Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

İKSV Müzik Festivali’ni kapadım..

"Sent Antuan Kilisesi" diye, bodrum katındaki feci yerdeki konserde nasıl aldatıldığımızı, seyircinin nerdeyse yarısı ile "Ara"da nasıl kaçtığımızı anlatmıştım ya.. İKSV Müzik Festivali Direktörü Yeşim Oymak'tan bir açıklama aldım. Önce onu okuyalım..

***
"Sent Antuan üst kiliseyi daha önce festivalde birkaç kez kullanmıştık. Sizin de yazınızda belirttiğiniz üzere Sent Antuan üst kilisesi, son derece etkileyici ve İstanbul'un en güzel kiliselerinden biri. Ancak bu mekan büyüklüğü ve tavan yüksekliği nedeniyle aynı zamanda sesin çok fazla yankılandığı ve uzadığı bir mekan. Bu nedenle, solo resitaller ve oda müziği için uygun akustik şartlarda değil. Ancak, bizim de geçen yıl keşfetmiş olduğumuz Sent Antuan Alt Kilisesi mekanın küçüklüğü, alçak tavanları ve özellikle sesin ortadaki kubbenin altında kalıp yankılanmaması sebebiyle resitaller ve oda müziği konserleri için çok daha uygun akustik imkanlar sunmaktadır.
(Bu salonda çalan sanatçılar) da konser sonrası mekanın akustiğinden çok memnun kaldıklarını söylemişlerdir. Seyircilerimiz, Sent Antuan Alt Kilisesi'nden bugüne kadar hiç haberdar olmadıklarını, konser mekanı sıkıntısı çeken şehrimize akustiği bu denli iyi olan yeni bir mekanın kazandırılmasından duydukları memnuniyeti de belirtmişlerdir."
***
Yani 1912'de baştan aşağı Ortodoks kiliseleri ile dolu İstanbul'a, Katolik aleminin gücü göstermek için İtalya'dan özel kilise mimarı getirilerek yaptırılan, yaptırıldığı günden itibaren içinde koro ve solo ayinler yapılan, 1949'da yerleştirilen elektronik orgun da eklenmesiyle, dünyanın dört bir yanından gelen korolar ve solistlerin konserleri eşliğinde yapılan Noel Ayinleri ile dünya çapında ün yapan Sent Antuan'ın (Sent Antuan "Üst" Kilisesi değil. Öyle bir kilise yok, İstanbul'da.. Kelime oyunları yapmayın) akustiği iyi değil de, bu insanın üzerine çöken, boyanmış bodrumun akustiği harika öyle mi, Yeşim Hanım?.
Bakın, ben bu konserleri 44 yıldır izliyorum.. Yani siz daha dünyada yoktunuz o zaman herhalde..
..Ve ben, akustik denen şeyden zerre anlamıyorum öyle mi?.
O zaman İKSV Müzik Festivali'nin çok değerli yerlerini, benim gibi davul derisi kulaklı, dinlediği müzikten anlamayan, sadece etrafa hava atmak için oralarda görünen ve yazılar yazan benim gibi biri için ziyan etme acısından sizi kurtaracağım.
44. İKSV Müzik Festivali benim için kapanmıştır. Ayırttığım tüm yerleri iptal edin lütfen..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA