Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

Çocuğunuza hedefler belirleyin

Bir üniversite, üstün zekalı kızımı misafir öğrenci olarak kabul etti. Psikolojisi nasıl etkilenir? K.L./İst.
Çocuğunuz özel bir duruma sahip. Bu nedenle ona özel bir ilgi ve alaka gösterilmeli. Bence üniversiteye misafir öğrenci olarak gitmesi güzel bir karar. Ayrıca üniversite öğretmenlerinden birini de mentör, yani bir anlamda yaşam koçu gibi ayarlayabilirseniz çok iyi olur.

'KANKA'LARI OLSUN
Bu konuyla ilgili yasalarımızda yeni yeni düzenlemeler yapılıyor ve üstün zekalı çocuklara yeni imkanlar sağlanıyor. Çocuğun psikolojisine gelince; üstün zekalı olmak zaten farklı olmaktır. Bu nedenle siz ne kadar bazı şeyleri farklı anlatsanız da, o neyin ne olduğunu anlar. Bence onu izleyin. Nelerden keyif aldığını takip edin. Çocuğunuzun ileriye yönelik hedefler koymasına yardımcı olun. Ancak akranlarından da koparmayın. Mutlaka bir-iki tane dahi olsa 'kanka' diyebileceğimiz arkadaşları olsun.

KARARLI OLUN VE KURALLARA UYUN
3.5 yaşındaki oğlumun anneannesinde veya babaannesinde yatılı kalması sakıncalı mı? S.A./İzmit
Çocukların anneanne veya babaanne ile kalması, onlarla geçirdiği süreyi seviyorsa, keyifli bir şeydir. Ancak kalma süresini iki-üç geceden uzun tutmamaya çalışın. Onlarda kalması özgüveninin artmasını, farklı kişilerle ve ortamlarda iletişime girmesini de sağlar. Ayrıca aitlik duygusunun pekişmesini, ikinci bir ev hissiyatı kazanmasını da sağlayacaktır. Bu arada sizin de eşinizle baş başa yemek yemeniz, gezmeniz, sinemaya gitmeniz size iyi gelecektir. Ne kadar kalması konusunda net olun; "İki gece dedik ve bitti" diyerek kararlılığınızı gösterin.

ÇANTASINI MUTLAKA KONTROL EDİN
Kızım arkadaşlarının eşyalarını eve getiriyor. Ona bunun yanlış olduğunu nasıl anlatabilirim? K.S./Adana
Bazı çocuklar arkadaşlarında gördükleri renk renk kalemtıraşları, silgileri, kalemleri eve getirebilir. Ona ait olmayan şeyleri nereden bulduğunu sorun. Sizi tatmin edecek bir cevap aldıysanız, anlayışla karşılayın. Ancak onu tekrar arkadaşına götürmesini söyleyin. Mutlaka takip edin. Ona hissettirmeden, okuldan geldiğinde ceplerine ve çantasına bakın. Eğer bu davranışın soruna dönmeye başladığını düşünüyorsanız, karşınıza alın ve bu davranışının çok yanlış olduğunu anlatın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA