Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TARIK YILMAZ

Güçlü büyüme dalgası 2. çeyrekte de sürüyor

Türkiye ilk çeyrekte tek haneli mi çift haneli mi büyüyecek? Görünen çift hane. Eğer ilk çeyrekte yüzde 10'luk bir büyüme oranını yakalarsak son bir yılda büyüme oranı yüzde 0.8 olacak. Ancak asıl değinmek istediğim ikinci çeyrek. İyi geçen ilk çeyreğin ardından ikinci çeyrek için gelen sinyaller de olumlu. Lafı fazla uzatmadan üretim verilerine bakarak başlayalım:
KAPASİTE KULLANIMI: Sanayi üretim verisinin öncü göstergesi olan kapasite kullanımında yükseliş sürüyor. Yılın ilk çeyreğinde yüzde 67.8 olan kapasite kullanımı, mayısta yüzde 73.4'e kadar çıktı. Böylece üretimdeki toparlanma ikinci çeyrekte de sürdü, sürüyor.
REEL KESİM GÜVEN ENDEKSİ: Üreticinin geleceğe bakışını veren önemli bir gösterge. 2010 ile birlikte iyimserlik eşiği olan 100 endeks değerine yaklaşan üreticinin güveni, ilk ayla birlikte hızla yükselerek nisanda deyim yerindeyse patlama yaptı. Mayısta ulaşılan nokta geçen yıla göre 'Yüzde 19 yükseliş' dedi. 3 aylık hareketli ortalamalarda da iyi bir ivme yakalanmış ve artış eğiliminin devam ettiği görülüyor.
ELEKTRİK ÜRETİMİ: Üretimdeki toparlanmanın yaşandığını söylediğimiz ilk çeyrekte elektrik üretimi ortalama yüzde 5.3 arttı. Üretim nisanda bir önceki yıla göre yüzde 10 arttı. Yani ikinci çeyreğe de ilk çeyrekten de iyi bir başlangıç yapmış oldu.
AÇILAN KAPANAN ŞİRKETLER: Burada da olumlu bir gelişme dikkat çekiyor. Nisanda kurulan şirket sayısı yüzde 23, gerçek kişi işletmesi yüzde 41 arttı. Kapanan şirket sayısında ise yüzde 14'lük bir artış var. Ancak nette yani açılan şirketlerden kapananları çıkararak ulaştığımız artış oranı yüzde 25'lerde. İlk dört aylık yükseliş yüzde 34...
KARŞILIKSIZ ÇEK: Merkez Bankası verilerine göre karşılıksız kalan çeklerde çok hızlı bir düşüş var. Rakamlar geçen yıla göre yarı yarıya azalma gösteriyor. Geçen yılın ilk üç ayında 710 bin çek karşılığı çıkmadığı için takasa gönderilmiş. Bu yılın aynı döneminde ise rakam 264 bine gerilemiş. Oransal olarak bakılırsa yüzde 49'luk iyileşme var. Nisanda ise düşüş oranı yüzde 57'ye çıktı. 195 bine yaklaşan karşılıksız çek sayısı bu yıl 84 binlere inmiş durumda.

Tüketimde de gidiş iyi
Üretim cephesinde işler iyi görünüyor. Tüketicilerde de... İşte birkaç önemli gösterge...
TÜKETİCİ GÜVEN ENDEKSİ:
Tüketici güven endeksi yılın ikinci üç aylık dönemine yükselişle başladı. Alt endeksler; ekonomik durum, iş bulma olanakları ve satın alma gücüne yönelik tüketici beklentisinde yükseliş sürüyor. Endeks verileri güven verilerinde kriz yılının yakalandığına işaret ediyor.
TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ:
Enflasyonun yükselişi cebimiz açısından bakıldığında olumsuz. Ancak enflasyon aynı zamanda, artan toparlanmayla birlikte tüketicinin alımlarının artması ve bunun fiyatlara yansıdığını gösteriyor.
TÜKETİCİ KREDİLERİ VE BATIKLAR:
Vatandaşın kredi talebi hızla devam ediyor. Buna karşılık kredi kartı ve bireysel kredilerdeki batık oranı küçük de olsa düşme var. Ancak Merkez Bankası'nın bu konuda dikkatli olunması konusunda uyarısı olduğunu hatırlatmakta yarar var. Yine de Merkez Bankası, geçen hafta yayımladığı son finansal istikrar raporunda geleceğe yönelik tahminlerinde, tahsili gecikmiş alacakların düşmesini beklediğini açıkladığını hatırlatalım.
Yine Merkez Bankası'nın raporuna göre 2009 sonu itibariyle 1 milyon 721 bin kişi olan tasfiye olunacak kredi kartı ve tüketici kredisi borcu olanların sayısı Mart sonunda 1 milyon 690 bin kişiye gerilediğini belirtiyor.
Görünen, Türkiye'nin en önemli pazarı Avrupa Birliği'nde kısa vadede toparlanma olmayacağı için umut yok. Olumsuzluk duvarına karşılık iç pazardaki iyi gidiş Avrupa'nın kötü gidişinde Türkiye'nin yüzünü güldürüyor. Alternatif pazar arayışlarına hız veren Türkiye, 'komşularla sıfır problem' diyerek turizmini ve bölge ihracatını artırırken mali kural ile çıkış stratejisinin ilk açıklayan ülkelerden biri olarak dünyayla olumlu yönde ayrışmaya devam ediyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA