Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Ortadoğu “Dama”sına bakışlar!.

"Orta Doğu Satrancı" demeye dilim varmadı. Yıllardır görünüme bakarsanız, ortada satranç değil, dama oynanıyor, çünkü.
İşte durum..
Bölgede iki adı var, sanı yok devlet var.. Irak ve Suriye!.
Irak'ı, bugün "Yanılmışız" diye itiraf ettiği suçlama ile Amerika işgal etti. Güçlü Saddam hükümetini yıktı. Geriye Sünni ve Şii, Kürt ve Arap halklardan oluşan ama artık devlet düzeni, otoritesi olmayan bir karmaşa kaldı.
Suriye, Arap Baharı ile hareketlendi. Sünni çoğunluk, Şii lider Esad'a karşı ayaklandı. İş savaş başladı.
Özet.. Irak'ta da, Suriye'de de müthiş bir otorite ve düzen, yani "Devlet Boşluğu" oluştu. İki ülkede de bu boşluğu büyük bir hızla IŞİD doldurdu.. Bu korkunç terör örgütü, Hasan Sabbah'ın Haşhaşhileri gibi, canlı bomba suikastçileri ile dünyanın dört bir yanında eylemlere başlayınca, olay Suriye ve Irak'ı aşıp Uluslararası teröre dönüştü. Dünya sarsıldı.
En başta da sınır komşusu Türkiye, büyük tehdit altına girdi. Batı dünyası ve Türkiye IŞİD'in yok edilmesine karar verdi.
Satranç diyemediğim Dama oyunu böylece başladı.
Bölgedeki çok güçlü IŞİD'i yok edecek güçlere göz atalım.
Suriye Devlet Ordusu.. Esad'ın kumandasında.. Özgür Suriye Ordusu.. Esad'ı devirmek için isyan eden Suriyeliler. Bu ikisi hem IŞİD'e, hem de birbirlerine karşı..
Amerika.. IŞİD'e karşı ama, IŞİD'le savaşan Esad'a da karşı.. Özgür Suriye Ordusunu destekliyor.
Rusya.. IŞİD'e karşı ama, Esad'ın yanında, IŞİD'le savaşan Özgür Suriye Ordusu ile de savaşıyor..
Türkiye.. IŞİD'e karşı ama Esad'a da karşı.. Özgür Suriye Ordusu ve Amerika ile iş birliği yapıyor. Bu arada, Rusya ile arasındaki krizi atlattı. Şimdi sıkı dostluk havası karşılıklı hamlelerle hızla gelişiyor. Çünkü iki taraf da dost olmaya mecburlar. Ne var ki IŞİD'e karşı savaşan Rusya, dostu Türkiye'nin, Amerika ile birlikte yıkmaya çalıştığı Esad rejimini destekliyor. Türkiye'nin, Suriye'de müttefiki hızla yakınlaştığı Rusya değil, tersine hızla uzaklaştığı Amerika..
Amerika ile gerilimin sebebi, Irak'tan, Suriye Kürtlerine yardım için bölgeye gelen PKK'lılar. Onlar ve destekçileri Amerika'ya göre adları PYD.. PKK, Türkiye Kürtleri.. PYD ise Irak Kürtleri.. Biz "Bunlar da terörist. Suriye'ye çekilsinler" diyoruz. Müttefikimiz Amerika ise PYD'ye her türlü desteği veriyor, oysa.
Şimdi bu Ortadoğu'daki bu Picasso tablosuna bakıp, sabaha dek düşünüp durun siz.. Ben başka şey söyleyeceğim..
Amerika'nın son zamanlardaki bize karşı, bir türlü anlayamadığımız tutumu..
"Bu Amerika nasıl dost, nasıl müttefik" diyorlar. Kızıyorlar. Hatta İncirlik'i kapatmamızı istiyorlar, cezalandırmak için..
Niye?. Çünkü Amerika, ülkemin nerdeyse yarım asırlık belası PKK'nın isim değiştirmişi PYD'ye hem de nasıl sahipleniyor..
Peki niye sahipleniyor PYD'ye Amerika?.
İşte zurnanın zırt dediği yer burası..
Amerika, "Dünyayı tehdit ediyorlar" gerekçesi ile, iki defa yurt dışına asker gönderdi, terör çeteleri ile savaşmak için..
İlki Vietnam.. Bütün asker ve silah üstünlüklerine rağmen, Vietkong ile çete savaşı, gayri nizami harpte başarılı olamadılar. Binlerce Amerikan genci hayatını kaybetti. Hem Amerika prestij yitirdi, hem de ABD liderleri rezil oldular.
İkincisi Afganistan.. Bu defa Taliban çeteleri için, askerini sevk etti ABD ve bu defa da Afganistan batağına saplandı.. Amerikan halkı ayağa kalktı..
Yani..
1. Amerika, kendi ülkesini de tehdit eden IŞİD'i ortadan kaldırmak zorunda.
2. Amerika, Kara harekatı yapılmadan IŞİD'in yok edilemeyeceğini biliyor..
3. Amerika IŞİD'le savaş için artık Orta Doğu'ya kendi askerini gönderemez. Amerikan kamuoyu ayağa kalkar. ABD için Yeni Vietnam, Yeni Afganistan mümkün değil.
4. Amerika, bir yandan Esad'ı devirmeye uğraşırken, Suriye Ordusundan destek alamaz.
5. Amerika'nın desteklediği Özgür Suriye Ordusunun kara gücü IŞİD'i bitirecek savaşa yetmez. O orduya asker yetiştirme planları da fiyasko ile sonuçlandıktan sonra hele.
6. O zaman bölgede IŞİD'i bitirmek için Amerika yerine kara harekatı yapacak ve sonuç alacak tek güç kalıyor. Türk Ordusu..
Anladınız mı, Amerika'nın dama taktiğini..
Türkiye'yi Kara Harekatına zorlamak için PYD'yi (Bana sorarsanız Fetö'yü de) koz olarak kullanıyor. "Gir Suriye'ye..
Kara Savaşını yürüt. O zaman biz de, ihtiyacımız kalmayan PYD'yi sileriz. IŞİD'i bitirdikten sonra Esad'ı birlikte hallederiz..
Amerika'nın hesabı bu.. Peki bizim?
Ancak!..İşin IŞİD bölümünde şu anda yakın dost olduğumuz, hem içerde, hem de Amerika'ya karşı kullandığımız Rusya bizimle müttefik.. O tamam da.. İş Esad'ı bitirmeye gelince, ayni Rusya karşımızda..Rusya ile ilişkileri yeniden bozmayı göze alabilir miyiz?. Aramızın gergin olduğu Amerika'ya karşı kullandığımız Rusya'yı?.
Dama masasındaki soru şu?.
IŞİD bittikten sonra, Suriye kimin kontrolünde olacak?. Esad ile Rusya'nın mı?. Muhaliflerle Amerika'nın mı?.
Türkiye?. Rusya ile Amerika bu Orta Doğu üzerine dama oynarken, asıl batağın tam da göbeğinde, yani en çok etkilenen ülke Türkiye, taşlardan biri olmayı kabullenir mi?. Mümkün mü?.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bazılarına garip gelen "Çok sert" tutumunun sebebi nedir sanıyorsunuz?.
Tablo çok karışık değil mi?.
Peki çözüm?.
Bende yok!.
Kimde var?.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA