Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TARIK YILMAZ

Beşiktaş'ın geleceği

Bir hisse senedi 10 yılda ne kazandırır? Yüzde 100, yüzde 500? Size yüzde 7 bin kazandıran bir futbolcudan bahsetsem...
Portekizli bir fon, 855 bin dolar (o zamanki kurla yaklaşık 750 bin euro) yatırarak yüzde 35 hissesini satın aldığında henüz doğru dürüst tanınmıyordu. Futboluyla herkesi büyüleyen o isim, iki yıl sonra 23 milyon dolara (20 milyon Euro) Manchester United'ın yolunu tuttuğunda bu fon 8 milyon doları cebine koydu. Ardından Real Madrid'e gidişinde fonun payı değişti mi bilmiyorum ama o dönemde Real'in 94 milyon Euro ödediği yazıldı. Bu hesapla fonun payına 33 milyon Euro'ya yakın bir para düştü demektir. Bu futbolcu Cristiano Ronaldo... Fon, 16 yaşında keşfettiği yıldızdan 10 yıl içinde milyonlarca euro kazandı.
Ronaldo şanslı. Bir de Tevez var. Manchester City'nin mutsuz oyuncusu... Hani "Mutsuzum, gitmek istiyorum" diyen, eski takımı Corintihas'a dönüşü son anda suya düşen futbolcu. Manchester City'den onu uzaklaştıran geçimsizliği ya da hep şikayet ettiği soğuk hava veya yağmur değil. Onun hayatını kabusa çeviren iş dünyası. Boca Juniors'ta parladı. İşadamı Kia Joorabchian'ın elinde (hatta mülkiyetinde), Corinthians'a, oradan da West Ham'a geldi. Gittiği her kulüp için alınan milyonlarca euronun bir kısmı Tevez'de pay sahibi olan Joorabchian'ın cebine gidiyor. Tevez, Manchester United ardından Manchester City'ye satıldı ve ödenen bonservis bedeli 50 milyon Euro'yu aşıyor. Ancak mutsuz olduğu kulüpten, istenen para verilmeyince ayrılamadı. Benzer fonlar Barcelona'nın kapısını genç yıldızları için çaldığında Johan Cruyff, yöneticilere "Kulübün geleceğini satarsınız" diyerek karşı çıkmış, operasyonu durdurmuştu.

FON DALGASI TÜRKİYE'DE
Şimdi fon dalgası Türkiye kıyılarında. Daha 10 yaşında bile değilken Barcelona'nın transfer etmek istediği genç Muhammed, Türkiye'nin gelecekteki (hatta şimdi) en iyi orta saha oyuncularından Necip ve Atınç fona satılmak isteniyor. Üstelik tanıdık bir isim Jorge Mendes'e... Hani şu meşhur Ronaldo'nun ve Beşiktaşlı Quaresma'nın da menajeri.
Yönetici Sinan Vardar'ı aradım, "Neler oluyor?" diye. "Yaz Tarık; alt yapının, Muhammed'in, Batuhan'ın, Ali Küçik'in ne kadar önemli olduğunun bir kez daha ortaya çıktığını yaz" dedi. Vardar'ın söylediklerine sonuna kadar katılıyorum. Ama Vardar'ın söylediği "Beşiktaş'ın geleceği" şimdi fonların eline geçmek üzere... Konuyu borsaya da bildiren Beşiktaş üç gencin bonservislerinin yarısı için 12-13 milyon Euro pazarlığı yapıyor.
Beşiktaş bu yıl bonservisiyle aldığı ya da kiraladığı 10 futbolcuya önümüzdeki 4 sezon için 109 milyon TL (bugünkü kurla 45 milyon Euro) ödemeyi taahhüt etti. Mevcut futbolcular (Quaresma, Guti, İbrahim Toraman ya da Rüştü) bu paraya dahil değil. Özetle Beşiktaş'ın geleceği, bir yıllık transferinin 4'te biri bile etmiyor. Trajik değil mi?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA