Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Almanya yüzde 2 büyürse Türkiye yüzde 4 büyür

Bu gün 2013 yılı büyüme rakamı açıklanacak. Hükümet'in büyüme tahmini yüzde 3.6'ydı, IMF'nin ise yüzde 2. Kasım 2013 tarihli son konsültasyon raporunda Türkiye'nin 2013'te yüzde 3.8 büyüyeceğini bekliyor. Ama beklentiler bu rakamların üzerinde bulunuyor. 2013'te Türkiye'nin yüzde 3.9 hatta yüzde 4'ün üzerinde büyüdüğü düşünülüyor. Neyse... Bu gün gerçekleşen rakamı göreceğiz.
Bu kısa açıklamanın ardından gelelim 2014 büyüme hızına... Bazıları bu yıl Türkiye'nin yüzde 2 ancak büyüyebileceğini ileri sürüyor. Oysa Türkiye 2014 programında öngördüğü yüzde 4 büyüme hızını yakalayabilir. Niçin böyle bir tespit yapıyoruz? Çünkü IMF bu yılın ocak ayında dünya ekonomik görünüm raporunu güncelleştirdi. Buna göre küresel büyüme hızı yüzde 3.6'dan 3.7'ye yükseltildi. Yeni tahminlerde özellikle zengin ülkelerin büyüme hızında yukarı yönlü düzeltmeler yapıldı. Böylece Almanya ve İngiltere'nin büyüme hızları 2014 için sırasıyla 0.2 ve 0.6 puan yükseltilerek yüzde 1.6 ve yüzde 2.4'e getirildi.
Peki Almanya ve İngiltere'nin büyüme hızları bizim için niye önemli? Bu iki ülkenin büyüme hızları Türkiye için önemli. Çünkü Almanya Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı birinci ülke oluyor. Türkiye'nin Almanya'ya 2013'te ihracatı 13.7 milyar doları buldu. Yine Almanya, Ocak 2014'te Türkiye'nin 1.2 milyar dolar tutarıyla en çok aylık ihracat yaptığı ülke oldu. Bu arada Almanya, Türkiye'nin en çok ithalat yaptığı ikinci ülke oluyor.
Ve Türkiye'nin Almanya'dan ithalatı 2013'te 24.1 milyar doları buldu.
Böylece Türkiye'nin 2013'te 441 milyar dolarlık dış ticaret hacmi içinde Almanya'nın payı yüzde 8.5'e ulaştı.
İngiltere'ye gelince... Türkiye'nin bu ülkeye ihracatı 2013'te 8.7 milyar doları buldu. Bu tutar Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı ülkeler sıralamasında Irak'a yapılan 11.9 milyar dolarlık ihracatın ardından üçüncü sırada yer alıyor. Türkiye'nin İngiltere'den ithalatı ise geçen yıl 6.2 milyar doları buldu.
Gelelim bütün bu dış ticaret rakamlarını niye verdiğimize... Bu iki ülkenin dış ticaret rakamlarını verdik çünkü özellikle Almanya'nın büyüme hızı Türkiye'den etkileniyor. Tabii aynı zamanda Türkiye'yi etkiliyor. Hemen bir örnek verelim: 2010 ve 2011'de Türkiye ekonomisi sırasıyla yüzde 9.2 ve yüzde 8.8 büyüdüğünde Almanya yüzde 4.2 ve yüzde 3 büyümüştü. Ve bazı Alman iktisatçılar Almanya'nın yüksek büyüme hızını Türkiye'nin büyüme hızının yüksek olmasına bağladı. Bu tespitin tutarlı olduğunu söylemek herhalde yanlış olmaz. Ve geçen yıl yüzde 0.4 büyüyen Alman ekonomisi için 2014'te IMF yüzde 1.6, Alman iktisatçılar yüzde 2 büyüme beklediklerine göre, Türkiye ekonomisinin de bundan olumlu etkileneceği açık bir gerçek oluyor. Anlayacağınız bazı karamsarların aksine Türkiye ekonomisi bu yıl hedeflediği büyüme hızı yüzde 4'ü yakalayabilir.
Beklentileri olumsuza çevirmeye çalışanlara inanmayın sakın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA