Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Neyin "Hayır"ı?..

Türkiye tüm medyası ile iki haftadır Yunan Referandumu ile yatıp kalkıyor. Haberler, yorumlar, açık oturumlar..
Önce "Yunanistan 'Hayır mı diyecek Evet mi" idi, konu..
Şimdi Yunan halkının, Çipras'ın bile beklemediği oranda "Hayır" deyişi gündem oldu.
Basit bir sorum var.. Siz okuyan ve dinleyenlere..
Ve de tartışanlara..
"Yunan halkı neye 'Hayır' dedi?. Bileniniz var mı?.
Ben bileni okumadım, duymadım..
Çünkü doğru cevap..
"Hiçbir şeye!.."
Özetleyeyim mi?.
Yunanistan, bizim 2001'deki gibi bir krize düşmüştü.
IMF öncülüğünde kreditörler, günün koşullarında ödenmesi imkansız hale gelen alacaklarını yeniden şekillendirmek ve hayatı döndürecek acil sıcak parayı sağlayacak yeni krediler açmak için, tıpkı Kemal Derviş'in bizde yaptığının benzeri bir "Kemer sıkma" politikası önerdiler.
Çipras "Kemerleri sıkmam" dedi. Baskı gelince "Halkıma soralım" diye referandum kararı aldı. Çipras bu kararı alır almaz, Kemer Sıkmayı teklif edenler (Kısa adı EuroGroup) teklifini geri çekti. Yani ortada Yunan Halkına soracak soru kalmadı.
Çipras buna rağmen referandumdan vazgeçmedi. "Evet ve Hayır"ı kendisine güven oyuna çevirdi. "Ben 'Hayır' diyorum. 'Evet' çıkarsa istifa ederim" dedi. "Hayır" çıkınca, "Evet deyin" kampanyası yapan muhafazakar muhalefet lideri Samaras anında istifa etti. (Bizim politik liderlerden hiç ders almamış adam..) Biri daha istifa etti.. Çipras'ın ekonomik beyni Maliye Bakanı.. Yale Üniversitesi'nin en değerli ekonomi profesörü iken, "Ben kemer sıktırmam" diyen Çipras'a destek olmak üzere, Yunanistan'a taşınan "Evet çıkarsa bileklerimi keserim" diyen Yanis Varufakis..
Bu müthiş zafere rağmen, o niye istifa etti?.
Çipras "Et" dedi de ondan.. Niye harcadı, işine motosikletle gelip giden bakanını, burnundan kıl aldırmayan Çipras?. "Şu anda elim daha da güçlendi. EuroGroup ile masaya daha güçlü oturacağım. Sen olmazsan anlaşmamız kolay olacak. Çünkü gurup seni masada istemiyor.."
Yani..
Çipras ve EuroGroup eninde sonunda anlaşacaklar!..
Olan kime olacak, ya da oluyor peki?.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA