Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

TOBB yerel seçimler öncesi ne yapmalı?

Bildiğiniz gibi faiz lobisi mevduata düşük faiz verilmesinin, kredilerden aşırı yüksek faiz alınmasının güzellemesini yapar.
Sonra da "faizler piyasada arz ve talebe göre belirleniyor" diyerek vatandaşı yanıltır. Böylece mega zenginlere yüksek kazancın yolunu açar.
Dolayısıyla lobi rant kollamanın bir aracıdır. İşte bu faiz lobisinin rant kollama girişimleriyle kredi faizleri hızla yükseldi son dönemde.
Ve KOBİ'ler banka ve faktoring şirketlerinden yıllık yüzde 22 faizle borçlanmak zorunda kalıyor artık
. Böylece KOBİ'ler gelirlerinin büyük kısmını faize ödüyor. Bu arada yüksek faizle borçlanmanın bir nedeni küçük girişimcilerin bankalara bağımsız denetimden geçmiş bilanço gösterememeleri oluyor. İşte bağımsız denetimden geçmiş bilanço olmayınca kredi talep eden şirketlerin risk primleri çoğalıyor. Ve yaklaşık beş puan anlamsız risk primi ödemek zorunda kalıyor KOBİ'ler.
Peki niye yaptık bu kısa açıklamayı?
Şundan yaptık; yeni Ticaret Kanunu ilk halinde bütün şirketlere bağımsız denetim koşulu getirmişti. Böylece KOBİ'ler hem bankalardan hem de AB kredilerinden kolayca faydalanacak, anlamsız risk pirimi ödemeyeceklerdi.
Ama CHP yeni Ticaret Kanunu'nun şeffaflık ve denetim hükümlerini ortadan kaldırmak için kanun teklifi verdi. Ve bu verdikleri teklifle CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak çok övündü. 18 Haziran 2012 tarihli Dünya gazetesinde büyük bir iş başarmış gibi KOBİ'leri 6 milyar liralık denetim yükünden kurtardıklarını ileri sürdü. Ve bu nasıl hesaplandığı belli olmayan uydurma 6 milyar liralık denetim yükü tutarını TOBB'un sözde araştırma kuruluşu TEPAV'ın kendilerine getirdiğini söyledi. Yine bu açıklamayı daha sonra TOBB Başkanı doğruladı.
Oysa bu bağımsız denetim zorunluluğunun CHP'nin teklifiyle kaldırılması, bırakın 6 milyar lirayı, KOBİ'lerin üzerine tam 50 milyar lira risk priminden dolayı ek faiz yükü getirdi. Halbuki bağımsız denetim raporu olsaydı bu ilave faiz yükü olmayacaktı.
Gelelim bu anlamsız faizlerin bir kısmının karşılanması için işadamlarının önerilerine...
KOBİ'lerde bağımsız denetimin kaldırılmasıyla ortaya çıkan aşırı yüksek faizler şimdi firmaları zorluyor. İşte bu nedenle işadamları TOBB'dan bu yıl şirket aidatlarını almamasını istiyorlar. Hatta yeni Ticaret Kanunu tam yürürlüğe gireceği sırada TOBB ve TÜSİAD'ın birlikte CHP'ye talimat verdiğini ve bu gereksiz değişiklikleri yaptırdıklarını belirtiyorlar.
Dolayısıyla aşırı faizler nedeniyle geçen yıl ödedikleri aidatları da geri istiyorlar. Bir işadamı "yılda 15-20 bin lira TOBB aidatı ödüyorum.
Biriken paraların bana şimdi faydası olmayacaksa ne anlamı var?" diye soruyor. Ve "dünyanın pek çok ülkesinde meslek kuruluşlarına zorunlu üyelik yok, zorunlu aidat da yok" diyerek mevcut duruma itiraz ediyor. O halde TOBB artık üyelerinin sesine kulak verip bu yıl aidat almayacağını hemen açıklamalı. Hatta geçen yılın aidatlarını geri vermeli.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA