Çubuk
Aydos Dağı eteklerinde bulunan bin 800 rakımlı Aktaş Yaylası'nda yaşayanlar, ramazanı serin ve doğayla iç içe ortamda geçiriyor. Bakir alanları ve doğal güzellikleriyle dikkati çeken Çubuk'ta yüzyıllardır yaylacılık geleneği sürdürülüyor. Kışı Çubuk'un Yukarı Çavundur Mahallesi'nde geçiren, çoğunluğu hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar, yaz aylarında ise Aktaş Yaylası'na göçüyor. Akşam saatlerinde hava sıcaklığının oldukça düştüğü yaylada kalanlar, elektrik olmadığı için evlerini güneş enerji panelleri sayesinde aydınlatıyor. Geçimlerini hayvancılıkla sağlayan aileler, ilkbahar ve yazı bin 800 rakımlı yaylada geçirirken, yaz-kış yaktıkları sobalarda odun ateşinde pişirilen yemeklerle, doğal ürünlerle besleniyor. Yaylada günün ilk ışıklarıyla mesaiye başlayan erkekler, hayvanlarını akşama kadar otlattıktan sonra evlerinin yolunu tutuyor. Kadınlar ise evlerinin temizliği ve yemek hazırlamanın yanında, hayvanlarının sütüyle yaptıkları peynir ve yağı satıyor. Yayladaki vatandaşlardan Lütfü Evcimen, serin bir ortamda oldukları için ramazanı daha rahat geçirdiklerini söyledi. Her gün hayvanlarla ilgilendiklerini anlatan Evcimen, "Fazla bir gelirimiz yok. 100 baş kadar koyunumuz, 3-5 de ineğimiz var" diye konuştu.