Baklagilde dayanıklı tohum

Baklagilde verimi artırmak için çeşit geliştirme çalışması yürüten Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, şimdiye kadar 11 nohut çeşidi geliştirdi.

  • ANKA
  • Yeşil Ekran
  • Çarşamba 11.07.2012 11:41
Hastalıklara dayanıklı yeni çeşitlerin tanıtımı için kurulan "gezici çalışma grubu', 5 ilde çiftçilerle bir araya geliyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, nohut üretim alanlarında son yıllarda görülen antraknoz hastalığına karşı Bakanlık, yeni çeşitler geliştirdi. Gökçe, Çağatay, İnci, Işık-05, Yaşa-05, Hisar, Azkan, Aksu, Hasanbey, Seçkin, Çakır isimli dayanıklı çeşitlerin ekiminin yaygınlaştırılarak nohut üretiminde verimin artırılması hedefleniyor. Halk arasında bulut çaldı, yel vurdu, ülker vurdu şeklinde ifade edilen hastalık ilkbahar ve yaz başlarında özellikle bol yağış alanlarda görülüyor. Nispi nemi yüksek, hava sıcaklığı 20 derece civarında seyreden yıl ve bölgelerde nohut tarlalarında zararlara ve ürün kayıplarına neden olabiliyor.

Bu kapsamda geliştirilen yeni tohum çeşitleri hakkında çiftçileri bilgilendirmek üzere "Gezici Çalışma Grubu' kuruldu. Samsun-Amasya-Erzincan-Erzurum-Artvin güzergahında çalışmalarını yürüten grup, yeni çeşitlerin tanıtımını için çiftçilerle bir araya geliyor. Arazi çalışmalarına da katılan grup, çiftçilerin sorunlarını dinleyerek gelecekteki çeşit geliştirme çalışmalarına yön verecek.

"KURU FASULYE TARIMININ POTANSİYELİ VE TOHUMCULUK MEKANİZMASI' KONULU PANEL DÜZENLEDİ

Karadeniz Bölgesi'nde yaşanan kuru fasulyede virüs hastalıklarına karşı da çalışma yürüten Bakanlık, "Gezici Çalışma Grubu' kapsamda "Kuru Fasulye Tarımının Potansiyeli ve Tohumculuk Mekanizması' konulu panel düzenledi. Kuru fasulye ıslahı konusunda geçmişten günümüze kadar yürütülen ıslah çalışmaların masaya yatırıldığı panelde, kuru fasulye tarımının potansiyeli, yetiştiriciliği, sorunları üretim alanları ve tohumculuk mekanizması hakkındaki çalışmalar değerlendirildi. Yine bu kapsamda dayanıklı çeşit ve hatlar hakkında bilgiler aktarılarak Kelkit Vadisi'nde üretilen kuru fasulyelerin sorunları yerinde tespit edilerek özel sektör ile işbirliği imkanları sunulacak.