Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Demokrasiyi iyi bilmek gerek..

Demokrasi, sadece sandıktan çıkanın, yönetmesi değil, ayni zamanda, çıkamayanı sindirmesi, özümlemesi demektir.
Demokrat, kendi fikrinde olmayanlara da en az kendisi kadar saygı duyan adamdır.
Çünkü Demokrasi, güçlünün, güçsüzü ezmesi değil, fikirlerin özgür, hakların eşit, hukukun adil olmasının adıdır.
Gücün kaynağının sandık olması fark yaratmaz.
Öyle güçler vardır ki, sandıkla hiç alakası olmayan yöntemlerle iktidara gelmiş ama en adil, en demokrat insanlar olarak tarihe geçmişlerdir.
Örnek..
Gençliğini Voltaire ile yaşayan, saray yaptırmak istediği yerdeki değirmenini kendisine vermeyen ihtiyara "Sende güç var, ama Berlin'de hakimler" dedirten İmparator İkinci Frederich.. Gücü babasından miras kalmıştı.
Ayni Almanya'nın Hitler'i ise sandıktan çıkmıştı.
Dünya tarihine "Adalet"i ile geçen Hazreti Ömer'in gücü demokratik değil, teokratikti..
Bunları bugün niye yazıyorum..
Dün kendi gazetemde, üç saygın yazardan üç seçim sonu yazısı okudum.
Haşmet Babaoğlu "Bırakın analizi, manalizi.. Gerçek ortada" diyordu. Kendisi ile ayni fikirde olmayanları, hatta onun geleneksel üslup ve kibarlığına yakışmayan bir öfkeli dille yerin dibine sokuyordu.
Mehmet Barlas "Seçim sonuçları hakkında siyasal ve sosyolojik zırvalar" diye daha da sert bir başlıkta "Ya benim gibi düşünürsün, ya da zırvalarsın" diyordu.
Oysa Barlas "Zırva" diye verdiği örnekleri sıralarken, kusura bakmasın, kendisi zırvalıyordu belki de.. Yarın yazacağım onları..
"2007'den beri, 2014'ten ileri..." başlığı altındaki yazısında ise, Hasan Bülent Kahraman, AKP'nin 2 binli yıllarda girdiği her seçimi kazanmasının sebeplerini (Bence çok doğru) analiz ediyor ve yazısını şöyle bitiriyordu..
"AK Parti'nin siyaset gemisi bu omurga üstünde ilerliyor. Daha da ilerleyecek. Ama güçlükleri var. Onu demokrasi konusundaki yetersizliğimiz oluşturuyor. Ne yapıp yapıp aşılması gereken darboğaz o."
Demokrasi konusundaki yetersizliğimizi gidermeye, kendimizden başlamamız gerek..
Her birimiz ayrı ayrı demokrat olmazsak, olamazsak, 40 milyon sandık da açsak, demokrasi yetersizliğimizi tedavi edemeyiz..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA