Burdur'da son yıllarda gül üretiminin azalması üzerine üretimin yeniden arttırılması için bazı kurumlarca çalışma yürütülüyor.
İKİ KÖYDE YETİŞİYOR
Burdur Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, kentte 2005 yılında 4 bin 96 dekar alanda gül dikimi yapıldı, bin 582 ton gül elde edildi. 2012 yılında ise 3 bin 664 dekar alanda bin 300 ton gül üretildi. Günümüzde gül üretimi kentte merkeze bağlı İlyas ve Karakent köyleri ile Ağlasun ilçesi ve köylerinde yapılıyor. Gül, Gülyağı, Tohumlar Satış Kooperatifleri Birliği, Burdurlu üreticilerden yılda 1 ton gül çiçeği alıyor. Geçen yıl üreticiye kilogram başına 3 lira ödeyen birlik, bu yıl ise alım fiyatını henüz belirlemedi.
120 DEKARDA ÜRETİM
Gül dikim alanları ve üretimin yıldan yıla azalması üzerine Lisinia Doğa ve Anti Kanser Projesi sorumlusu veteriner hekim Öztürk Sarıca ve bazı köylüler, gül üretiminin arttırılması amacıyla çalışma başlattı. Sarıca, gül üretimine destek vermek amacıyla ilk etapta 120 dekar alanda organik gül projesini hayata geçirdiklerini söyledi. Bu sayede yok olmaya yüz tutmuş bir kültürü diriltmek istediklerini vurgulayan Sarıca, "Bu yıl ilk güllerimizi az da olsa toplamaya başladık. Önümüzdeki yıllar daha verimli olacak. İstiyoruz ki çevredeki insanlar gülcülükten de para kazanılabileceğini görsün. Organik olarak üretsinler. Çünkü dünya pazarlarında organik gül üretiminin büyük yeri var. Pazarlama konusunda sıkıntısı yok" dedi. Sarıca, eskiden insanların 'Göller ve güller yöresi' olarak bilinen Burdur, Isparta, Denizli ve Antalya gibi illere geldiğinde gölleri ve gülleri gördüğünü, bundan 20 yıl öncesine kadar Burdur'un büyük bölümünün gül bahçeleriyle kaplı olduğunu anlattı. Burdur'daki gül üretiminin bitme noktasına geldiğine dikkati çeken Sarıca, "Son yıllarda Burdur'daki gül tarlası miktarının azaldığı söyleniyor. Yani bu demek oluyor ki gül tarlaları konusunda çok büyük bir kıyım yaşandı" diye konuştu.
YENİ PROJE HAZIR
Sarıca, Burdur Gölü'nün her geçen gün hızlı bir şekilde çekildiğini, bunun en temel nedeninin üretilen yem bitkilerinin çok fazla su tüketmesi olduğunu söyledi. Bu tehlikeyi gördükleri için gül kültürü ve göller yöresiyle ilgili bir proje hazırladıklarını anlatan Sarıca, amaçlarının unutulan gül kültürünü yeniden kazandırmak olduğunu bildirdi. Sarıca, gül üretimi ile çevreyi kirletmeden hem bol üretim hem bol kazanç sağlanabileceğini göstermeye çalıştıklarını ifade etti.