da 3-4 ayda bu sözün anlamı kalmadı merak ediyorum. Fakat bugün ne yazık ki sözün herhangi bir değerinin olmadığı bir durum söz konusu. Eğer teknik adamsanız ve bu işi profesyonel anlamda yapıyorsanız ağzınızdan çıkacak sözü düşünmelisiniz.

Anlamak mümkün değil
Mbia bir sezonda 40 maç oynaması halinde maç başılarla birlikte Trabzonspor'dan yıllık 5 milyon Euro kazanacak. Bu para neredeyse Sneijder ücreti ile eşit. Bu durum takımda rahatsızlık yaratır mı?

Böylesi bir transferi anlayabilmek olası değil. Zaten Trabzonspor'un yıllardır yaptığı yabancı transferlerde ne kadar sorunlarla boğuştuğu herkesçe bilinen bir gerçek. Bir örnek; Waris. Ödenen bonservis 6 milyon Euro. Şu an ise göndermek için kulüp elinden geleni yapıyor ama alıcısı yok! Mbia orta alanda daha çok savunma ağırlıklı oynayan bir futbolcu. 29 yaşında imza parasını düşündüğümüzde bu yıl kazanacağı para 5 milyon Euro. Üstelik 3 yıllık anlaşma neden ve ne için? Kulübün içinde bulunduğu mali yapı içler acısı değil gibi bu yüksek transfer bedellerini düşündüğümüzde gelecek için iyimser konuşabilme şansımız ne yazık ki yok. Ve bu mali yapıdan kulüp çok büyük zararlar görecektir.

Bir tek Yumlu faydalı olur
Yanal'ın istifası sonrası kadro dışı bırakılan Constant ve Mustafa Yumlu'nun yanı sıra gönderilmesi düşünülen Waris ve Yatabare kamp kadrosuna alındı. Bu oyuncular takıma katkı sağlar mı?

Yukarda belirttiğim yabancı oyuncu transferi yanlışlığına bir örnek de Constant. Yaşı ve verilen rakamı herkes göz önüne getirmeli. Artık yabancı yıldız oyuncu takıntısından vazgeçmek gerektiğini düşünüyorum. İsmi geçen oyunculardan Mustafa Yumlu dışındakilerin yine takıma önemli katkılar yapacağı düşüncesinde değilim.

Zorc ve Süleyman Hurma!
Sezon başı sportif direktör Süleyman Hurma'yla 3 yıllık anlaşıldı... Süleyman Hurma ile kulüp tarihinde en yüksek rakamla anlaşma yapılmasını nasıl
değerlendiriyorsunuz?
Sportif direktör hakkında daha önce düşüncelerimi ortaya koydum. Borussia Dortmund Sportif Direktörü Michael Zorc, Dortmund'da yıllarca forma giyen ve kulübün içini çok iyi bilen bir isim. Dortmund'un bugün geldiği yerdeki en büyük pay sahibi. Sportif direktör teknik adamı seçen ve kulübün bütçesiyle de ilgilenen bir isim olmalı. Hurma'ya verilen rakam bana göre son derece fazla ve bugünkü kulüp yapısı göz önüne getirildiğinde çok büyük katkı yapabileceğini düşünmüyorum.

Bu paralar savunmaya fazla
Son olarak Nani gibi bir dünya yıldızını açıklayan Fenerbahçe, diğer transferlerinde defans bloğuna önem verdi. Fenerbahçe'nin transfer politikasını nasıl
değerlendiriyorsunuz?
Geçen sezonki başarısızlıktan sonra bu sezon için gerçekten kariyerleri olan oyuncularla anlaştılar. Fakat önemli olan takım olmak. Eğer teknik adam bu verilen kadroyu bir takım birlikteliği içerisinde sahaya yansıtamazsa büyük bir hayal kırıklığı olur.
Savunmada oynayan bir futbolcuya bu kadar fazla bonservis bedeli vermek bana göre doğdu bir tercih değil.

Bütçeye göre transfer yapılmalı
Galatasaray'ın Bilal Kısa, sol bek Lionel Carole ve Lukas Podolski transferlerini nasıl
yorumluyorsunuz?
Kulüplerin içinde bulunduğu durum herkes tarafından bilinen bir gerçek. Yabancı oyuncu sınırlaması kalktığı için milyon Euro'lar havada uçuşuyor. Transferdeki amaç takımın eksik bulunan yerlerine nokta atışlar yapabilmek olmalı. Ve kendi bütçenize göre akılcı adımlar atmak hem kulübün geleceği için hem de takımın geleceği için çok daha fazla önem taşıyor. Fakat bu olgu bir tarafa bırakılarak mali yönden sorunlarla dolu olan kulüplerimizde tam tersi görüntüler ortaya çıkarıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA