Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

Oğlunuza olumlu davranın

Oğlumu özgüvenli bir çocuk olarak yetiştirmek istiyorum. Bunun için nasıl davranmam gerekiyor? Bana yardımcı olur musunuz? M.H./Nevşehir
Tüm anne-babalar; çocuklarını özgüveni yüksek, kendi kendine yeten ve zorluklarla baş edebilecek şekilde yetiştirmek ister. Fakat bu; ciddi emek, zaman ve sabır ister. Ancak genetik özellikler de özgüvenli olmakta etkilidir.

ARAŞTIRMAYI BİLMELİ
Çocuktaki birtakım yetersizlikler, kendine olan güvenini etkileyebilir. Dikkat dağınıklığı sorunu, motor koordinasyon gerektiren işlerde yeterli olmamak, fiziksel eksiklikler ve üstün zekalı olmak bile çocuğun özgüvenini olumsuz etkileyebilir. Yapılması gereken ilk şey; 3 yaşından itibaren çocuğu öz bakım becerilerini yapması için eğitmektir. Ardından da mutlaka yeteneklerini tespit edip bunları geliştirecek yöntemler bulunmalı. Ayrıca olumlu olmalısınız. Kendi başına iş bitirebilme ya da tamamlama becerilerini geliştirin. Bir konuda araştırma becerisi de kazandırın.

YAZI STİLİNE TAKILMAYIN
İlkokula giden kızım, kalemi normal kullanım şeklinde tutmuyor. Bu sorun mudur? A.S./Sinop
Kalem tutma becerisi göreceli bir kavramdır. Çoğunlukla baş ve işaret parmağı arası kullanım yaygındır ama ben orta ve serçe parmağı arası kalem tutarak yazan çocuklar bile gördüm. Ancak elbette ki ideal olan; kalemi, baş ve işaret parmağı arasında tutmaktır. Aslında çocuk gelişiminde 'kıskaç hareket' dediğimiz bu beceri, beyin yapısı hakkında da bilgi verir. Farklı kullanımlarda beynin farklı algıladığını ya da öğrenme stilinin farklılığını işaret eder. Bu nedenle sorun değildir ama çocuğunuzun öğrenme stilinin farklılığını işaret eder bu durum.

DOKTORUNUZA GÜVENİN
Dikkat dağınıklığı olan oğluma doktor sürekli ilaç değiştirtiyor. Bu zararlı mı? K.E./Antalya
Dikkat dağınıklığında ilaç kullanımı birçok ailenin en çok merak ettiği konudur. Özellikle de fazla ve farklı sayıda ilaç kullanımı söz konusu olunca... Elbette ki doktorun gözetiminde verilen bu ilaçların bir mantığı vardır. Ben bu noktaya fazla müdahale edemem. Ancak çocuğun psikolojisi açısından önemlidir. Sürekli ilaç değişimi yapıldığını duyması, kendi hakkında olumsuz bir benlik algısına neden olabilir. Haliyle bu durum özgüvenini, öğrenme gücünü etkiler, davranış sorununa kadar uzayabilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA