Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde turfanda sebze üretiminde istediğini bulamayan üreticiler, örtü altı muz üretimine yöneldi. Devlet teşviklerinin de katkısıyla 2014 yılında 400 dekar olan örtü altı muz üretimi, 3 yılda 5 kat artışla 2 bin 150 dekara yükseldi. Üreticinin örtü altı muz üretimine yönelmesinde en önemli sebep devlet desteği ve sebze ihracatının durması olarak gösterildi.
PARA ETMEYE BAŞLADI
Açık alanda bir ağaçtan 20 kilo muz hasadı yapan üretici, seradaki ağaçtan ise 50 kilograma kadar muz almaya başladı. Bütün bunlara örtü altında 2 hasat imkanı ve devlet teşviği de eklenince üretici, Gazipaşa'yı muz serasına çevirdi. Son üç yılda 400 dekar alanda kurulu olan seralar, üç yılda 5 kat artarak 4 bin 150 dekara çıktı. Devlet teşvikiyle 2016 yılında muz serası yapan ve bu yıl hasat yapmaya başlayan üretici Mahmut Büyükakça, "Kapalı alanda üretime geçtikten sonra verimimiz arttı. Sene başında 2 liradan sattığım muz şu an 4-5 lira, her geçen gün de fiyatlar artıyor" dedi. Yusuf Yılmaz da örtü altında 7 tona kadar ürün aldıklarını ifade etti.