Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Mısır, ekonomide Türkiye'yi izleyecek

Mısır halkı ilk demokratik seçiminde, Müslüman Kardeşler'in adayı Muhammet Mursi'yi başkanlığa getirdi. Böylece Mursi, Arap dünyasında seçimle gelen ilk başkan oldu. Yüzde 51.7 oyla başkan seçilen Mursi, 60 yaşında ve ABD'de mühendislik eğitimi aldı.
Peki Mursi'nin seçimini ilk gün piyasalar nasıl karşıladı? Dün Mısır hisse senedi borsası EGX 100 endeksinin yüzde 6.7 yükseldiğini dikkate alırsak, piyasaların yeni başkanı olumlu karşıladığını söyleyebiliriz.
Gelelim Mursi'nin ekonomide izleyeceği yola... Yeni başkan, Müslüman Kardeşler'in geleneksel politikası olan fakirlerle yardımlaşma yerine özel girişimin serbest bırakılması yolunu deneyecek. Çünkü Mısır'ın ekonomide asıl sorunu, elitlerin girişim özgürlüğünü yok etmesi.
Öyle ki Mısır'da bir fırın açmak için devletten on yıldır izin bekleyenler vardı. Mübarek yönetimine yakın olmayanlara işletme açma izni verilmiyordu. Böylece pek çok insan devlet yardımlarıyla ya da Müslüman Kardeşler'in dayanışmasıyla yaşamak zorunda kalıyordu. Çünkü bütün amaç, ülkede elitlerin dışındakileri zenginleştirmemekti. Aynı bizdeki askeri vesayet döneminin, İstanbul sermayesi dışındakilere hayat hakkı tanımaması gibi bir ekonomik hayat geçerliydi Mısır'da da.
Şimdi Mursi, elitlerin ekonomisini halk yararına değiştirecek. Bunu yapması için ona izin verilecek mi, böyle de bir sorun var tabii. Zira askeri yönetim, hemen seçim öncesinde başkanın yetkilerini iyice törpüledi.
Gelelim Mursi'nin ekonomide örnek alacağı ülkelere... Müslüman Kardeşler, ekonomik yol haritalarında iki ülkeyi dikkate alıyor: bir Türkiye, iki Malezya. Bu iki ülkenin açık ekonomi politikasıyla güçlü hale geldiğini belirtiyorlar. O halde izlenecek yol şimdiden belli oluyor.
Bir de Müslüman Kardeşler'e Mısır'ı İslami bir topluma dönüştürüp dönüştürmeyeceği soruluyor. Bu soruya Müslüman Kardeşler, "soruyu soran İslam'ı bilmiyor" diye cevap veriyor. Çünkü İslam'da zorlama olmadığını, kişinin özgür seçiminin kendi dini yaşamını belirleyeceğini ileri sürüyorlar.
Bir de Müslüman Kardeşler'in bira ve bikiniyi yasaklayıp yasaklamayacağı soru olarak gündeme geliyor. Bu konunun Mısırlıların özeline ait olduğu ve Mısır'ın anayasal bir ülke olduğu belirtiliyor.
Türkiye'nin Mısır'la olan dış ticaretine gelince... Mısır'ın milli geliri 290 milyar dolar civarında bulunuyor. Nüfusu 87.7 milyon kişi ve fert başına gelir 3 bin 300 dolar.
Türkiye bu yılın ilk dört ayında Mısır'a ihracatını yüzde 68 artırarak 1.2 milyar dolara yükseltti. Mısır'dan ilk dört aylık ithalat ise 442 milyon dolar oldu. Geçen yıl Türkiye'nin Mısır'a toplam ihracatı 2.7 milyar dolar, ithalatı 1.4 milyar dolar düzeyindeydi.
Kısacası, Arap Baharı'nın ardından Mısır'da halkın özgür seçimiyle iktidarın belirlenmiş olması Türkiye ekonomisi için de çok önemli. Çünkü çevremizde gerçekleşen her özgür seçim ve açık ekonomi, Türkiye'nin dış ticaret hacmini çoğaltacak. Her ne kadar Suriye ile şimdi ciddi bir kriz yaşanıyor olsa da Arap Baharı'nın sonuçları Türkiye ekonomisi için iyi olacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA