Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

Oğlunuzu korkutarak korumayın

4 yaşındaki oğlum bir haftadır gecenin bir vakti kalkıp "Kötü adamlar beni kaçırıyor" diye ağlıyor. Ne yapmamı önerirsiniz? K.N./Kastamonu
Çocuklar 3-6 yaş arasında farklı şeylerden korkarlar. Kimi zaman hayvandan, kimi zaman karanlıktan, kimi zaman da canavarlardan korkarlar. Oğlunuzun kötü adamlardan korkmasının nedeni; sizin telkinleriniz ya da izlediği filmler olabilir.

FİLMLERE DİKKAT
Çocuklarınızı korumak için etraftaki tehlikeler hakkında bilgi vermeniz çok normal. Ancak 'Aman yalnız dışarı çıkma. Kötü insanlar seni kaçırır' gibi konuşmalar çocuğunuzda korkulacak bir dünya hissi yaratabilir. Bu korkuyla baş edemediği zaman da rüyaları ya da davranış sorunlarıyla dışa vurur. Çocuğunuzun izlediği filmleri daha dikkatli seçmeye özen göstermelisiniz. Bir süre bu konuyu açmayın. Ağlayıp kalktığında sakince saçını okşayıp yanında olduğunuzu hissettirin. Ayrıca rüyaların normal olduğunu uyurken film izlediğini anlatabilirsiniz.

GÜNDE 20 DAKİKA BİLGİSAYAR YETER
5 yaşındaki kızım bilgisayarla oynamaya başladığı zaman birkaç saatten önce önünden kaldıramıyorum. Bu durumda ne yapmalıyız? T.Y./Ankara
Bilgisayar, akıllı telefonlar, tabletler neredeyse hayatımızın çoğunda yer almakta. Bilgisayar bağımlılığı, çocuklar için çağın hastalığı haline geldi. Bilgisayarda oyun oynamak bir süre sonra çocukta ciddi bir hazza dönebilir. Zamanla 10 dakika ile başlayan bu süreç saatleri bulmaya başladığında tehlike çanları çalıyor demektir. Kızınızın günde iki defa 20- 30 dakika süreyle bilgisayar oynamasına izin verebilirsiniz. Ayrıca kızınızın ilgi alanlarından yola çıkarak farklı oyuncak ya da materyaller alıp ilgisini o tarafa çekmeye çalışın.

SPOR SEÇİMİ İÇİN YETENEĞİ ÖNEMLİ
Çocuğumu spora yazdırmak istiyorum. Ancak hangi yaşta hangi sporları yapmaları gerektiğini bilmiyorum. Ne önerirsiniz? Y.S./Manisa
Spor çocuklar için gerçekten önemli bir aktivitedir. Yaşlara göre spor dallarını özetlersek; 3-6 yaşlar itibariyle bisiklet, çocuk yogası, çocuk pilatesi, saha tenisi, basketbol, futbol; 7-12 yaş arası jimnastik, masa tenisi, tramplen, buz pateni, sürat koşuları, halter, bisiklet; 12 yaş üzeri ise kürek, kano ve mücadele sporları önerilebilir. Ancak çocuğunuzun yeteneği, kemik ve genel iskelet yapısı da spor seçiminde etkilidir. Bu konuda bir spor antrenöründen görüş almanızı öneririm.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA