Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Placido, hâlâ karizmatik!..

Adam 73 yaşında.. Adam hala karizmatik.. Adam hala müthiş.. Fenerbahçe/ Ülker Arena'yı tıklım tıklım dolduranlar, harika bir gece yaşadılar, Placido ile..
2005 yılında Cihat Aşkın'la Hakan Şensoy'un kurdukları İstanbul Flarmonia, Placido ile gelen konuk Şef Eugene Kohn'la eşlik etti büyük usta ve arkadaşlarına.. Arkadaşları iki soprano Angel Blue ve Micaela Oeste.. Angel zenci. Micaela sarışın. Hayatta gördüğüm en zayıf soprano.. Kemikleri sayılıyor.. "Şişman kadın ölür, opera biter" derdi ya eskiler. O lafı yalanlamak için çıkmış sanki..
İlk yarıda ünlü operalardan ünlü aryalar, düetler söylediler.. Sanat konuştu. İkinci yarıda, eğlence geldi sahneye.. Müzikaller.. Operetler..
Angel en sevdiğim iki müzikal şarkısını seslendirdi.. I could have dance all night (My Fair Lady) ve Over the rainbow (The wizard of Oz). Micaela, Çardaş Fürstin'de harikalar yarattı.
Gecenin doruğunda ise West Side Story'nin unutulmaz düeti Tonight vardı. Placido ile Angel, hem de ne güzel, ne romantik söylediler.
Tam önümde geceyi eşiyle birlikte, başından sonuna keyifle izleyen İrfan Başbuğ Paşam vardı. Yazın da Turgut Reis Marina Konserlerinde beraberdik.
İkinci yarı başlarken bana döndü, sahneye gelen Angel'i işaret etti.
"İlk yarıda kırmızıydı tuvaleti. Bu yarıda sarı" dedi.. Paşam iyi Fenerlilerdendir. Fener Arenası'nda sarı kırmızı soprano.. Kıs kıs güldüm tabii..

***

Bu arada..
Zorlu PSM'de Londra Royal Opera House yapımı La Boheme, dedikodularla başladı. Yasemin ve eşi Can ilk geceye gittiler. Çok memnun kalmışlar..
Peki dedikodular ne?.
Birincisi.. Royal Opera'nın birinci kastından tek kişi yok kadroda.. Başrol, Mimi'de Simge Büyükedes var. Sırf onu dinlemek için giderdim, Zorlu'ya adım atsaydım. Kadroda başka Türkler de var. Onları tanımıyorum.
Dedikodular asıl, orkestra ve koro için. Royal Opera, masraflar yükselmesin diye koroyu ve orkestrayı getirmemiş. Zorluculara "Siz İstanbul'dan temin edin" demiş.
Koro, Royal Opera'da çok önemli ve çok ünlüdür. "Royal Opera'nın omurgası" derler onlara. La Boheme, kalabalık sahneleri ile tanınan bir opera. Orada rolleri daha önemli. İstanbul'da Gökçen Koray'ın harika bir korosu var. Gökçen Hanımla konuşmuşlar. Dört temsil için, korist başına sembolik bir ücret, 500 lira istemiş. "Bedava söylerseniz olur" demişler. Olur mu?.
Her şeye maydanoz, hiç sevmediğim bir şefin yönettiği minik, amatör bir caz korosu var. Şef atlamış hemen "Biz söyleriz" diye.. Onlar alınmış.
Orkestra için de para yok. Cem Mansur'un Gençlik Orkestrası elemanlarına "Gönüllü olanlar gelsin, çalsın" demişler. Orkestra da öyle oluşmuş.
Beleş koro. Beleş orkestra..
Royal Opera, Londra'da bedava paspasçı çalıştırsın bakalım, mümkün mü?.
Zorlu PSM ve Royal Opera House yöneticileri dilerim açıklama yaparlar..
***

..ve..
Tarihi Pera Palas Otelinde, cumartesi buluşmaları bu hafta 11.00'de devam ediyor. Çellist Çağ Erçağ, Ürdünlü piyanist Zina Asfour eşliğinde çalacak.. Manzara harika.. Dekor harika.. Müzik harika.. Tarihin içinde bir saat..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA