Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 'tarladan sofraya, çiftlikten çatala gıda güvenilirliği' sloganıyla gıda üretim, dağıtım, satış işlemlerinin her aşamasında denetimlerini artırdı. Denetimlere özellikle Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın fahiş fiyat ve stokçulukla ilgili uyarısının ardından hız verildi. Antalya'da faaliyet gösteren 28 bin 578 gıda işletmesine 2018 yılı içerisinde 34 bin 698 denetim gerçekleştirildiği açıklandı. Mevzuata aykırı faaliyet gösteren ve halkın sağlığıyla oynadığı belirlenen 571 işletmeye para cezası uygulandığı belirtildi. Yılsonuna kadar tüketici sağlığının korunması ve güvenilir gıda arzının sağlanması amacıyla denetim sayısının 42 bini aşması hedeflendi.
OTELLER MERCEK ALTINDA
Turizm sezonu, dini bayramlar ve yılbaşı gibi yoğunluğun olduğu dönemler başta olmak üzere otellerin de mercek altına alındığı kaydedildi. 2018 yılı içerisinde Antalya'da faaliyet gösteren bin 771 otele gıda alanında 3 bin 314 denetim gerçekleştirildi. Müşterilerine sağlıksız yemek ve gıda sunan 101 otele de para cezasından nasibini aldı.
VATANDAŞ ŞİKAYETLERİ
Denetimlerde en önemli yol gösterici ise vatandaş şikayetleri oldu. Vatandaşın gıda güvenilirliği konusunda karşılaştıkları aksaklıkları 'Alo 174' hattına ihbar ettiği bildirildi. 'En İyi Denetçi Tüketicidir' anlayışı ile hattın kullanımının yaygınlaşması amacıyla da öğrencilere yönelik eğitim projeleri düzenlendiği vurgulandı.
ÖĞRENCİLERE EĞİTİM
İLKÖĞRETIM öğrencilerinin 'Güvenilir Gıda ve Gıda Hijyeni' konularında bilgi sahibi olmaları için 2017-2018 eğitim öğretim yılı içerisinde 15 bin öğrenciye eğitim verildiği ifade edildi. Yıl başından beri eğitim verilen öğrenci sayısının 4 bin 682'ye ulaştığı bildirildi. Öğrencilerin güvenilir gıdaya ulaşmasını sağlamak için okul kantinlerine de baskınlar yapıldı. 825 okul kantininin 554'ü denetlendi.