Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

KEİ nedir, bileniniz var mı?.

Yani tam tarihi hatırlamıyorum..
Modern Folk Üçlüsü ile Sibirya'daydık.. Sovyetler Birliği dağılmış, Rusya Federasyonu kurulmuş.. MNG, Sibirya'da önemli bir hastane inşaatını almış, bitirmiş.
Açılış töreninde müzik yapmak için bizi de davet etmişler.
Bir gece, el ayak çekildikten sonra, MNG'nin Rusya İşleri Danışmanı Aslan Bey'le sohbet ediyoruz.. Aslan Bey, Sovyetler Birliği zamanında ülkeyi yöneten Polit Büro'nun, Orta Asya'daki Türk Cumhuriyetler başdanışmanıymış.. Hem Türki Cumhuriyetler, hem de Rusya'yı çok iyi biliyor. Benden güzel Türkçe konuşuyor..
"Turgut Bey (Özal) büyük bir hata yaptı" dedi..
Avrupa Birliği aslında, Sovyetler Birliği'nin doğal ekonomik birliği Demirperde'ye karşı kurulmuştu.
Ve daha 80'li yıllarda, AB'nin bizi almayacağı belli olmuştu.
İşte bu ortamda Türkiye, Bulgaristan ve Rusya kendi ortak pazarlarını kurmayı düşündüler.
Dağılan Sovyetler Birliği'nden doğan yeni devletleri, Demirperde'den kopan ülkeler ve Avrupa'ya alınmayan Türkiye bir araya gelecek ve bu yeni ekonomik güç, Avrupa'yı sallayacak kadar büyük olacaktı.
Aslan Bey "O zaman, Avrupa, bu büyük gücün önünde eğilecekti" dedi.
Birlik, ilk ortak projede anlaştı.
"Karadeniz'in etrafında, tam sahilden gidecek ve tüm Karadeniz ülkelerini bağlayacak bir oto yol!.." Bu yol ülkeleri hem ticari, hem sosyal bağlayacaktı.
Türkiye hemen başladı ve hızla ilerledi.. (Hani bizde "İstemezük" diye kıyamet koparan sahil yolu..) Anlattı Aslan Bey..
"Rusya, dağılan Sovyetler'in ekonomik gücünü geri getirecek anlaşmaya var gücü ile sarıldı. Gelişmeler hızla ilerlerken, Turgut Özal, hayatının en büyük hatasını yaptı.. Birden Orta Asya'daki Türki Cumhuriyetler'in ağabeyliğine soyundu. Oralara resmi geziler.. Açıklamalar.. Oysa Rusya'nın Uzay İstasyonları ve sanayisi dahil, en büyük gücü bu ülkelerdeydi. Onlardan vazgeçmesi mümkün değildi.
Karadeniz Birliği'ni askıya alıp öldürdü. Türkiye ile ilişkileri de en aza indirdi." İşte, taa doksanlı yıllardan beri adını duymaz olduğumuz bu uluslararası kurumun, yani Karadeniz Ekonomik İşbirliği'nin kısaltılmış adıdır, KEİ!..
Geçen hafta, gazeteler, öneminin farkında bile olmadan, tek sütun falan haber verdiler..
"Rusya, Türkiye'yi Dışişleri Bakanları düzeyinde KEİ toplantısına davet etti!.."
İki bakımdan müthişti haber oysa..
Bir.. Rusya, Avrupa'nın bugünkü karmakarışık, bölündü bölünecek halinden yararlanıp, KEİ'yi yeniden canlandırmak istiyordu.
İki.. Rusya, Türkiye ile bozulan ilişkileri düzeltme arzusunu gösteriyordu..
Ondan sonra mı?.
Erdoğan ile Putin arasındaki çok hızlı ve çok ani gelişmeleri izlediniz.
Dahası.. Putin, KEİ'nin iki üyesi, eski Sovyet Cumhuriyetlerinden ikisi Azerbaycan ve Ermenistan'ın da arasını buldu. Yani, Türkiye ile Ermenistan sınırının açılmasının önündeki en büyük engel kalktı.
Dahası.. Putin bu toplantıya Ukrayna'nın da katılması için büyük gayret sarf ediyor..
Dahası.. KEİ'nin gözlemci üyesi İsrail ile, Türkiye barıştı.
Yani..
KEİ, uyku halinden, tam yaşama geçirilirse, zaten grogi durumundaki AB, bu defa nakavt ve bizi almadığına bin pişman olur..
1 Temmuz'da Soçi'de (Gürcistan) yapılacak toplantı dünyanın kaderini etkileyecek, önemli bir başlangıca gebe olabilir...
Kaç gazeteci yolladık acaba, burnumuzun dibine?.
Medyamızda farkında olan kaç kişi var?.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA